Socijalno ugrožene osobe u Doboju ogorčene bahatošću komunalnih preduzeća: Zbog subvencija, najavljuju blokade

Lj. ĐURIĆ

22. 01. 2020. u 07:15

Социјално угрожене особе у Добоју огорчене бахатошћу комуналних предузећа: Због субвенција, најављују блокаде

Žele da protestuju ispred gradske uprave Foto Lj. Đ.

Spremaju dolazak pred zgradu gradske uprave i druge radikalne mere

SOCIJALNO ugroženim i osobama sa invaliditetom u Doboju je dosadilo da lokalne vlasti "maskiraju" poskupljenja komunalnih usluga obećanjima da će za njih biti obezbeđene subvencije, i najavili su radikalne mere ukoliko ne dobiju popuste.

Predstavnici šest organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom najavili su blokiranje saobraćajnica u gradu, dolazak nezadovoljnih članova pred zgradu gradske uprave i druge radikalne mere, ukoliko im vlasti odmah ne ispune obećano.

To obećanje dato je još na sednici Skupštine grada 30. aprila prošle godine kada su odbornici, mnogi se slažu i izvan tih kategorija stanovništva, jednoglasno podigli ruke da za 10 odsto poskupe sve komunalne usluge.

- Za one najugroženije, penzionere i socijalno ugroženo stanovništvo ćemo kroz subvencije pomoći kako ne bi osetili udar na kućne budžete - komentarisao je nakon tog poskupljenja potez lokalnih vlasti gradonačelnik Boris Jerinić.

Od Jerinića i predsednice SG Sanje Vulić, šest udruženja okupljenih u Koordinacioni odbor organizacija osoba sa invaliditetom, ultimativno zahtevaju da javna preduzeća sačine odluke o subvencionisanju svojih usluga sa socijalnu ugrožene i invalide, koji spadaju u najugroženiju grupu.

Pročitajte još -Turci hrane gladne u Doboju

- Tražimo i hitnu tematsku sednicu SG, na kojoj bi se zahtevane odluke od javnih preduzeća verifikovale. Takođe, zahtev nam je da lica koja primaju nadoknadu za tuđu negu i pomoć preko Centra za socijalni rad budu oslobođena od plaćanja naknade za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata - prenosi u ime Koordinacionog odbora sadržaj pisma Dragica Bekanović.

UDRUŽENjA

UDRUŽENjA koja su zajednički uputili ultimatum gradskoj upravi su Udruženje paraplegičara, obolelih od dečje paralize i ostalih telesnih invalida regije Doboj, Udruženje distrofičara, Udruženje amputiraca, Udruženje slepih i slabovidih lica, Savez invalida rada Doboj i Udruženje dece sa posebnim potrebama.

BEZ KONKRETNOG DOGOVORA

SAMO dan nakon što su predali ultimativno pismo, invalidi su od strane gradonačelnika Jerinića pozvani na razgovor. Na njemu nije bilo konkretnih dogovora o subvencijama, ali je bilo uveravanja da će ubuduće predstavnici te Koalicije biti direktno uključeni u sve aktivnosti gradskih vlasti. Uključujući i dogovor o poboljšanju horizontalnih signalizacija u gradu i pristupa javnim ustanovama invalidnim licima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije