TAJNA KRVAVOG LEDA u italijanskim Alpima: Naučnici šokirani, evo ko je kriv za sve (VIDEO)

Novosti Online

utorak, 07. 07. 2020. u 00:30

ТАЈНА КРВАВОГ ЛЕДА у италијанским Алпима: Научници шокирани, ево ко је крив за све (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Naučnici u Italiji istražuju tajanstveni izgled ružičastog ledenog leda pronađenog u Alpima
NAUČNICI u Italiji istražuju tajanstveni izgled ružičastog ledenog leda pronađenog u Alpima, a naučnici kažu da su uzrok tome alge koje su se pojavile usled klimatskih promena.

Raspravlja se o tome odakle potiču alge, ali Bijađo di Mauro iz italijanskog Nacionalnog saveta za istraživanje kaže da ružičasti sneg, koji je primećen na delovima ledenjaka Presena, verovatno obojen istom biljkom koja je pronađena na Grenlandu, prenosi AFP.

- Alge nisu opasne. To je prirodna pojava koja se javlja tokom proleća i leta na srednjim geografskim širinama, ali i na polovima - rekao je Di Mauro, koji je prethodno proučavao alge na ledenjaku Morteraht u Švajcarskoj.

Biljka, poznata kao Ancylonema nordenskioeldii, prisutna je u takozvanoj Mračnoj zoni Grenlanda, gde se i led topi.

Led obično odbija više od 80 procenata sunčevog zračenja i šalje ga u atmosferu, ali kako se pojave alge, one potamne led tako da on apsorbuje toplotu i brže se topi.Ako se led brže topi, pojavljuje se više algi, što im daje vodu i vazduh i dodaje crvene nijanse belom ledu na glečeru Pazo gavija, koji je na nadmorskoj visini od 2.618 metra.

- Sve što uspe da potamni sneg učini da se on brže topi jer ubrzava apsorpciju radijacije - rekao je Di Mauro.

- Pokušavamo da umanjimo uticaj drugih pojava, pored ljudske, na pregrevanje Zemlje - rekao je Di Mauro, napominjući da prisustvo planinara i žičara može da uticati i na alge.

Turisti na glečeru žele zbog uticaja klimatskih promena i kažu da su ove godine alge na Alpima poslednje što nam je trebalo.

(Sputnjik)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije