INSPIRISANI RATOVIMA ZVEZDA: Naučnici stvorili veštačku kožu koja oseća (VIDEO)

Novosti online

ponedeljak, 10. 08. 2020. u 22:47

ИНСПИРИСАНИ РАТОВИМА ЗВЕЗДА: Научници створили вештачку кожу која осећа (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

INSPIRISANI trilogijom „Ratova zvezda“, singapurski naučnici razvili su „elektronsku kožu“ koja je sposobna da oseti dodir.

Oni se nadaju da će ta inovacija pomoći ljudima s veštačkim protezama da prepoznaju predmete i osete njihovu teksturu, pa čak i temperaturu i bol.

Tu „kožu“, veličine kvadratnog centimetra, čini do stotinu malih senzora.

Naučnici singapurskog Nacionalnog univerziteta navode da ona može da procesuira informacije brže od ljudskog nervnog sistema, a sposobna je i da prepozna 20 do 30 različitih tekstura, preneo je Rojters.

Može i da čita Brajevo pismo sa više od 90 odsto tačnosti.

- Ljudi moraju da ‘klize’ prstom po predmetu da bi osetili teksturu, a u ovom slučaju koža samo jednim dodirom može da detektuje različitu teksturu - izjavio je lider istraživačkog tima tima Benjamin Te.

On je napomenuo da su algoritmi veštačke inteligencije zaslužni što je njihov izum u mogućnosti da „brzo uči“. Demonstracijom je prikazano kako uređaj može da prepozna da je loptica koja pomaže u otklanjanju stresa mekana, a da je plastična lopta tvrda.

Te je otkrio da je koncept izuma inspirisan scenom iz filmske trilogije „Ratova zvezda“ u kojoj Luk Skajvoker ostaje bez desne šake koju potom zamenjuje robotskom sa kojom je, kako se čini, uspeo da povrati osećaj dodira.

On je dodao da je sve još uvek u eksperimentalnoj fazi, ali da postoji veliko interesovanje za njihov izum, posebno u medicinskim krugovima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)