RADNICI u "Železnicama Republike Srpske" održali su u petak polučasovni štrajk upozorenja, sa kojeg su poručili da žele povećanje plata za 10 do 12 odsto ili oko 50 maraka ili će, u suprotnom, pristupiti sindikalnim metodama borbe za ostvarivanje svojih radničkih prava. Predsednik Sindikata železničara RS Jelenko Dobraš rekao je da su vozovi zaustavljeni, kako bi se radnici izborili za elementarna prava, ali i za opstanak "Železnica RS".

- Ako u tome ne uspemo vozovi će stati, jer neće imati ko da ih vozi - poručio je Dobraš.

On je pojasnio da se na železničkim stanicama nije okupio veliki broj radnika, jer je u pitanju štrajk upozorenja, koji se, po zakonu, organizuje na radnom mestu.

Pročitajte još - AFERE POTRESAJU ŽELEZNICE RS: Optužnica i bivšem direktoru

- Nakon ovog štrajka upozorenja tražićemo ponovo sastanak sa poslodavcem i ispostaviti iste zahteve od kojih ne odustajemo, a koji se svode na oko 10 odsto veće plate, s tim da najveću povišicu od 12 odsto dobiju kolege, njih skoro 750, koji rade za minimalac od 450 KM. Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni, slede novi koraci, a sasvim je moguće da to bude generalni štrajk - rekao je Dobraš.

Predsednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da su sindikalne organizacije nezadovoljne što Uprava nije ispoštavala prethodni dogovor da po osnovu stimulacije, aprilsku i naredne plate do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora, uveća do 12 odsto, umesto čega je povećana samo majska plata.

- Usaglasili smo da stimulacija bude 12 odsto, i to za one koji primaju platu do 500 KM, a 10 odsto za radnike sa primanjima do 700 KM - rekao je Cvjetković i dodao da je od Uprave obavešten da to navodno nije odobreno od Vlade Srpske.

On ističe da su sindikati nezadovoljni što je pojedinim izvršnim službenicima plata povećana za 30 odsto.

Poručio je da su sindikati nezadovoljni dinamikom usaglašavanja oko izrade kolektivnog ugovora, od kojeg se očekuje da sistematizacijom definiše potrebna radna mesta u ŽRS.

- Ta radna mesta treba da se nađu u tabelarnom delu kolektivnog ugovora i da se plate određuju prema koeficijentima i budu usaglašene sa sindikatima - naveo je Cvjetković.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić izjavio je da je razočaran i iznenađen ponašanjem pojedinih sindikata u „Železnicama RS“, koji su najavili polučasovni štrajk upozorenja, zahtevajući povećanje plata, i ocenio da to nije stav svih zaposlenih, već pojedinih sindikalnih lidera.

- Razočaran sam i iznenađen takvim stavom sindikata, jer sam s njima razgovarao. Ovo što je ponudila Uprava ŽRS bio je dogovor sa pojedinim sindikatima - rekao je Trninić.

On kaže da raspolaže informacijama da ovo nije stav zaposlenih u ŽRS, već nekoliko sindikalnih lidera, koji na taj način pokušavaju da sačuvaju svoje pozicije.

- Povećanja plata u ŽRS nema, dok se ne potpiše kolektivni ugovor. Sadašnji stimulativni deo posledica je dobrih rezultata u prethodnom periodu - naveo je Trninić.


STIMULACIJE ZA MAJ

UPRAVA "Železnica RS" donela je odluku da radnicima uz platu za maj, isplati i stimulaciju, imajući u vidu da plate nisu povećavane godinama, a da analize rada u prva četiri meseca pokazuju prebačaj prihoda i smanjenje rashoda realno planiranih za ovu godinu.

Ovom odlukom predviđeno je da radnicima koji primaju platu do 500 KM stimulacija iznosi 10 odsto, od 500 do 700 KM - osam odsto, a onima čija je plata od 700 do 1.100 KM - šest odsto.