SSSR: Kenedi ubijen, preti napad iz SAD

D. Savić

petak, 27. 10. 2017. u 22:28

СССР: Кенеди убијен, прети напад из САД

AP Photo

Šta su otkrila nova dokumenta o atentatu na predsednika amerike U Dalasu 1963. Među spisima i oni o mogućoj likvidaciji kubanskog lidera Fidela Kastra

NAJMANjE još 180 dana, do 26. aprila 2018. godine, oznaku tajne nosiće najmanje 300 "najpoverljivijih" dokumenata o ubistvu jednog od najpopularnijih predsednika SAD, Džona Ficdžeralda Kenedija.

Saopštivši da "nema izbora", Tramp je, skinuvši oznaku tajnosti sa 2.800 dokumenata, naredio da ostali ostanu predmet šestomesečne revizije. Time je dato gorivo novim teorijama o tome šta se zapravo dogodilo 22. novembra 1963. godine u Dalasu, kada je ubijen 35. predsednik SAD.

Pročitajte još: Otkrivaju se tajne ubistva Džona Kenedija

U svetlu aktuelnih napetih odnosa između Vašingtona i Moskve, posebnu pažnju privlače veze atentatora Harvija Lija Osvalda sa SSSR, hladnoratovskim neprijateljem SAD. Dokumenta otkrivaju da se Kenedijev atentator Harvi Li Osvald sastao sa Valerijem Vladimirovičem Kostikovim, agentom KGB koji je bio odgovoran za ubistva, samo dva meseca uoči ubistva. FBI je verovao da je sastanak bio vezan za dodeljivanje vize, ili pasoša, Osvaldu.

Ali sovjetski zvaničnici su tvrdili da Osvald nema nikakve veze sa SSSR, opisavši ga kao "neurotičnog manijaka koji nije lojalan ni svojoj zemlji ni bilo čemu drugom".

Pročitajte još: Tramp odaje tajne Kenedija

SSSR je verovao da je reč o puču ultradesnice u SAD i da to nije delo jednog čoveka, već kampanja više ljudi. Iz jednog dokumenta se vidi da je Sovjetski Savez posle Kenedijeve smrti strepeo da bi, u odsustvu lidera, "neki neodgovorni general u SAD mogao da lansira raketu na SSSR"! Iz obelodanjene dokumentacije se saznaje i da je policija u Dalasu znala za pretnje smrću Harviju Osvaldu, koga je na kraju i ubio vlasnik dalaskog noćnog kluba Džek Rubi.

Pročitajte još: Da li ćemo saznati tajne o ubistvu Kenedija, zavisi od Trampa

Među dokumentima su i oni koji pokazuju aktivnosti Kenedijeve administracije prema Fidelu Kastru. Navodi se da je CIA razmatrala saradnju sa mafijom na ubistvu kubanskog lidera. Otkriveno je da je na sastanku u septembru 1962. grupa Kenedijevih pomoćnika razgovarala o nizu opcija protiv Kastrove komunističke vlade. CIA je zadužena da razmotri mogućnost sabotaže delova aviona koji će biti isporučeni iz Kanade na Kubu.
Svedočenje tadašnjeg direktora CIA Ričarda Helmsa ukazuje, istovremeno, na tvrdnje predsednika Lindona Džonsona da je predsednik Kenedi ubijen jer je naredio likvidaciju predsednika Južnog Vijetnama Ngo Din Dijema.TEMA I MERILIN MONRO

Mlađi brat i savetnik predsednika Kenedija, Robert F. Kenedi, upozoren je na objavljivanje knjige sa detaljima o njegovom "bliskom odnosu" sa holivudskom divom Merilin Monro. U memorandumu je Robert Kenedi, tada državni tužilac, upozoren da knjiga "Neobična smrt Merilin Monro" Frenka Kapela, koja je objavljena 1964, obiluje aluzijama na njih dvoje.
.

PROČITAJTE JOŠ - MISTERIJA SMRTI NAJPOZNATIJE PLAVUŠE: Organizator sahrane otkrio stravične detalje o Merlin Monro
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije