Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i ostalim učesnicima neformalne večere u Briselu, u kojem ih je obavestio da trenutno predsedavajući Predsedništva Željko Komšić nije ovlašten da govori u ime Predsjedništva BiH.

-Predsedništvo BiH je po Ustavu BiH zaduženo za spoljnu politiku, s tim da Predsedništvo čine tri ravnopravna člana, pri čemu mandat predsedavajućeg nema primat u odnosu na drugu dvojicu. Stavovi koje će član Predsedništva Željko Komšić, trenutno predsedavajući, eventualno izneti tokom večerašnjeg susreta u Briselu nisu stavovi BiH, niti on ima mandat da govori u ime BiH, navodi se u pismu srpskog člana Predsedništva BiH.

U pismu se konstatuje da bi odstupanje od ranije prakse evropskih struktura, koja je uvažavala ravnopravnost svih u BiH prilikom ovakvih i sličnih susreta, moglo da naruši poverenje u novoizabrane institucije EU, a i da doprinese dodatnoj destabilizaciji BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Srpski član Predsedništva u pismu je izrazio žaljenje zbog činjenice da se propustila prilika da se i na tom skupu čuje legitiman glas iz BiH, jer je mnogo tema koje su važne za region i koje ne trpe odgađanje, a o kojima je neophodno čuti legitimno mišljenje iz BiH.

U Briselu će večeras biti održana radna večera predstavnika zemalja zapadnog Balkana sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i šefom Evropske komisije Ursuluom fon der Lajen u okviru priprema za samit EU-zapadni Balkan u Zagrebu u maju ove godine. Sastanku, odnosno radnoj večeri, prisustvovaće i Komšić.