Fejsbuk planira platni sistem zasnovan na kriptovaluti

Tanjug

03. 05. 2019. u 21:45

Fejsbuk planira platni sistem zasnovan na kriptovaluti koji bi mogao da pokrene za milijarde svojih korisnika širom sveta

Фејсбук планира платни систем заснован на криптовалути

Foto Tanjug / AP

Fejsbuk planira platni sistem zasnovan na kriptovaluti koji bi mogao da pokrene za milijarde svojih korisnika širom sveta, navodi "Volstrit žurnal" a prenosi AP.

Sistem bi koristio digitalni novac sličan Bitkoinu, ali drugačiji u tom smislu što bi Fejsbuk nastojao da održi stabilnost vrednosti svoje valute za razliku od Bitkoina i sličnih kriptovaluta čija je vrednost podložna naglim promenama.

Novi sistem bi mogao navodno da "potkopa" upotrebu kreditnih kartica tako što bi se na ovaj način izbeglo plaćanje naknada za obradu iz kojih se generiše veći deo njihovih prihoda, navodi "Volstrit žurnal".

U izveštaju časopisa, koji se poziva na anonimne izvore koji su upoznati s ovim pitanjem, kaže se i da Fejsbuk angažuje na desetine finansijskih firmi i "onlajn trgovaca" da pokrenu sistem.

Fejsbuk u svom komentaru na ovo navodi da trenutno samo istražuje razlicite aplikacije za novu tehnologiju kriptovalute, prenosi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije