Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsedniku Evropskog suda za ljudska prava Linosu Aleksanderu Sicilijanosu u kojem ga obaveštava da nije upoznat sa njegovom namerom da kandiduje Angeliku Nusberger na mesto međunarodnog člana Ustavnog suda BiH, iako Član 6 tačka 1a Ustava BiH nalaže da predsednik Evropskog suda bira tri člana Ustavnog suda BiH "nakon konsultacija sa Predsedništvom".

Pročitajte još:
Dodik: Nikada nismo pozivali na rat, narod ne treba da se plaši

- Željko Komšić, trenutni predsedavajući Predsedništva BiH, nije me obavestio o Vašem pismu od 18. novembra 2019. godine i o Vašem izboru gospođe Nusberger kao kandidata za poziciju člana Ustavnog suda BiH, kao ni o Vašem zahtevu da se, u skladu sa Ustavom BiH, konsultujete sa Predsedništvom BiH u vezi sa Vašim izborom kandidata, naglasio je Dodik u pismu.

Srpski član Predsedništva BiH istakao je da ga Komšić nije obavestio ni o svom pismu koje je uputio predsedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Sicilijanosu 20. decembra prošle godine u kojem je naveo da će obaviti potrebne konsultacije sa ostala dva člana Predsedništva u skladu sa Ustavom.

- Gospodin Komšić se nikada nije konsultovao sa mnom, niti, koliko mi je poznato, sa gospodinom Šefikom Džaferovićem, iako je bio dužan da to uradi u skladu sa Poslovnikom o radu Predsedništva BiH i Ustavom BiH, naveo je Dodik u pismu Sicilijanosu.

Neinformišući o svom pismu i njegovom sadržaju druga dva člana Predsedništva, Dodik je konstatovao da je Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsedništva BiH i stvorio opasan presedan koji je doveo u pitanje normalno funkcionisanje Predsedništva BiH.

- Na ovaj način doveo je u pitanje imenovanje gospođe Nusberger za člana Ustavnog suda BiH, jer se Predsedništvo BiH nikada formalno nije izjasnilo o Vašem predlogu, istakao je srpski član Predsedništva BiH.