Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine poručili su da ih dogovor postignut u Ženevi o ublažavanju krize, koji podrazumeva da polože oružje i napuste okupirane vladine zgrade, ne obavezuje.

Služba bezbednosti Ukrajine objavila je poternicu za sinom svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, Aleksandrom, objavljeno je na sajtu ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.


Ukrajinska strana će ispuniti sve odredbe sporazuma koje je potpisala u Ženevi posle razgovora na kojima su učestvovali predstavnici Rusije, SAD, Evropske unije i Ukrajine, saopštio je u četvrtak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na vanrednoj sednici vlade.

10:44 - JACENjUK: UKRAJINA ĆE ISPUNITI SVE ODREDBE SPORAZUMA

Ukrajinska strana će ispuniti sve odredbe sporazuma koje je potpisala u Ženevi posle razgovora na kojima su učestvovali predstavnici Rusije, SAD, Evropske unije i Ukrajine, saopštio je u četvrtak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na vanrednoj sednici vlade.

Jacenjuk je pozvao demonstrante da odblokiraju sve administrativne zgrade, a kijevske vlasti da ispune uslov o amnestiji za one demonstrante koji napuste zgrade i polože oružje, osim onih koji su počinili teške zločine, poput ubistva.

Jacenjuk je rekao da će ukrajinska vlada razmotriti saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) na zatvorenoj sednici, preneo je Itar-Tass.

U zajedničkoj izjavi, usvojenoj nakon sastanka posvećenog krizi u Ukrajini u Ženevi, postoje odredbe da sve ilegalne oružane formacije u Ukrajini treba da budu razoružane, sve administrativne zgrade odblokirane i svi demonstranti, osim onih koji su počinili teške zločine, amnestirani.

12:04 - I JANUKOVIČEV SIN NA POTERNICI UKRAJINSKIH VLASTI

Ukrajinska Služba bezbednosti je danas objavila poternicu za sinom svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, Aleksandrom, objavljeno je na sajtu ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Aleksandar Janukovič se sumnjiči za "krivotvorenje i falsifikovanje dokumenata i izdavanje lažnih dokumenata", što su optužbe koje nose zatvorsku kaznu u trajanju od dve do pet godina, prenela je agencija Itar-Tas.

Ukrajinska Služba bezbednosti je dodala da je sud izdao nalog za privođenje osumnjičenog Janukoviča mlađeg. Pre dva meseca su ukrajinske vlasti raspisale poternicu i za starijim Janukovičem, koji se sada nalazi u Rusiji.

12:45 - PRORUSKI POBUNjENICI NE PRIZNAJU ŽENEVSKI DOGOVOR

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine poručili su da ih dogovor postignut u četvrtak u Ženevi o ublažavanju krize, koji podrazumeva da polože oružje i napuste okupirane vladine zgrade u više od 10 gradova, ne obavezuje i da će ga poštovati samo ako privremena vlada u Kijevu podnese ostavku, prenela je agencija AP.

Samoproglašeni lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini Denis Pušilin, portparol samoproklamovane Donjeck Narodne Republike, rekao je novinarima da pobunjenici ne priznaju kao legitimnu vladu Ukrajine, jer kako je rekao, i ona zauzima javne zgrade ilegalno.

"Ovo je razuman dogovor, ali svi treba da napuste zgrade, uključujući i Jaceniuka i Turčinova ", rekao je on, misleći na vd ukrajinskog premijera i predsednika.

Pušilin je u petak ponovio poziv na referendum koji bi, kako je rekao, omogućio "samoopredeljenje naroda".

14:50 - PRORUSKI DEMONSTRANTI ZAUZELI GRAD SEVERSK

Aktivisti samoproglašene Narodne republike Donjeck su preuzeli kontrolu nad gradom Seversk u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, objavili su danas ruski mediji.

Sa zgrade lokalne gradske uprave i policije je skinuta ukrajinska i postavljena zastava Donjecke republike, a lokalne vlasti su objavile da će sarađivati sa aktivistima, prenela je agencija Itar-Tas.

U Seversk je kamionima stiglo dvadesetak pristalica Narodne republike Donjeck, a na trgu ispred gradske uprave im se pridružilo više desetina građana Severska. Nakon kratkih pregovora, proruski aktivisti i policajci su saopštili da je grad od sada pod upravom Donjecke republike.

Prilikom preuzimanja zgrada lokalne uprave i policije nije ispaljen nijedan metak, a policija je objavila da će, kao i do sada, nastaviti da održava red u gradu, ali sada u saradnji sa aktivistima.

Seversk je grad od 12.000 stanovnika u Artjomovskom okrugu, u Donjeckoj oblasti.

15:14 - JACENjUK: KRIM JE BIO I BIĆE UKRAJINSKI

Ukrajina ni pod kakvim okolnostima se neće saglasiti sa ruskom aneksijom Krima i nastaviće da preduzima političke i diplomatske napore da ga povrati, rekao je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u Vrhovnoj radi.

"Oni su ukrali našu imovinu. To je naš Krim, Jalta, to je naše more, naša teritorija, Vladimire Vladimiroviču (Putinu). Uz poštovanje Krima, zajedno ćemo sa međunarodnom zajednicom nastaviti korak po korak borbu za povratak Krima politički i diplomatski, kao što smo to učinili u Ujedinjenim nacijama sa Savetom bezbednosti UN", rekao je Jacenjuk, prenela je agencija Ukrinform.

"Moramo da budemo iskreni i otvoreni - sutra ujutro krimsko pitanje će teško biti rešeno. Ali, moramo da budemo sigurni da će tokom našeg života moderna ukrajinska istorija napisati da su oni koji su oteli Krim tražiti oproštaj od ukrajinskog naroda i Krim je bio, jeste i biće ukrajinski", zaključio je Jacenjuk.

15:56 - KIJEV: OPERACIJE NA ISTOKU UKRAJINE U "NEAKTIVNOJ FAZI"

Specijalne operacije u istočnoj Ukrajini se nastavljaju, ali su sada u "neaktivnoj fazi", u skladu sa sporazumom iz Ženeve i zbog Uskrsa, saopštila je danas sekretar za štampu specijalnih snaga Marina Ostapenko.

"U skladu sa Uskrsom i sporazumom iz Ženeve operacije su sada u neaktivnoj fazi. Štab radi i promena plana je u toku", rekla je ona, preneo je "Glas Rusije".

Kijev ne planira da zaustavi specijalne operacije u istočnoj Ukrajini i njihov intenzitet će zavisiti od toga kako se sprovodi sporazum iz Ženeve, uključujući oslobađanje zgrada državne administracije i polaganje oružja, izjavio je vršilac dužnosti ukrajinskog ministra spoljnjih poslova Andrej Deščica.

16:56 - KIJEV PRETI NOVIM "KONKRETNIM AKCIJAMA" POSLE USKRSA

Ukrajinska vlada je danas upozorila da bi mogla da preduzme "još konkretnih akcija" naredne nedelje ukoliko proruski separatisti ne obustave okupaciju javnih zgrada pod uslovima predviđenih jučerašnim međunarodnim sporazumom u Ženevi.

Ministar inostranih poslova Andrij Deščica, uprkos zahtevima proruskih aktivista s istoka Ukrajine, ističe kako u sporazumu sa Rusijom nije predviđeno i rasturanje proevropskog protestnog kampa na trgu Majdan u Kijevu, objašnjavajući da je stanje na tom trgu po njemu legalno, prenosi Rojters. Ukoliko, međutim, povlačenje iz okupiranih zgrada ne bi počelo u narednih nekoliko dana, posle Uskrsa bi mogle da uslede konkretne akcije ukrajinskih vlasti, istakao je Deščica, ne dajući detaljnija obaveštenja o mogućoj prirodi tih akcija.

17:41 - "SPECIJALNI STATUS" RUSKOG JEZIKA I ŠIROKU DECENTRALIZACIJU VLASTI

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksander Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk obećali su "specijalni status" ruskog jezika i široku decentralizaciju vlasti, u pokušaju da okončaju proruske proteste na istoku zemlje.

"Mi ćemo se dogovoriti oko specijalnog statusa ruskog jezika i daćemo garancije da će on biti poštovan", rekao je Jacenjuk, dodajući da će "velike" ustavne reforme obuhvatiti i prenos niza nadležnosti na regionalne vlasti, prenosi AFP.

Turčinov i Jacenjuk su u zajedničkom TV obraćanju apelovali na ljude da se uzdrže od nasilja i rekli da će podržati promenu ustava kojom će biti decentralizovana vlast davanjem većih ovlašćenja regionalnim skupštinama, uključujući nadležnosti nad njihovim zvaničnim jezikom - što je ključni zahtev ruskog stanovništva, prenosi Rojters.


18:26 - KIJEV POGREŠNO INTERPRETIRAO MIROVNI SPORAZUM

Ruski ambasador pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov je danas izjavio da su vlasti u Kijevu pogrešno interpretirale mirovni sporazum o razrešenju krize u Ukrajini, na čijem su istoku proruski demonstranti preuzeli kontrolu nad lokalnim upravama više gradova.

"Tu posebno mislim na činjenicu da u Kijevu smatraju da se taj sporazum odnosi samo na istočne i južne delove Ukrajine, kao i one koji traže federalizaciju države, ali ne i na sami Kijev, gde aktuelne vlasti smatraju da je sve legalno, uključujući dalju okupaciju Trga nezavisnosti (Majdana)", naveo je ruski izaslanik u EU.

19:57 - TIMOSENKO APELOVALA NA KONGRES SAD DA VOJNO POMOGNE UKRAJINI

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je i kandidat na predsedničkim izborima planiranim za 25. maj, apelovala je na američki Kongres da pruži vojnu pomoć Ukrajini, objavila je pres služba njene stranke Batkivščina. Timošenkova apeluje da američki Kongres "preduzme sve moguće korake za podršku Ukrajini i odbranu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi Itar-Tass.

Bivša ukrajinska premijerka navodi kako je njenoj zemlji potrebna opsežna pomoć, uključujući odbrambene tehnologije, sisteme protivavionske odbrane, kao i obuku za vojne specijaliste i osoblje.

20:50 - PESKOV:RUSIJA IMA TRUPE NA GRANICI SA UKRAJINOM

Rusija ima trupe u blizini granice sa Ukrajinom, izjavio je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Mi imamo trupe u raznim regionima, imamo i vojsku u blizini ukrajinske granice - te trupe su tamo stacionirane. Neke od njih su trajno stacionirane a neke su pojačanje na terenu zbog onoga što se događa u Ukrajini", rekao je Peskov za tv kanal Rosija 1.

Peskov je takođe ocenio da je pozicija Zapada prema Ukrajini "vašar licemerja", preneo je Itar-Tass.

"Međunarodno pravo nikada nije videlo veće licemerje, a nije ni Putin", kazao je Peskov za ruski tv kanal.

On je takođe pozvao zapadne zemlje da podele odgovornost za rešenje situacije u Ukrajini.

21:22 - BELA KUĆA: MOSKVI PRETE SANKCIJE AKO NE POŠTUJE SPORAZUM

Bela kuća danas je upozorila Moskvu da joj prete teže sankcije ako ne ispoštuje novi međunarodni sporazum o Ukrajini ili bude uputila snage u istočnu Ukrajinu.

"Te sankcije bi mogle uključiti veoma značajne sektore ruske ekonomije", rekla je novinarima Suzan Rajs, savetnica za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Baraka Obame, prenosi Rojters.

Ona je dodala da Vašington veoma pažljivo prati da li će Rusija ispuniti svoje obaveze i iskoristiti svoj uticaj kako bi se proruski separatisti u istočnoj Ukrajini razoružali i napustili državne zgrade koje su zauzeli.

22:32 - LAVROV I KERI SE SLOŽILI DA NASTAVE KONTAKTE

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je večeras sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i ukazao američkoj strani da je neophodno da ukrajinske vlasti trenutno i potpuno ispune uslove Ženevskog sporazuma, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova. Ministarstvo je podsetilo da sporazum predviđa nekorišćenje sile i početak dijaloga na nacionalnom nivou o novom ustavu koji bi uključio sve ključne političke snage i regione Ukrajine, prenosi Itar-Tass.

Keri i Lavrov su se složili da nastave kontakte u interesu što skorije normalizacije situacije u Ukrajini, dodaje se u saopštenju ruskog ministarstva objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice zvaničnika.