PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da Srpska, njene institucije i narod nikada neće zaboraviti i nastaviće da njeguju i čuvaju uspomenu na oko 4.000 poginulih i više od 10.000 ranjenih boraca Sarajevsko romanijskog-korpusa Vojske Republike Srpske, koji su svoje živote uzidali u njene temelje.


Pročitajte još: Višković Palmeru: Vlada RS za saradnju sa svim partnerima


Povodom obeležavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, Čubrilović je podsetio da su u operaciji "Piton", koja je počela 15. a okončana 28. juna 1995. godine, srpski borci, iako brojčano i oružano mnogo slabiji, uspeli da odbrane teritoriju Republike Srpske i spreče njeno presecanje na sarajevskom ratištu.


- Bila je to poslednja velika ofanziva Armije BiH pet meseci pre potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podseća predsednik Narodne skupštine Srpske.

Iako su sarajevski Srbi branili svoja ognjišta i živote porodica, ističe Čubrilović, oni su proglašeni agresorima u vlastitom gradu i to mnogo pre nego je rat i počeo.


Pročitajte još: Narodna skupština RS: Usvojena informacija o stanju bezbednosti u Srpskoj


- A u tom ratu upravo su oni podneli najveću žrtvu i zarad mira i Republike Srpske poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma oko 120.000 Srba moralo je napusti svoje kuće i imanja u sarajevskim naseljima Vraca, Grbavica, Nedžarići, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Rajlovac, Hadžići, za koja su krvarili četiri ratne godine, naveo je Čubrilović.

On ističe da je to bila velika žrtva koju su podneli za sve u Republici Srpskoj.


- Stalnim sećanjem na epsku golgotu sarajevskih Srba, mi čuvamo istinu i pravdu za sve one koji su izginuli, ponos i dostojanstvo njihovih porodica, ali i ponos i dostojanstvo svih nas, naveo je Čubrilović.


On je podsetio da je samo u Ilijaškoj brigadi Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 539 boraca, oko 300 civila među kojima 44 dece, ali da su herojski izdržali 20 ofanziva.


- Posmrtni ostaci 480 poginulih boraca ove brigade preneseni su poslije Dejtona na Vojničko spomen-groblje na Sokocu, podseća Čubrilović i ukazuje da su oni platili najvišu cenu stvaranja Republike Srpske i opstanka srpskog naroda i da se nikada ne sme dozvoliti da na tu žrtvu padne zaborav.


On ukazuje da se zajedno, složno i odgovorno mora nastaviti putem razvoja i progresa Republike Srpske, jer to je dug koji prema svima koji su za Republiku dali najviše što su imali i što su mogli.


- Da nije bilo njih, ne bi danas bilo ni nas. Neka im je večna slava i hvala! - naveo je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.