MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

U ranu zoru u nedelju Rusija je izgubila polovinu članova najboljeg armijskog ansambla na svetu. Vojni transportni avion TU-154 trebalo je da preveze članove ansambla pesama i igara "Aleksandar Aleksandrov" u Siriju. U Adler je avion sa 92 osobe sleteo da uzme gorivo da bi nastavio let u vojnu avio-bazu "Hmejmim" u Siriji. Kad je napunio rezervoare, TU-154 poleteo je iz Adlera u 5.20 da bi kroz dva minuta nestao sa radara. Kasnije su delovi aviona pronađeni kilometar i po od obale, kod Sočija, na dubini od 50 do70 metara. Predsednik Putin je proglasio 26. decembar danom žalosti u Rusiji.

Prva grupa članova ansambla od 20 ljudi već je stigla u Siriju. Njima je trebalo da se pridruži veći deo hora u kome su bila 64 člana. Iz orkestra su krenuli svirači na harmonici i balalajci, kao i rukovodilac kolektiva, dirigent Valerij Halilov. U avionu je bio i načelnik Uprave za kulturu Ministarstva odbrane Anton Gubankov. U avionu su bile i tri TV ekipe - Prvog kanala, Zvezda i NTV.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se pažljivo sprovede istraga i utvrde pravi uzroci katastrofe. Vlada je već formirala posebnu komisiju na čelu sa ministrom transporta Maksimom Sokolovom.

Delovi aviona već su pronađeni u moru, a iz vode su izvučena tela desetoro ljudi. U Ministarstvu odbrane Rusije kažu da u potrazi za preživelima učestvuje više od 3.000 osoba, ali su šanse male da je neko ostao živ.

U velikoj akciji spasilačkih ekipa učestvuju i ronioci, kao i posebne mašine koje se spuštaju na dubinu do 90 metara. U traženju tela poginulih putnika u nedelju je učestvovalo pet helikoptera i četiri broda. Korišćene su i bespilotne letelice.

Šta je uzrok katastrofe tek treba da se utvrdi. Eksperti kažu da je moguće da je došlo do kvara na avionu, ali se ne isključuje ni greška pilota.

Rukovodilac Komiteta za odbranu i bezbednost Saveta federacije Viktor Ozerov izjavio je da je isključeno da je uzrok pada aviona diverzija. Avion je bio vlasništvo Ministarstva odbrane i poleteo je sa vojnog aerodroma.

To isto kažu i predstavnici policijskih struktura, koji objašnjavaju da je nemoguće da neko zlonameran uđe u dobro čuvani vojni aerodrom "Čkalovsk". Eksperti objašnjavaju da je moguće da se avion prilikom udara u vodu raspao na manje komade koji su se razleteli na velikom rastojanju.

OSTAO KOD KUĆE ZBOG BEBE

Glavni solista hora Vadim Ananjev je spletom okolnosti ostao živ:

- Dobio sam treće dete i zato sam zamolio rukovodstvo ansambla da ne putujem na koncerte u Siriji. Dozvolili su mi da ostanem u Moskvi, a takođe nisu putovali solisti Valerija Gava i Boris Đakov. Svi ostali članovi hora su krenuli u Siriju - kaže Vadim Ananjev.

Meteorološki uslovi na aerodromu u Adleru bili su normalni. I oblasti gde je pao avion vetra nema. U Ministarstvu odbrane tvrde da je posada aviona imala veliko letačko iskustvo. Upravo su oni bili jedna od najiskusnijih posada u 800 avio-baza ruske avijacije. Više puta su leteli iz Rusije u Latakiju.

S druge strane, mehaničari na moskovskom aerodromu "Čkalovsk" tvrde da je avion bio ispravan i proveren pre poletanja. Oni isključuju mogućnost da je zatajila tehnika. Avioin TU-154 je poleteo iz Moskve sa aerodroma "Čkalovsk" u 1.38.

Potpukovnika, navigatora Aleksandar Petuhova, člana posade aviona koji je doživeo katastrofu, predsednik Putin je nagradio Ordenom za hrabrost 2011. godine. Pilot aviona Roman Volkov bio je pilot prve klase, koji je 2011. godine uspeo da izbegne nesreću. Prizemljio je istovetnu letelicu kojoj je otkazao sistem upravljanja.

Sa moskovskog na aerodrom u Latakiji trebalo je da polete dva aviona Ministarstva odbrane Rusije. Na jednom su bili muzičari i novinari, a drugim avionom je trebalo da budu prebačeni pokloni i lekovi.

Avion TU-154 koji je doživeo katastrofu prošao je tri generalna remonta. Napravljen je 29. marta 1983. u Kujbiševu. Poslednji generalni remont je imao 2014. godine. Stručnjaci kažu da avion, ako je dobro održavan, može dugo da leti.

Na mestu nesreće nedaleko od Sočija katastrofu je već doživeo jedan avion. Bilo je to 3. maja 2006. Avion kompanija "Armavija" koji je leteo na relaciji Jerevan - Soči pri pokušaju sletanja pao je u Crno more. U tom nesrećnom "erbasu" bilo je 105 putnika i osam članova posade.

IVANA ŽIGON: OVO JE NEMERLjIV GUBITAK ZA ČITAVU PLANETU

Taj hor je bio simbol snage, ne samo ljudskog glasa, već i duha - potreseno govori za "Novosti" Ivana Žigon, predsednica Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva, koja je često nastupala u Rusiji i poznavala umetnike iz ansambla "Aleksandrov".

I kao što je njihova umetnost bila neobuhvatna sila, kaže Ivana, toliko je neshvatljiv gubitak, ne samo za Rusiju, Srbiju koja ih je nebrojeno puta slušala i pozdravljala ovacijama, već i za čitav svet.

- To kako je hor "Aleksandrov" pevao najuzvišenije melodije o Rusiji, o hrabrosti, o svim ljudskim vrlinama, svrstalo ga je u red najdragocenijih građana čitavog sveta - smatra Ivana Žigon. - Dijapazon njihovih glasova, širina ruske duše, hrabrost ruske armije koju su predstavljali, a koja je samo u prošlom veku tri puta spasavala našu planetu, sada su mera tuge s kojom se suočava svako ko je, ikada, čuo njihovu pesmu. Neka im je večna slava. Njihove duše i glasovi koje su nam darivali ostaće sa nama i odzvanjaće u nama, zauvek.

(M. MARKOVIĆ)

OTKAZAO ZBOG LEČENjA

Legendarni ruski pevač i dugogodišnji poslanik u ruskom parlamentu Josif Kobzon je u nedelju bio posebno tužan:

- Zvao je dirigent Halilov da zajedno putujemo u Latakiju i nastupimo pred našim vojnicima. Na žalost ja imam zakazane preglede i moram na lečenje pa je to bio razlog što nisam mogao na put u Siriju - ispričao je u nedelju ruski Frenk Sinatra.


TOMISLAV NIKOLIĆ: POGOĐENA CELA SRBIJA

PREDSEDNIK Republike Srbije Tomislav Nikolić izrazio je najdublje saučešće predsedniku Rusije Vladimiru Putinu "povodom pada ruskog aviona "tupoljev" nad Crnim morem i tragičnog stradanja velikog broja putnika".

U telegramu se ističe da je ova tragedija "pogodila celu Srbiju". Predsednik Nikolić zamolio je rukovodstvo Ruske Federacije da prenesu izraze njegove duboke žalosti porodicama nastradalih.

SPASAO GA ISTEKLI PASOŠ

Pevač Roman Valutov (29) bio je na spisku putnika kobnog leta, ali nije imao važeći pasoš, pa su ga vratili s aerodroma. Vratio se kući, shvativši u tri po ponoći da ga je nevažeći pasoš spasao sigurne smrti. "U 3.30 ujutro počeli su da me zovu, pitajući se da li sam živ. Pogledao sam na internet i video svoje ime na spisku poginulih. Plakao sam, moji roditelji su bili u šoku", priča on.

VUČIĆ: SPREMNI SMO DA POMOGNEMO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je posetio u nedelju ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina kako bi izrazio lično saučešće porodicama nastradalih u padu vojnog aviona i ruskom narodu. Vučić je izraze iskrenog saučešća uputio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, premijeru Dmitriju Medvedevu i ministru odbrane Sergeju Šojguu:

"U ovom teškom danu prepunom bola za celokupan ruski narod, želim da kažem da građani Srbije saosećaju sa vama, te da ćemo uvek pamtiti veličanstvene koncerte umetnika iz ansambla 'Aleksandrov', kao i sve druge naše prijatelje, nastradale u ovoj teškoj nesreći", naveo je premijer. "Ako Srbija, kao mala zemlja, može na bilo koji način da pomogne u ovim teškim trenucima, spremni smo da tu pomoć pružimo", navedeno je u telegramu saučešća premijera Srbije. On je predložio da se u Beogradu održi koncert u znak sećanja na poginule umetnike. Ambasador Čepurin zahvalio je srpskim prijateljima na izrazima saučešća.

BEZ ODGOVORA

Među stradalim članovima ruskog hora su i Ralina Gilmanova (22) i njen verenik Mihail, kao i plesači Oleg i Ekatarina Korzanov, koji imaju trogodišnjeg sina. Pevač Aleksander Šutko (30) objavio je fotografiju na internetu nekoliko minuta pre nego što se avion srušio u Crno more. Njegova sestra Ema rekla je da ju je on nazvao i rekao joj da će se javiti kasnije. "Ali nas nije nazvao. Pokušali smo da ga kontaktiramo, ali je bio van dometa", rekla je ona.

SRBIJI PEVALI S LjUBAVLjU

NEZABORAVNI nastup hora "Aleksandrov" u Domu sindikata prošle godine, kada su u sklopu turneje povodom 70 godina pobede nad fašizmom posetili i srpsku prestonicu, bio je njihov 11. koncert u Beogradu. Upamćen i po ogromnom broju izvođača, sa čak 130 njih na sceni, ovaj koncert dirnuo je svakoga u prepunoj dvorani, posebno kada su najbolji ruski glasovi zapevali "Tamo daleko", pesmu koju su izvodili kao poseban poklon beogradskoj publici.

Neposredno pred taj, poslednji njihov beogradski nastup, direktorka Ruskog doma Nadežda Kuščenkova otkrila je da su joj članovi ansambla "Aleksandrov" iskreno priznali da, iako turneja obuhvata koncerte u više država, temeljan i glavni značaj za njih ima upravo nastup u Srbiji.

Tri godine ranije, proslavljeni hor održao je dugo najavljivani nastup sa Kusturicom i njegovim bendom u Sava centru. Upravo je na toj sceni beogradska publika bila u prilici da oduševljeno prati ne samo neponovljiva izvođenja odabranih muških glasova, među najboljima u svetu, već i maestralne nastupe plesača ansambla "Aleksandrov" i njihovih vrhunskih muzičara.

Kompletan ansambl "Aleksandrov" je, inače, imao 186 članova. Osim muškog hora ima orkestar i plesnu grupu. Hor je proglašavan više puta za najbolji na svetu i dobio je brojne međunarodne nagrade. Ansambl nosi naziv po osnivaču Aleksandru Aleksandrovu, profesoru Moskovskog konzervatorijuma. Aleksandrov je bio čuveni sovjetski kompozitor, tvorac himne Sovjetskog Saveza. Prvi nastup imao je 1928. godine.

Za vreme Drugog svetskog rata ansambl je imao više od 1.500 nastupa pred vojnicima na frontu. Kasnije je išao u zemlje gde su bili prvo sovjetski, pa ruski vojnici - u Avganistanu, Čečeniji, ali i u mirovnim misijama u Jugoslaviji, Pridnjestrovlju i Tadžikistanu.

(M. N. M. - B. V.)

KNjIGA ŽALOSTI OD PONEDELjKA

U Ambasadi Rusije u Beogradu od ponedeljka će od 12 do 17 časova biti otvorena Knjiga žalosti povodom pogibije putnika i članova posade ruskog vojnog aviona. U nedelju su već mnogi građani naše zemlje palili sveće i ostavljali cveće za žrtve tragedije u Sočiju

MARŠ GENERALU MILORADOVIČU

Dirigent i general-potpukovnik Valerij Mihajlovič Halilov (64) bio je cenjen i kao ugledni kompozitor. Upravo je Halilov komponovao "Marš generala Miloradoviča" čuvenom ruskom vojskovođi, poreklom iz Hercegovine.

General Mihail Andrejevič Miloradovič se ponosio srpskim poreklom, a komandovao je ruskim gardijskim korpusom u ratovima protiv Šveđana, Italijana, zatim Turaka kao i protiv Napoleonove armije.

NASTRADALA I DOKTORKA LIZA

Rukovodilac fonda "Pravedna pomoć", poznata ruska lekarka Jelisaveta Glinka, koju mnogi znaju kao doktorku Lizu krenula je u Siriju da pomaže tamošnjoj deci. Nosila je iz Rusije lekove potrebne univerzitetskoj bolnici u Latakiji. Kad joj je početkom decembra Putin uručivao državnu nagradu, doktorka Liza je rekla: "Meni je jako teško da vidim ranjenju i ubijenu decu. Glavno je pravo pravo na život". Tada je i najavila da će uskoro krenuti u humanitarnu akciju u Siriju.