Fahrudin Radončić, ministar bezbednosti BiH podneće ostavku na sednici Saveta minsitara BiH koja je zakazana danas za 15 sati. Radončić je izjavio da su tri razloga zbog kojih se odlučio na takvu odluku te da je čekao kraj pandemije i imenovanje svog zamenika.

Prvi razlog je različito shvatanje migrantske krize, zatim lična procjena da su odnosi SDA, SNSD i HDZ BiH takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad Savetu ministara BiH, a treći afera "Respiratori", odnosno ono što se događalo posljednjih dana.

- Ja sam podržao tužioce, policiju i nezavisno pravosuđe da sankcionišu aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Očigledno da različito doživljavamo stvari koje se tiču sistemske korupcije. Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za nezavisno pravosuđe, ali ne možemo deliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužitelji u ovom predmetu Bošnjaci, rekao je Radončić za Kliks.

On ističe da nema nikakvih ličnih animoziteta između njega i predsednika SDA Bakira Izetbegovića, već da se radi o strateškim razlikama.