Malezija: Nestao avion sa 239 putnika, primećene naftne mrlje dužine 10 km

Tanjug

08. 03. 2014. u 01:07

Malezijski avion na letu MH370 nestao sa 227 putnika, među kojima je i dvoje dece i 12 članova posade. Primećene dve naftne mrlje dužine 10 kilometara

Pomorska potraga za malezijskim putničkim avionom koji je noćas nestao iznad Južnog Kineskog Mora i dalje traje, dok je potraga iz vazduha obustavljena zbog mraka.

"Boing 777" kompanije "Malezija erlajnz", sa 277 putnika i 12 članova posade, nestao je tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking, a poslednji kontakt s kotrolorima leta imao je kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru, naveo je u saopštenju generalni direktor "Malezija erlajnza" Ahmed Jauhari Jahja.

Avioni vijetnamskog vazduhoplovstva uočili su kod obala na krajnjem jugu Vijetnama dve velike naftne mrlje, dužine između 10 i 15 kilometara, za koje se pretpostavlja da bi mogle biti ostaci goriva letelice.

Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je prethodno da još nema ni traga od nestalog aviona i da su operacije potrage intenzivirane.

Malezija i Vijetnam zajedno sprovode potragu, Kina je poslala dva spasilačka broda u Južno Kinesko More, a operaciji su se priključile i druge zemlje jugoistočne Azije.
Vijetnamska mornarica je, u međuvremenu, objavila da se avion srušio u Južno kinesko more, kod obale vijetnamskog ostrva To Ču, ali malezijski ministar saobraćaja to je demantovao.

"Malezija erlajnz" je prethodno iznela pretpostavku da je avion možda sleteo u Nanmingu, u istočnoj Kini.

Avion je poleteo iz Kuala Lumpura noćas u 12.21 po lokalnom vremenu, a u Peking je trebalo da sleti u 6.30 sati.

Aviokompanija je saopštila da su putnici državljani 14 zemalja i da je među njima najmanje 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šestoro Australijanaca, petoro Indijaca i troje Amerikanaca, kao i državljani Francuske, Novog Zelanda, Kanade, Rusije, Ukrajine i Holandije.

Kompanija je navela da su avionom putovala i dve bebe - jedna iz Kine i druga iz Amerike.

Vlasti Italije i Austrije su, međutim, navele da se jedan Italijan i jedan Amerikanac koji su bili na spisku putnika zapravo nisu ni ukrcali u avion pošto su im pasoši ukradeni na Tajlandu.

Agencije su prenele da je isti avion u avgustu 2012. godine okrznuo krilom rep drugog aviona na aerodromu kod Šangaja, ali da u incidentu nije bilo povređenih. Ako bude potvrđeno da se letelica srušila, to će biti druga teška nesreća u kojoj je učestvovao boing 777 za manje od godinu dana i najveća od kada je taj avion ušao u upotrebu 1995. godine.

Boing 777 "Azijana erlajnza" srušio se u julu prošle godine u San Francisku i tom pirlikom su poginula tri putnika, a više od 180 je povređeno.

Kompanija "Boing" je objavila da je upoznata sa nestankom aviona i da prati situaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Goran

08.03.2014. 14:21

Kako može da nestane avion u današnjem svetu moderne tehnologije? Zar nije logično tražiti ga na koordinatama na kojim je poslednji put bio na radaru? Hmm....

Xol

08.03.2014. 16:45

@Goran - Nista nije nemoguce kad nesto krene naopako,sigurno da je avion presao jos podosta od nestanka sa radara,u prilog tome duzina naftne mrlje.

pa nije

08.03.2014. 19:59

@Goran - Pa nije prijatelju "nestao", avioni ne "nestaju", to se samo tako kaze jer je mnogo teze reci familijama "nestalih" da se avion negde srusio.

Predrag

09.03.2014. 01:15

Avioni nestaju jedino sa radara, dok u realnosti sleću ili padaju, u ovom slučaju je da je avio pao i to u okean :( Vjerovatnoća da je neko preživiio je ravna 0. Uzroka je na desetine, od greške posade što nije nevjerovatno, obično kad se iz nekog razloga isključi auto-pilot, piloti prave takve kardinalne greške da čovjek ne povjeruje koliko su zaboravili kako se leti bez kompjutera. A drugo je tehnički kvar na električnoj intalaciji, jer nije uputio poziv u pomoć,pa dekompresija, terorizam....