Bivši lider Malteškog reda Metju Festing oglušio se o papinu želju i došao u Rim, prenosi AP ocenjujući da je na pomolu novi obrt u "sapunskoj operi" sa ovim viteškim redom u glavnoj ulozi.


Papa Franja pozvao je desetak visokih zvaničnika ovog reda na sastanak koji nije bio najavljen, a uoči izbora novog čelnika Malteškog reda koji bi trebalo da zameni Festinga.

AP navodi da je još veće iznenađenje što se Festing vratio danas u Rim iz Britanije da učestvuje na glasanju, uprkos želji pape.

Naime, papin delegat Anđelo Beču pismom je juče izričito obavestio Festinga da ne dolazi u Rim, navodeći da će njegovo prisustvo na izborima "otvoriti rane i sprečiti održavanje događaja u atmosferi mira i harmonije".

Najnoviji razvoj događaja uliva dodatnu neizvesnost u sagu o vitezovima Malteškog reda, koja je privukla pažnju javnosti u decembru kada je Festing podneo ostavku posle javnog sukoba sa papom Franjom oko smene visokog zvaničnika tog reda, a posle skandala zbog deljenja kondoma.

On je potom odbio da sarađuje sa papinom komisijom koja istražuje slučaj smene velikog kancelara reda Albrehta fon Beselagera, posle saznanja da je dobrotvorni ogranak reda podelio hiljade kondoma u Mjanmaru pod njegovim nadzorom.

Rukovodstvo reda predlaže da 56 vitezova s pravom glasa izaberu u subotu privremenog lidera koji će rukovoditi Malteškim redom na godinu dana, a ne velikog majstora sa doživotnim mandatom, kako bi se redu pružilo vreme za eventualne reforme.