ČUVAJTE SVOJU KOŽU: Parfem pri sunčanju pravi duboke fleke

Specijalni dodatak Doktor u kući / I. K.

15. 08. 2020. u 11:19

UKOLIKO ste zbog izlaganja kože suncu zaradili "fleke" ili hiperpigmentacije, najverovatnije će vam biti neophodna pomoć dermatologa da biste ih se rešili. Na prvom mestu specijalista utvrđuje koliko su potamnele promene duboke.

ЧУВАЈТЕ СВОЈУ КОЖУ: Парфем при сунчању прави дубоке флеке

Foto: Depositphotos

- Razlikujemo površne hiperpigmentacije koje nazivamo lentigo i dublje koje nazivamo Berlokov dermatitis - kaže dr Gorana Isailović. - Dublje "fleke" nastaju na koži koja je izlagana suncu, a bila je prethodno tretirana etarskim uljima, parfemima ili ekstraktima biljaka.

Da bi dermatolog dijagnostikovao tip i težinu hiperpigmentacije, kožu posmatra pod određenom svetlošću.

- Dubina hiperpigmentacije najbolje se procenjuje izlaganjem kože Vudovoj svetlosti - kaže naša sagovornica. - Površne pigmentacije su pod ovom svetlošću tamnije, a duboke svetlije nego što izgledaju kada se posmatraju bez lampe. Ako je hiperpigmentacija udružena sa zadebljanjem kože, onda je reč o solarnim keratozama. To su u stvari prekancerozne promene.

Da biste izbegli "fleke" od sunca dr Isailović savetuje redovnu primenu preparata za zaštitu od sunca tokom čitave godine, a ne samo na plaži ili bazenu.

Bitno je i da se izbegava parfemisana kozmetika i parfemi prilikom sunčanja.

- Hiperpigmentacije ako su površne mogu i spontano da se povuku - kaže dr Isailović. - Međutim, kod većine pacijenata za njihovo uklanjanje su potrebni specijalni tretmani. Na raspolaganju su nam hemijski pilinzi, laseri, mezoterapija i mikronideling. Dolazi u obzir i PRP tehnologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri