Od predatora do plena ponekad je kratak put, pogotovo u prirodi. U to se lično uverio orao koji je samo pukim sticajem srećnih okolnosti uspeo da se iskobelja iz pipaka hobotnice. Bizarna situacija se odigrala u Vankuveru, a da čitav slučaj bude dostupan javnosti postarali su se lokalni pecaroši koji su snimili obračun i spasavanje orla.

Kako je rekao jedan od ribara, Džon Ilet, on i njegovi prijatelji su prvo razmišljali šta da rade kada su videli da hobotnica pokušava da odvuče orla ispod nivoa vode - da li da reaguju i spasu orla ili da prepuste sve prirodi.

- Nismo bili sigurni šta da radimo, da li da intervenišemo zbog zakona majke prirode - preživi ili budi plen. Ali bilo je srceparajuće gledati kako hobotnica pokušava da udavi orla u vodi- rekao je on.

Nakon što su odlučili da reaguju, uzeli su kuku kojom su počeli da privlače hobotnicu ka brodu u kojem su se nalazili. Ubrzo je hobotnica popustila stisak i orao se našao na slobodi. U izjavi koju je dao za Si-En-En, Ilet je naveo da takvu borbu nikada nije video tokom 20 godina koliko se i bavi ribolovom.

- Svoj posao volim upravo zbog ovakvih trenutaka, kao i zbog mogućnosti da radim i živim u prirodi. To je prekrasno - rekao je on.

Ipak, spasavanje koje su sproveli Ilet i njegove kolege nije naišlo na sveopšte odobravanje. Naime, njih su pojedinci osudili zbog toga na društvenim mrežama.

- Da li sam kriv zato što sam čovek i zato što sam se sažalio na pticu? Na kraju krajeva, obe životinje su žive i zdrave. Na više načina sam zadovoljan time kako je ispalo ono što smo uradili - napisao je on.