Grad Banja Luka će u ovoj godini izdvojiti 100.000 KM za sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje, što je za 15 odsto više nego u prošloj godini.


Prošlogodišnjim budžetom za ove namene je prvobitno bilo planirano 65.000 KM, ali je odlukom gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića ta suma uvećana na 87.500 KM da bi se izašlo u susret svim porodicama koje su podnele zahtjev za sufinansiranje vantelesne oplodnje, kojih je bilo 35.


U gradskom Odeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Srni je rečeno da će i ovogodišnja sredstva kao podrška pronatalitetnoj politici biti raspoređena putem javnog poziva, a pojedinačan iznos koji će biti dodijeljen je 2.500 KM.


PROČITAJTE JOŠ: Heroji borbe za veći natalitet


U znak podrške porodicama koje imaju teškoća da dobiju potomstvo, gradska administracija je u posljednje dve godine podržala sve zahteve bračnih parova koji su ispunjavali uslove propisane Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banja Luka.


Prošle godine su prvi put odobrena i tri zahteva za jednokratnu novčanu pomoć licima koja su ostvarena kao roditelji, ali su želeli da prošire porodicu.


Sufinansiranje troškova jedne procedure vantelesne oplodnje jedna je od mera pronatalitetne politike koju grad Banja Luka realizuje od 2009. godine.


Od 2009. godine pozitivno je rešeno 176 zahteva, za šta je izdvojeno oko 450.000 KM.

(nezavisne.com)