ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Epl bi mogao biti veća žrtva od Huaveja

Tanjug

utorak, 21. 05. 2019. u 11:03

АНАЛИТИЧАРИ УПОЗОРАВАЈУ: Епл би могао бити већа жртва од Хуавеја

Ilustracija / Depositphotos

Propast pregovora između SAD i Kine i visoke carinske tarife dugoročno mogle gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju

Pošto je američka administracija stavila kinseki Huavej na crnu listu kompanija, veliki problem mogli bi da zadese i domaći Epl, upozoravaju analitičari.

Akcije Epla u ponedeljak su pale za 3,3 odsto nakon upozorenja analitičara HSBC-a da će veće tarife na kinesku robu prisiliti kompaniju da podigne cene uz ozbiljne posledice za potražnju za Eplovim proizvodima, prenosi SeeBiz.

Analitičari Morgan-Stenlija upozoravaju da bi propast pregovora između SAD i Kine i visoke carinske tarife dugoročno mogle gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju.

Pročitajte još - Gugl ukinuo Huaveju licencu za Android; Huaveji odgovorio: Nastavljamo po starom, servisiraćemo svoje uređaje

Ako se kineska vlada odluči na odmazdu, Eplovi proizvodi u Kini mogli bi biti zabranjeni, a zabrana bi mogla obuhvatiti i kineske dobavljače Epla, kao što je Fokskon. Prihode koje tako izgubi, kineska vlada lako bi mogla nadoknaditi putem subvencija, navodi SeeBiz.

Portal ocenjuje da će trpeti i veliki dobavljači Huaveja, jer će se smanjenje isporuka za kineskog diva odraziti na njihovim prihodima. Najviše štete će imati Kalkom i Koring, koji će izgubiti prihode od miliona telefona koje Huavej globalno prodaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Niko

21.05.2019. 13:35

Ahaha ko koristi jos apple... pa i ptice na grani znaju da je njegovom operativnom sistemu kod... preko koga se moze presluskivati i kontrolisati sve...

Dobro je

21.05.2019. 23:07

@Niko - Pa kineski Huawei ne prisluškuje. Mislim, ko je ikada čuo da su komunisti prisluškivali ??? A Apple koristi onaj ko ima para za dobar telefon, ko nema eto mu kineski jeftinjaci.

Milan

25.05.2019. 00:24

Svi pricaju protiv Epla jer nemogu da ga kupe. Ako i jedna jedina kompanija brine o sigurnosti podataka svojih korisnika to je Epl. Zasto su skupi? Zato sto rade!