REFERENDUM U ŠVAJCARSKOJ: Građani glasali da zadrže tv pretplatu

nedelja, 04. 03. 2018. u 18:43

РЕФЕРЕНДУМ У ШВАЈЦАРСКОЈ: Грађани гласали да  задрже тв претплату

Free Images Pixabay

Zvanični rezultati referenduma u Švajcarskoj na kojem se glasalo o ukidanju TV pretplate u toj zemlji pokazuju da je većina građana Švajcarske glasala protiv ukidanja pretplate

Zvanični rezultati referenduma u Švajcarskoj na kojem se glasalo o ukidanju TV pretplate u toj zemlji pokazuju da je većina građana Švajcarske glasala protiv ukidanja pretplate.

Kako prenosi AP pozivajući se na izveštaj državne televizije RTS, građani su danas odbacili inicijativu "nNo Billag" (bilag u Švajcarskoj znači pretplata) koju su izneli desničarski populisti.

Šef javnog servisa ZDF Tomas Belut pozdravio je ovaj ishod referenduma navodeći da su "Švajcarci poslali jasan znak i razjasnili koliko su javni emiteri važni za pluralistička društva".

Ovakav rezultat na referendumu obavezaće građane da nastave sa plaćanjem TV pretplate koja iznosi 450 franaka (390 evra) na godišnjem nivou.

Referendum o ukidanju pretplate sponzorisali su zagovornici slobodnog tržišta i ostali kritičari, koji navode da građani ne bi trebalo da plaćaju državne programe ako ih gledaju ili slušaju, preneo je AP.

Ova pretplata sledeće godine će biti smanjena na 365 franaka (oko 316 evra), ali se referendum zasniva na principijelnom pitanju da li uopšte građani treba da plaćaju, a ne na konkretnoj sumi novca koju treba izdvojiti, navodi agencija.

Oni koji se zalažu za pretplatu, insistiraju na tome da Švajcarska mora da naplaćuje više zato što ta država ima visok životni standard i četiri nacionalna jezika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije