Dodik: Cilj mi je mir, pristao bi na sporazumni izlazak RS

Tanjug

17. 09. 2018. u 19:09

Odlazeći predsednik Republike Srpske i kandidat za srpskog člana Predsedištva BiH, Milorad Dodik, poručuje da je njegov cilj mir, ali da bi pristao da Republika Srpska sporazumno izađe iz okvira BiH

Додик: Циљ ми је мир, пристао би на споразумни излазак РС

Foto V. Dančić

Odlazeći predsednik Republike Srpske i kandidat za srpskog člana Predsedištva BiH, Milorad Dodik, poručuje da je njegov cilj mir, ali da bi pristao da Republika Srpska sporazumno izađe iz okvira BiH.

U intervjuu za britanski Telegraf, Dodik kaže da su populizam, podele unutar Evrope zbog migracija i da uticaj Rusije i SAD-a oslabili želju naroda u BiH za članstvom u EU.

Izrazivši zahvalnost Evropi na velikoj finansijskoj pomoći koju pruža godinama nakon završetka rata, Dodik je rekao:

"Veoma smo zahvalni na finansijskoj pomoći. Naši problemi bi bili još veći da nije pomoći. Ali svi mi, uključujući i Evropu i nas, izgubili smo entuzijazam za ovaj projekt".

Kao razloge za manjak poverenja u projekat EU, Dodik navodi Bregzit, probleme u Evrozoni, porast populističke politike u Mađarskoj, Poljskoj i Italiji te podele zbog migranata, kao i uticaj Rusije i Amerike.

On je za britanski list kazao da su svi naivno verovali da će se pristupanjem Evropskoj uniji rešiti svih problema, preneo je portal Klix.

Britanski list Dodika opisuje kao kontroverznu figuru čija je politička prošlost išla od štićenika Zapada do tvrdokornog nacionaliste, dok ga neki vide i kao potencijalnog ratnog lidera.

Ovaj sarajevski portal prenosi i da je Telegraf predsednika RS čitaocima dočarao kao obožavatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i Donalda Trampa i mađarskog premijera Viktora Orbana te ističu da predsednik RS-a Bregzit vidi kao šablon za secesiju Republike Srpske iz BiH.

Telegraf navodi, prenosi Klix, da se Rusija, koja uživa dugogodišnji diplomatski uticaj u Srbiji, sada dodvorava Miloradu Dodiku kroz ulaganja i projekte.

Britanski list navodi da "popularnoj retorici" vetar u leđa daju i političke elite među Bošnjacima i Hrvatima u BiH", prenosi sarajevski portal i dodaje da to argumentuju rečima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je nedavno kazao "da bh. politički lideri na neki način i dalje vode rat".

"Koristi se kulturno, ekonomsko, političko i jezičko oružje umesto pušaka, a cilj je isti - nezavisna Republika Srpska, hrvatska Hercegovina i bošnjačka država".

Britanski list piše da mnogi strahuju zbog eventualnog rešavanje spora između Srbije i Kosova, odnosno da bi se to moglo preliti na ostatak regiona te izazvati nemire sa obe strane granica.

Dodik je za Telegraf demantovao da pravi vojsku, a britanski list tvrdi da je naredio nabavku oružja za policiju. Predsednik RS-a je odbacio i partnerstvo s određenim paravojnim formacijama.

"Ako bi Republika Srpska mogla mirno izaći iz Bosne, putem sporazuma, sigurno bismo to prihvatili", rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

vili

17.09.2018. 22:39

@Vlado S. - Milorad Dodik, poručuje da je njegov cilj mir, ali da bi pristao da Republika Srpska sporazumno izađe iz okvira BiHDodo gdje ces smjestiti tolki narod???

Анти Антифа

17.09.2018. 21:36

Греши у једном.Српска се раздружује да ФБиХ а не са БиХ

wz20s

18.09.2018. 14:44

@Lj. Milošević - Za odlazak mladih, konflikte sa svim, kredite MMFa, NATO, kuma Spirica?

Sale1

18.09.2018. 06:04

Dodik vesto koristi zapaljivo pred izbore. Procitan si ,Dodo!Jedno pricas drugo radis.Ovoga puta narodu gradovima je protiv tebe.Padas Dodo ooo.

milijan

18.09.2018. 08:57

Koliko je narod to je nevjerovatno. Sta je bilo sa referendumom? Pojela maca? Pa otcjepi nas vise sta lupetas?