Si-En-En: Sirija je bombardovana, šta sad?

Tanjug

ponedeljak, 16. 04. 2018. u 22:41

Си-Ен-Ен: Сирија је бомбардована, шта сад?

Foto Tanjug, AP

Američki vojni udari u Siriji pokrenuli su mnoga pitanja, piše politički analitičar Piter Bergen za Si-En-En
Američki vojni udari u Siriji pokrenuli su mnoga pitanja, piše politički analitičar Piter Bergen za Si-En-En (CNN).


Prema njegovom mišljenju, prvo, ali i najvažnije, postavlja se pitanje kakva je tačno američka politika kada je Sirija u pitanju.


Predsednik SAD Donald Tramp pre dve nedelje u govoru u Ohaju rekao je da će Amerika vojsku povući iz Sirije uskoro. Međutim, sada je naredio bombardovanje.


Pročitajte još: Čija je statistika lažna o epilogu subotnjeg raketnog napada na Siriju?


“Koja je onda politika Trampove administracije? Da li je to da sirijski lider Bašar al Asad mora da ode, što je i bila politika SAD u prvim godinama sirijskog rata i u toku vlasti Baraka Obame? Da li jednostavno postoji samo crvena linija kada je u pitanju Asadovo korišćenje hemijskog oružja i ništa više?“, piše Bergen, prenosi B92.


On kaže da je odgovor nejasan. Kada je Tramp objavio da je došlo do udara na Siriju u petak, predsednik je naglasio ovo drugo, međutim ambasadorka SAD u UN Niki Hejli navela je ranije da političkog rešenja za Siriju nema dok je Asad na vlasti.


Bergen navodi da se, sa druge strane, postavlja pitanje da li Trampova administracija ima nameru da zaštiti sirijske civile u ratu koji je uništio veći deo zemlje proteklih sedam godina.


Pročitajte još: Bombe sa Zapada po receptu iz Račka


“Skoro pola miliona Sirijaca umrlo je u ratu, od čega je samo mali broj njih poginuo u napadu hemijskim oružjem. Tramp je još u kampanji govorio o stvaranju ''bezbednih zona'' za civile. Da li je onda sledeća Trampova stanica stvaranje takvih zona? Kako bi one funkcionisale? One bi podrazumevale i zone zabrane letova, a opet njihovo stvaranje je komplikovano zbog činjenice da veliki broj ruskih letelica preleće Siriju“, piše on.


Po Bergenu, treća stvar je mogućnost da Tramp promeni svoje mišljenje o sirijskim izbeglicama. Navodi da će, s obzirom na hemijski napad, možda Tramp promeniti politiku kada je u pitanju ulazak izbeglica u SAD. Trenutno je snazi zabrana ulasaka sirijskih izbeglica u SAD, uprkos činjenici da su u većini žene i deca.


Pročitajte još: PUTIN OTVORENO PRIPRETIO: Još jednom napadnite Siriju i nastaće haos!


Analitičar postavlja pitanje da li napadi predstavljaju prekretnicu između Trampa i Rusije. Tramp je u petak bio prilično oštar te je upitao Rusiju: “Kakva nacija želi da bude povezana sa masovnim ubicom muškaraca, žena i dece“.


Po Bergenu se, takođe, postavlja i pitanje legalnosti, pošto napade nije odobrio Kongres, ali da se Tramp ipak trudi da uticaj Kongresa u ovakvim slučajevima svede na minimum.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pazi ti Novosti

17.04.2018. 15:10

Ubiše se da nam prikažu razrušene zgrade pri svakom pominjanju bombardovanja Sirije od subote. A ni na jednoj, ali baš ni na jednoj se ne vidi neko raščišćavanje ruševina i spašavanje preživelih.