Sveštenik Stevan Gagić, koji je izgradio crkvu u Sokolovićima kod Rudog, dobio orden „Svetog Save prvog stepena“

Novosti Online/ R. Milović

14. 01. 2020. u 13:11

Свештеник Стеван Гагић, који је изградио цркву у Соколовићима код Рудог, добио орден „Свeтог Саве првог степена“

Foto R. M.

Majka Mehmed paše Sokolovića opet ima crkvu u Sokolovićima
Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, ovih dana je Ordenom „Svetog Save prvog stepena“, odlikovao sveštenika Stevana Gagića, stanovnika Arizone, u koju se tokom Drugog svetskog rata odselio sa Pala, gde je službovao. Orden mu je dodeljen, nakon izgradnje crkve u Sokolovićima kod Rudog, u čiju izgradnju se upustio posle teksta u „Novostima“ da Muslimani, od Turskog doba do sada su, pet puta obnovili džamiju u Sokolovićima, posvećenu Dragutinu, ocu Mehmed –paše Sokolovića koji je prihvatio Muhamedinsku veru, a Srbi, nikad obnovili crkvu u Sokolovićima koju je, takođe izgradio, Mehmed-paša, svojoj majci koja je do kraja života ostala u pravoslavlju.

Pročitajte još - Emir Kusturica: Srbe ne sme da izjeda nametnuta krivica

Sredstva za izgradnju crkve u Sokolovićima, koju od džamije, deli Sokolački potok, u livadi „Crkvine“, na starim temeljima crkve, u imanju Sloba Rađena, koju je on besplatno ustupio ktitoru Gagiću, gradnju crkve po sopstvenom projektu je vodio Gagićev srodnik Branislav Kovačević dipl. ing. građevinarstva iz Valjeva.

Nedavno je, osveštenje crkve u Crkvinama, lično obavio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a u njoj se sada redovno održava crkvena služba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)