ŽELELI su da nas uvuku u beskrajne ratove, da oslabe našu snagu i pouzdanje kao nacije. Ali, iako ne prestaje naš pritisak na Al kaidu, okončavamo rat u Iraku i počinjemo da vraćamo trupe iz Avganistana. Jer posle teške decenije rata, vreme je za izgradnju nacije kod kuće.

Bila je ovo poruka kojom je predsednik SAD Barak Obama zaokružio 10. godišnjicu od terorističkih napada na Njujork i Vašington. Amerika se u nedelju sećala gotovo tri hiljade žrtava napada, kojima je počast odao, uz predsednika Obamu, i njegov prethodnih Džordž Buš. Naglasak je, međutim, na budućnosti:

- Sada se treba okrenuti generaciji dece onih koji su tada izgubili živote - poručio je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Na mestu gde su se nalazile, u napadu srušene, kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, otvoren je memorijal „11. septembar“ sa dva bazena na kaskadama. Na „nultoj tački“ biće ugravirana imena poginulih. No, počela je i gradnja Svetskog trgovinskog centra, kojim će dominirati obladkoder, „Kula jedan“, koja će 2013. godine, kada bude završena, postati najviša zgrada u SAD. Visina će joj biti 1776 stopa, što je simboličan izraz godine proglašenja američke nezavisnosti.

Amerika je 10. godišnjicu obeležila bez pretnje od Osame bin Ladena, koji je ove godine ubijen:

- Činimo sve što je u našoj moći da bismo zaštitili narod...Amerika je danas jača, Al kaida je na putu poraza - poručio je Obama.

Da opasnost terorizma nije iščezla ni posle deset godina govori da je godišnjica u SAD protekla u atmosferi povišenih bezbednosnih mera zbog pretnje od napada. U Avganistanu se napad i dogodio. Talibanski bombaš samoubica u kamionu punom eksploziva izvršio je udar na vojnu ispostavu NATO snaga. Dva civila su ubijena, a ranjeno 77 vojnika koalicionih snaga i najmanje 25 Avganistanca. U Švedskoj, policija je uhapsila četiri osobe u Geteborgu pod sumnjom da su pripremale teroristički napad, a art centar „Roda Sten“ je evakuisan.

U seriji samoubilačkih napada 11. septembra 2001. godine, bilo je državljana 86 zemalja, i memorijalni skupovi održani su od Sidneja, preko Islamabada do Pariza, Rima i Madrida.

Međutim, bilo je i drugačijih tonova. Pristalice Islamske političke partije održale su antiameričke demonstracije noseći transparente na kojima su podsetili na teorije zavere. Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad ponavio je stare tvrdnje da američka vlada stoji iza ovih napada. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da su SAD iskoristile napade 11. septembra kao izgovore za pokretanje rata protiv Iraka i Avganistana.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao da islamski teroristi nastavljaju da budu pretnja Izraelu i zatražio od demokratskih zemalja da zajednički deluju protiv tih pretnji.

********************************

PARTNERSTVO SA SRBIJOM

BEOGRAD - Protekle godine pokazale su da je Srbija, kao član međunarodne zajednice, sposobna da obezbedi sigurnost i privatnost na globalnom i lokalnom nivou, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u bazi SAJ, posle pokazne vežbe povodom 10. godišnjice terorističkog napada na SAD. U prisustvu ambasadorke SAD Meri Vorlik, diplomatskog kora i policijskih zvaničnika Srbije, Dačić je istakao da je danas transatlantsko zajedništvo u borbi prtiv terorizma jače nego ikada.

- Srbija zna da štiteći sebe i druge od terorizma stvara najbolji temelj za svoju budućnost - zaključio je Dačić.

Ambasadorka Vorlik je naglasila da su proteklih 10 godina SAD ojačale streteško partnerstvo sa brojnim članicama međunarodne zajednice, među kojima je i Srbija:

- Zahvalni smo članovima jedinice SAJ koji se od 2001. brinu za bezbednost američkih diplomata u Srbiji, kao i na podršci koju Ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa ministrom Ivicom Dačićem pruža Ambasadi SAD - rekla je Vorlik.