Prisluškivanje i prisluškivači - 3 najčešće dileme

23. 05. 2019. u 10:54

Cela jedna prostorija nekada, ne baš tako davno, nije bila dovoljna kako bi u nju stao prisluškivač

Прислушкивање и прислушкивачи - 3 најчешће дилеме

Cela jedna prostorija nekada, ne baš tako davno, nije bila dovoljna kako bi u nju stao prisluškivač. Komplikovana tehnologija, sa mnogo detaljala i elemenata, koju su mogli da koriste samo profesionalci i državne službe, danas je u raznim oblicima, onim interesantnim i manje interesantnim, dostupna svima, vrlo je jednostavna za korišćenje i vrlo povoljna.

S jedne strane ovo je dobra vest, jer je napredak čovečanstva evidentan na svakom koraku i upravo zbog toga javila se i mogućnost da običan čovek koristi tu nekada nedodirljivu tehnologiju. Sa druge strane, to ima i svojih mana, jer znači da je privatnost, kao nikada do sada, skoro potpuno ogoljena.

DA LI JE DOZVOLJENO KORIŠĆENJE PRISLUŠKIVAČA?

Čini se da zakonska regulativa ne prati u potpunosti razvoj savremene tehnologije tj. da zakonska rešenja najčešće stižu sa dosta zakašnjenja u odnosu na nove tehnološke izume i mogućnosti koje oni nude.

Naime, radnje koje se bave prodajom špijunske opreme postoje na tržištu i sasvim je legalno otvoriti jednu takvu radnju. Špijunska oprema se legalno prodaje, a naravno da su najprodavaniji prisluškivači, koji su i najpovoljniji, ali i koji omogućavaju upravo ono što najviše ljudi interesuje.

Dozvoljeno je, samim tim i pazariti određenu opremu. Međutim, prisluškivanje i praćenje je zakonom zabranjeno tj. dozvoljeno je samo državnim organima u zakonom propisanim slučajevima.

U tome zapravo "leži" problem. Zvanično, u Krivičnom zakoniku jasno piše: "Nikome nije dozvoljeno da prisluškuje ili snima razgovor, odnosno čini fotografski, filmski, video ili neki drugi snimak lica bez njegovog znanja ili pristanka". Sasvim jasno i nedvosmisleno.

GDE JE MOGUĆE UGRADITI PRISLUŠKIVAČ?

Nakon odluke da želite da koristite prisluškivače, sledi pitanje gde ga postaviti. Najpoznatije je prisluškivanje mobilnog telefona i za to postoje posebni softveri. Ipak, ukoliko smatrate da na taj način nećete dobiti određene informacije ili jednostavno ne možete da dođete u posed tog telefona u koji treba da instalirate softver, prisluškivače možete postaviti bilo gde - u kancelariji, sobi, nekoj prostorji na poslu, kolima i slično. Prisluškivači mogu da budu deo nekih naših prekoptrebnih stvari, koje se i inače nalaze u našim kućama, poput produžnog kabla, lampe, budilnika, igračke i slično.

Mogu biti i u fleš memoriji, što znači da ga "slučajno" možete zaboraviti u nečijoj prostoriji i na taj način obezbediti sebi mogućnost da čujete sve ono što vas je zanimalo i sve ono što se komunicira tu.

KOJA JE CENA PRISLUŠKIVAČA?

Pitanje nad pitanjima. Dok neko ne pita za cenu kada kupuje i iznajmljuje prisluškivače, neko drugi ipak mora da razmisli i o ceni. Potreba i želja određuju koliku smo cenu spremni da platimo.

Ipak, u ovom slučaju nema mnogo odricanja, zato što se određene vrste prisluškivača mogu naći i za dvadesetak evra, što svako u jednom trenutku sigurno ima. Sada je naravno pitanje da li će tih 20 evra iskoristiti baš za to.

Oni kojima cena nije problem i koji su spremni da izvdoje i veću sumu novca, treba da imaju u vidu da postoje i prisluškivači koji koštaju i više od 100 evra. Naravno da postoji razlika između skupljih i jeftinijih, ali ne značajno u osnovnoj nameni, već je razlika u izgledu, dodatnim funkcijama i slično.

(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije