TURSKI spor sa Holandijom i još nekoliko evropskih zemalja zbog zabrane političarima iz Ankare da agituju za referendum o promeni ustava među Turcima u Evropi, uzburkao je odnose zemlje na Bosforu sa EU i NATO. A posledice svega bi najpre mogle da se osete na - Balkanu.

Ankara je, naime, blokirala sve programe partnerstva NATO, što bi moglo nepovoljno da se odrazi na misiju Kfora na Kosovu. Istovremeno, Turska preispituje sporazum o migraciji sa EU, što bi moglo da dovede do novog talasa izbeglica na Balkanu. Premijer tehničke vlade u Sofiji Ognjan Gerdžikov već najavljuje dodatne mere jačanja bezbednosti na granici Bugarske sa Turskom zbog očekivanog priliva migranata narednih dana.

Turski ministar za pitanja EU Omer Čelik poručio je da je došlo vreme da Turska preispita sporazum o migracijama s EU, jer Unija ne namerava da ukine vize Turcima. Ankara je blokirala sve programe partnerstva severne vojne alijanse u kojima učestvuje 41 država, među kojima je i Austrija, koja je ima najveći kontingent vojnika u sastavu Kfora od zemalja koje nisu članice NATO. To bi moglo nepovoljno da se odrazi na Misije na Kosovu, Avganistanu i Mediteranu.

Alijansa je zabrinuta, EU izražava solidarnost s Holandijom.

- Dugoročno erozija naše operativnosti može biti prepreka našoj sposobnosti da učestvujemo na važnim vežbama NATO i podržimo NATO operacije - navodi se u pismu ambasadora Finske pri NATO Pirite Asunma.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen tvrdi da NATO mora da zadrži Tursku kao svoju članicu uprkos rastućim tenzijama. Ona je ukazala na strateški značaj Turske, ali i na mogućnost da raskid veza sa Ankarom ulije demokratskoj turskoj opoziciji osećaj da je Zapad ostavlja na cedilu.

S druge strane, lideri EU izrazili su solidarnost sa Holandijom u sporu sa Turskom i osudili to što su turski zvaničnici vređali Holandiju povezujući je sa nacistima:

- Skandalizovan sam onim što je stizalo iz Turske o Holandiji, Nemačkoj i drugima. Nikada neću prihvatiti poređenje nacista sa sadašnjim vladama - zaključio je Žan-Klod Junker.


HAKERI

Diplomatski spor između Turske i Holandije raširio se i na društvene mreže, gde je veliki broj naloga na "Tviteru", među kojima mnogi nemaju očigledne veze sa tim sporom, hakovan uz poruke na turskom jeziku. Hakerski napadi izvedeni su na naloge direktora poznatih kompanija, medija, vladinih agencija... Na hakovanim nalozima objavljeni su tvitovi sa nacističkim simbolima, niz haštagova i fraza: "Vidimo se 16. aprila", što je, inače, dan posle održavanja referenduma u Turskoj.