PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u sredu da se neformiranjem vlasti na nivou BiH krše ustavna i dejtonska prava Srba.

- Političko Sarajevo zarobilo je politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH. To se dešava osam meseci, i to je jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod - izjavio je Dodik.

Dodik je poručio i da je sa svojim kolegom iz PBiH Željkom Komšićem završio, "personalno i politički". Naime, Komšić je podneo krivičnu prijavu protiv Dodika, zbog njegovih izjava na obeležavanju godišnjice Trećeg pešadijskog RS puka OS BiH, koji kako je rekao Dodik, baštini tradiciju Vojske RS.


PROČITAJTE JOŠ:
Britanci smenjuju Dodika

Dodik je na ovo odgovorio: Komšić i ja smo završili!

- Tužio je, videćemo šta će biti, tužio je i prošli put - istakao je Dodik.

On pojašnjava da je i dosad imao mnogo prijava i raznih pretnji, a Komšićev potez ocenjuje "političkom igrom".

ROMING MILORAD Dodik je ocenio da se previše pažnje poklanja pitanjima poput uniforme vojnika Oružanih snaga, a premalo pitanjima poput rominga. - Evo ja njega više nikada neću tužiti - poručio je Dodik i dodao da su u Predsedništvu napravili nešto s romingom, što sada neće niko u Savetu ministara da sprovodi i zbog toga ga pozivaju u Evropi. Nikoga se ne tiče to što možemo da izgubimo jeftin roming, ali ih zanimaju uniforme.

- Ko drži još ozbiljno do Željka Komšića. Sto prijava sam imao dosad, stalno mi preti, pre dve godine su hteli da mi pretresaju kuću i uzmu stvari. Eto mu njegova tužba, što se mene i njega tiče, politički smo završili. Pošto smo deo jednog istog tela, pokušao bih da shvatim o čemu se radi, ali on se odlučio za takvu stvar. On igra svoju političku igru. Personalno smo završili, politički nemamo šta da radimo zajedno. Ono što bude u interesu naroda kojeg predstavljam, naravno da ću podržati, ne mogu da biram članove Predsedništva - dodao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH je danas dalje od formiranja Saveta ministara nego što je to ranije bila, jer nema pomaka sa bošnjačke strane.

- Uvek pokušavaju nešto da nam nametnu, da srpska strana treba da odgovara za one stvari, koje oni smisle da bi trebalo da se urade. Bošnjaci stalno svojim kalkulacijama iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sva ostala su tehnička pitanja - kategoričan je Dodik.

On je podsetio da se SDA predstavila kao mesto okupljanja bošnjačkih političkih snaga, i da su s njima dogovoreni principi, koji se odnose na poštovanje ustavnosti i zakonitosti, i na potrebe uvažavanja stavova svih, i tu ne postoji problem.

- Mesecima nas bošnjačka strana maltretira, hoće li ili neće u vlast, zašto neće. Sve su to njihove igre koje se nas ne dotiču - naglasio je Dodik.

On je rekao da je iz razgovora sa liderom HDZ BiH shvatio da se sada još više usložnila situacija oko formiranja federalnih struktura vlasti, nakon istupa predsednika Demokratskog fronta Željka Komšića.

PROČITAJTE JOŠ: Komšić podneo krivičnu prijavu protiv Dodika

On je kategoričan da mu ne pada na pamet da sa Komšićem razgovara o formiranju vlasti.

- Komšić nije relevantan u tom pogledu. Njegov problem je kako će se dogovoriti sa Izetbegovićem - konstatovao je Dodik.

Foto AvazKOMŠIĆ: IMA PRAVO DA SE LjUTI

ČLAN PBiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je da "ne zna ni da je nešto započeo s Dodikom", odgovarajući na poruke predsedavajućeg PBiH da su "završili" i da nikakvog kontakta među njima više neće biti. Komšić je poručio:

- Što se tiče krivične prijave, Dodik ima pravo da se ljuti, ali prevashodno na sebe. Nisam ga podstrekavao da radi i govori to što je radio i govorio - rekao je Komšić.