IZBORI U AUSTRIJI: Sebastijan Kurc proglasio pobedu, OVP osvojila 31,4 odsto glasova

Tanjug

15. 10. 2017. u 10:54

OVP je, prema 90 odsto prebrojanih birališta osvojio 31,4 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013.godine, plus od 7 odsto

ИЗБОРИ У АУСТРИЈИ: Себастијан Курц прогласио победу, ОВП освојила 31,4 одсто гласова

Foto: Tanjug

Lider austrijske Narodne partije, šef diplomatije u odlazećoj vladi, Sebastijan Kurc, proglasio je večeras pobedu na nacionalnim izborima, zahvaljujući kojoj će postati najmljađi premijer u Evropi.

Kurc je pobedu proglasio nakon što su preliminarni rezultati, urađeni na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova, pokazali da njegova stranka ima prednost u odnosu na druge stranke.

"Želeo bih da formiram stabilnu vladu. Ukoliko to nije moguće, postoje i druge opcije. Planiram da razgovaram sa svim parlamentarnim strankama, ali ću najpre sačekati da svi glasovi budu prebrojani", rekao je za državnu televiziju ORF.

Prema tim rezultatima, narodna partija je osvojila 31,4 odsto glasova, što je za oko sedam odsto više nego na prethodnim izborima 2013. godine.

Socijaldemokratska stranka osvojila je 26,6 odsto glasova, dok je na trećem mestu Slobodarska partija (FPO) sa 26,5 odsto glasova.

Konačni rezultati biće objavljeni sredinom nedelje.

U austrijskom parlamentu naćiće se i Neos sa 5,1 odsto glasova, te i Lista Petera Pilca sa 4,4 odsto glasova.

Ogromno iznenađenje, i najveći gubitnik dana su Zeleni. Ako ovako ostane do konačnog rezultata, stranka Zelenih sa 3,9 odsto glasova, i gubitkom od čak 8,5 odsto glasova, ne prelaze izborni cenzus od četiri odsto.

Ukupno je danas 6.401.304 Austrijanaca imalo pravo glasa, a 890.000 iskoristilo ga je glasačkim listićima za glasanje putem pošte, koji će tek sutra biti prebrojani, pa se oko drugog mesta i prelaska cenzusa mora sačekati da bude prebrojan i taj značajan broj glasačkog tela.


ŠVARCENEGER PODRŽAO KURCA

Poznati holivudski glumac poreklom iz Austrije, Arnold Švarceneger, javno je podržao Narodnu partiju Austrije (OVP) i njenog lidera Sebastijana Kurca na današnjim parlamentarnim izborima.

"Terminator", kako ga nazivaju po jednoj od njegovih najznačajnijih uloga, podršku Kurcu dao je preko video poruke, koju je uputio Hermanu Šicenhoferu povodom njegovog 70-og rođendana.

U toj poruci on je poželeo da OVP i Kurc pobede na današnjim izborima.

„Nadam se da će sve dobro proći za OVP. Puno seće Kurcu, mnogo uspeha“, naglasio je on.

LUNAČEK: DA NE DOĐE DO KOALICIJE SA FPO

Nosilac liste stranke Zelenih Ulrike Lunaček izrazila je danas, nakon što je glasala na prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, nadu da neće doći do ulaska Slobodarske partije (FPO) u novu austrijsku vladu, jer bi to bilo problematično za zemlju, koja bi bila dovedena u tešku međunarodnu poziciju.

Lunaček je, u izjavi novinarima, izrazila uverenje da će Zeleni ostvariti bolji rezultat nego što pokazuju istraživanja, a svoje uverenje zasniva na mnogim pdorškama koje je dobila tokom predizborne kampanje.

Naime, istraživanja javnog mnjenja ukazivala su na to da Zeleni svakako neće na današnjim izborima moći da ostanu dvocifreni, već i da će morati da strepe za prelazak cenzusa.

U stranci je došlo do cepanja, odnosno odlaska značjanog funkcionera, koji je obeležio delovanje stranke u parlamentu, Petera Pilca, koji je osnovao zasebnu listu.

„Nadam se da će mnogo ljudi izaći na glasanje i da će se u poslednjem trenutku odlučiti za nas. Tu pre svega mislim na one koji u srcu razmišljaju zeleno, ali su nesigurni“, kazala je Lunaček, koja je druga od lidera parlamentarnih partija koja je izašla danas na glasanje.

ŠTROLC: U NOVOJ VLADI MORAJU BITI NOVE SNAGE

U novoj vladi Austrije treba da bude više novih snaga, poželeo je danas šef Neos-a Matijas Štrolc, koji je prvi od lidera parlamentarnih stranaka jutros glasao u Beču.

On je, nakon što je glasao u 9.40 sati, novinarima kazao da je Neos spreman, ako se za to ukaže potreba, preuzme odgovornost, odnosno pregovara o ulasku u vladu.

Štrolc, čijoj stranci se prognozira svakako prelazak cenzusa od četiri odsto, veruje da bi njegova stranka mogla ići ka dvocifrenom rezultatu.

"Uveren sam da ćemo iz ovih izbora izaći snažniji. Verujem da ćemo se kretati ka dvocifrenom rezultatu, iako možda ne uspemo da do njega dođemo“, objasnio je on.

Izrazio je uverenje da će nakon današnjih izbora biti izneđenja.

Neos, kako je naglasio, spreman je da uđe u vladu, jer su strukture problem u Austriji.

"Dokazali smo da smo odlučni i spremni da budemo snažan glas u opoziciji. To ćemo i ostati, ali ako postoji potreba pregovaraćemo i o ulasku u vladu. Ako ne uspeju tri opcije – crveno-crna, crveno-plava ili crno-plava, za koje smatram da su sve loše, mi smo spremni da preuzmemo ozbiljnu ulogu, na osnovu poverenja koje dobijemo od građana“, istakao je on.

Štrolc je naglasio da bi progresivna tročlana vlada bila pravi put, dodajući da je neophodno imati više novih snaga.

Inače, u Austriji nisu do sada bile vlade sastavljene od koalicije tri stranaka, što se ovde smatra veoma teško održivim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

DANAS SE CELA AUSTRIJA VRTI OKO KURCA

15.10.2017. 11:26

Videcemo dal ce taj siptarski simpatizer, ostat takav kakav je bio u predizbornoj kampanji? Obicno politicari u predizbornim obracanjima narodu, jedno pricaju, drugo misle, a trece rade.

jala

16.10.2017. 11:38

@DANAS SE CELA AUSTRIJA VRTI OKO KURCA - u demokraskim zemljama politicari što obecaju to ispune a to što ste nabrojali važi za zemlje tipa srbija rusija kina kuba

crna trava

16.10.2017. 13:38

@DANAS SE CELA AUSTRIJA VRTI OKO KURCA - " jala " Gde postoje demokratske zemlje za radnika i obicnog gradjanina naivan si jos kao avganistanac demokratija je za KAPITALISTE da ga biras da stvara kapital da menja zakon kako njemu odgovara---KAPITALIST

Кипераш

15.10.2017. 18:31

Јулије Цезар, је за Сенатора, прогласио свог КОЊА, а Аустријанци, Курца, за Канцелара.

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

15.10.2017. 19:10

Још један геј премијер, куда иде овај "напредни" свет???

jala

16.10.2017. 07:59

@I oni izabraše srednjoškolca - tako to rade narodi koji vole svoju zemlju biraju mlađe školovanije I tako daju do znanmja da im je školstvo napredno samo zemlje tipa srbija rusija kina kuba sev.koreja imaju vecite I stalne politicare što znaci da je školstvo u tim zemljama nula kada nije oškolovalo mlađeg da bude presednik zemlje

crna trava

16.10.2017. 13:33

@I oni izabraše srednjoškolca - PREMLAD ZA premijera ,videcemo sta ce sve proizaci ÖVP je nacionalna partija ,bijo je veoma agresivan na izbeglice , tu ukljucujem i druge strance sretno ????????

Spomenka

16.10.2017. 16:10

Sve cestitke za mladog Sebastijana. Kako bi divno bilo kada bi u svim drzavama na vlasti bili i dolazili mladi, a da se stariji povuku i da ne idu u krug. Oni su vec profesionalno ogrezli u lazi i drugim losim stvarima koje pogadja obican narod.