PET poslanika Socijalističke partije formiralo je Nezavisni klub SP u Narodnoj skupštini RS i kao takav će nastupati sve do smene Petra Đokića sa mesta predsednika partije i smene sa mesta ministra energetike i rudarstva RS, a što su već zatražili od premijera Radovana Viškovića.

Odlazak petoro poslanika od Đokića znači i da SP nema više klub poslanika jer je samo dvoje poslanika ostalo, zasada, privrženih Petru Đokiću, a za klub je potrebno troje. Ovim dešavanjima Đokić i SP, na čijem je čelu, više nema snagu sedmoro poslanika, a na osnovu kojih je pri raspodeli fotelja u vladajućoj koaliciji SP dobila tri ministarstva u Vladi RS i nekoliko pomoćničkih i direktorskih funkcija u RS.


PROČITAJTE JOŠ: Bez razloga za paniku: U Republici Srpskoj nema zaraženih korona virusom

Prema nezvaničnim informacijama "Novosti", na jednoj od narednih sednica raspravljaće se o statusu Petra Đokića i realno je da će biti smenjen sa mesta ministra, jer nema podršku poslanika u NS RS.

- Premijer Višković je već na jednoj od prošlih sednica izneo nezadovoljstvo oko dodela koncesija u sektoru energetike na čijem čelu je Đokić - ističu izvori iz Vlade RS za "Novosti".

Đokić je, nakon što su ga i zvanično napustili poslanici, raspustio gradski odbor SP u Banjaluci na čijem čelu je Goran Selak, jedan od troje funkcionera koji su na predlog Đokića isključeni iz SP.


Radovan Višković, D. Pozderović

Narodni poslanik Maksim Skoko rekao je da njih petorica ostaju pri ranije iznetim stavovima.

- Naš zahtev je da se Đokić povuče s mesta predsednika partije i ministra u Vladi RS i jedinstveni smo da u tome istrajemo. Formirali smo nezavisni klub koji će funkcionisati u ovom formatu dok se Đokić konačno povuče, što će se desiti vrlo brzo. Do tada, imamo kapacitet od pet poslanika, a imamo i zahtev članstva da putem naših kadrova promovišemo programska rešenja socijalista, što sa Đokićem na čelu jednostavno nije moguće - rekao je Skoko.


Goran Selak, Foto SP

Selak je naglasio da Đokić još ima priliku da se povuče, da se izvini članstvu SP i da na miru reši lične probleme sa zakonom i odgovori na optužbe koje opterećuju SP.

- Insistiramo na jedinstvu u SP i poštovanju partijskih akata. Đokić još ima šansu da se iskupi i doprinese konsolidaciji partije u izbornoj godini. Što se tiče kluba poslanika, imamo podršku članova partije i insistiramo na rešenjima problema u kojima se partija nalazi zbog samovolje Petra Đokića - kaže Selak.

On se osvrnuo i na raspuštanje gradskog odbora Banjaluka i rekao da je odluka očekivan potez Petra Đokića, koji očigledno nije mogao da se uzdrži posle vesti o formiranju poslaničkog kluba socijalista.

Petar Đokić, foto D. Pozderović- Mislim da je ovim potezom Đokić izgubio i podršku one manjine koja ga je u početku po inerciji podržavala da ostane bar na mestu predsednika, ukoliko ne može više biti ministar - ocenio je Selak.


POZICIJE

NEZAVISNI klub poslanika SP podneo je predlog Miloradu Dodiku, predsedniku SNSD, za popunu rukovodećih pozicija na osnovu činjenice da sa 8,77 odsto učestvuju u skupštinskoj većini u NS RS. Nezavisni klub poslanika SP u obrazloženju je naveo da očekuje učešće u vlasti shodno broju poslanika.