Oskar Grening, 96-godišnji Nemac koji je osuđen na četiri godine zatvora zbog uloge u ubijanju 300.000 ljudi u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, zatražio je pomilovanje u poslednjem pokušaju da izbegne izdržavanje kazne, saopštile su danas nemačke vlasti.

Greningovi advokati podneli su žalbu tužiocima u Linenburgu, gde je on 2015. osuđen, kao pomagač u ubijanju 300.000 Jevreja, na četiri godine zatvora, ali još nije počeo da kaznu izdržava jer je u međuvremenu podnosio žalbe na presudu, prenosi AP.

Portparolka tužilaštva u Linenbergu Vibke Betke rekla je da će njena kancelarija verovatno doneti odluku o zahtevu za pomilovanje ove nedelje, u konsultaciji sa sudskim većem koje je osudilo Greninga.

Pročitajte još: Nemačka: 96-godišnji osuđeni nacista traži "pravo na život"

Ona je navela da nema dozvolu da iznosi detalje o Greningovim argumentima zašto bi trebalo da bude pošteđen izdržavanja zatvorske kazne.

Lekar je prethodno procenio da Grening može da ide u zatvor pod uslovom da mu tamo bude obezbeđena odgovarajuća medicinska nega.

Inače, u decembru je najviši nemački sud odbacio argument Greninovih advokata da bi njegovim zatvaranjem bilo prekršeno njegovo ustavno pravo na život i fizičku bezbednost.

Federalni ustavni sud je, međutim, ukazao da nemački zakon dozvoljava da se zatvorska kazna prekine ukoliko se zdravlje zatvorenika značajno pogorša.

Pročitajte još: SAD glasale protiv osude veličanja nacizma u UN

Tužioci u Hanoveru, nadležni za Greningov slučaj, rekli su američkoj agenciji da Grening još nije pozvan u zatvor nakon poslednje sudske odluke, ali da razmatranje njegovog zahteva za pomilovanje ne bi trebalo da taj proces odloži.

Grening, poznat kao "knjigovođa Aušvica", koji je slabog fizičkog stanja, osuđen je u jednom od poslednjih slučajeva protiv preživelih nacista.

Inače, Grening je tokom suđenja priznao da, iako nije lično nikoga ubio, jeste moralno kriv i da je bio nacista pun entuzijazma kada je, kao 21-godišnjak, poslat da radi u Aušvicu 1942. godine.

Pročitajte još: Švedski premijer ustao protiv američkih nacista

On je na suđenju rekao da je bio zadužen za nadziranje prikupljanja stvari koje su logoraši imali kod sebe i slao vredne stvari i novac u Berlin, na osnovu čega ga je sud osudio jer je bio deo "mašinerije smrti".