CRNI DANI U UNIS: Tuže i prete protestima

N. ĐURIĆ

04. 07. 2018. u 10:41

ЦРНИ ДАНИ У УНИС: Туже и прете протестима

Foto N. Đurić

Crni dani u nekada uspešnoj fabrici "Unis" iz Dervente

U NEKADA uzornoj fabrici cevi "Unis" u Derventi i bukvalno je "ugašeno svetlo" uz štrajk radnika, neisplaćene plate, doprinose, putovanja i druge višemilionske dugove.

Zbog neplaćenih računa, fabrika je doživela sudbinu da joj u prošli četvrtak bude isključena struja, a "ćate", prvi put, sudbinu radnika nedolaska na posao. Oni za mašinama su od 25. juna u štrajku.

Predsednica sindikalne organizacije fabrike Radosava Milaković rekla je, za "Novosti", da će o svemu upoznati i predsednika RS Milorada Dodika, a radnici su započeli prikupljanje potpisa za tužbu protiv neodgovornog rukovodstva.

- Pozivamo predsednika Dodika, istražne i druge institucije RS da se, napokon, uključe u slučaj izrežiranog kolapsa "Unisa". Sem rukovodstva, u kancelariji sada nema ni administracije. Nema nikoga - rekla je Milakovićeva pred okupljenim ogorčenim radnicima i zakantačenim kapijama. - Potpise prikupljamo kako bi uz pomoć suda naplatili 24 plate koje su priznate kao dugovanja zaposlenim u sudskom postupku restrukturisanja preduzeća.


PROČITAJTE I: Doktorka iz Brčkog oslobođena optužbi


Prema nezvaničnim saznanjima radnika, Nova banka je, zbog neizmirenih potraživanja, podnela zahtev za stečaj fabrike. Čaša nezadovoljstva se prelila pošto rukovodstvo fabrike, kojem se izgubio svaki trag, prošle sedmice nije isplatilo ni jednu obećanu platu i deo troškova putovanja.

Zato se njih 170 na spisku od nekadašnjih 520 radnika odlučilo da tuži vlastitu fabriku, zatraži pomoć predsednika RS i istražnih organa, uz pretnju bunta i zakrčenja ulica.


POTRAŽIVANjA

Radnici su naročito ogorčeni saznanjem da njihovo rukovodstvo, navodno, posluje i vrši transakcije putem "sestrinskih" firmi iz Bijeljine, Zvornika i Bileće, pa tako od "Unisa" ne mogu da naplate ni marku svojih potraživanja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije