SOFIJA - Bugarska agencija za bezbednost hrane otkrila je prisustvo insekticida fipronil u još jednom kontigentu jaja isporučenih iz Nemačke, izveštava agencija BTA.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da su laboratorijska ispitivanja pokazala visok sadržaj fipronila u pošiljci jaja u prahu iz Nemačke.

Ukupno je 500 kilograma tih jaja isporučeno u Bugarsku.

Oko 93 kilograma kontaminiranih jaja je već upotrebljeno u proizvodnji 12.500 kilograma sladoleda, koji je već povučen sa tržišta.

Preostala količina od 407 kilograma jaja u prahu biće uništena.

Evropska komisija je 28. avgusta potvrdila notifikaciju bugarskih organa za bezbednost hrane u Sistemu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF). Putem tog sistema sve države članice su obaveštene da je na evropskom tržištu distribuirana još jedna pošiljka jaja kontaminiranih fipronilom.

U troku je provera farmi, magacina i proizvodnih pogona koji koriste proizvode od jaja širom Bugarske, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Broj zemalja EU pogođenih skandalom zagađenih jaja sada se popeo na 18.

Fipronil je insekticid čije je korišćenje na životinjama koje su namenjene lancu prehrane zabranjeno u Evropskoj uniji.

U Holandiji su uhapšene dve osobe koje se terete da su u proizvode za uništavanje buva, krpelja i vašaka na farmama ubacile fipronil, što je dovelo do kontaminiranja miliona jaja, izazvaši jedan od najvećih zdravstvenih skandala na Starom kontinentu.

Pročitajte još:

Skandal s jajima trese Evropu