RS: Nema podrške bez punog imena nestalih

S. MIŠLjENOVIĆ

sreda, 13. 06. 2018. u 13:50

РС: Нема подршке без пуног имена несталих

Foto SRNA

Institucije Srpske ne žele da podrže nametnutu centralnu evidenciju nestalih u BiH. Spisak obuhvata okolnosti, status i nacionalnost nestalog

INSTITUCIJE Republike Srpske i nevladine organizacije iz RS ne prihvataju formiranje Centralne evidencije nestalih u BiH (CEN) bez tri ključna parametra, a to su: okolnosti nestanka, statusa nestale osobe, kao i nacionalnosti. Ovo je zvaničan stav Srpske, koji je u utorak u Banjaluci na zajedničkom sastanku prenet Nikoli Perišiću, srpskom članu Kolegijuma direktora Instituta za nestale BiH i od kojeg se očekuje da poštuje stav iz Republike Srpske!

Učesnici sastanka koji predstavljaju institucije RS i nevladine organizacije kažu, za "Novosti", da očekuju od Nikole Perišića da poštuje stav i zaključke sa sastanka u Banjaluci i da isti zastupa u Institutu za traženje nestalih BiH, a kada je u pitanju formiranje Centralne evidencije nestalih u BiH.

PROČITAJTE JOŠ - Bošnjaci traže samo svoje žrtve

Oni poručuju da Kolegijum Instituta za nestale BiH ne može doneti odluku o formiranju CEN ukoliko je protiv nje srpski član!

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina kaže, za "Novosti", da su gospodinu Perišiću jasno izneseni stavovi iz Republike Srpske i poručeno da je neprihvatljivo formiranje CEN bez pomenuta tri parametra.

- Nažalost, cilj Bošnjaka i jeste da u CEN nema status a okolnosti nestanka lica, jer bi na taj način verifikovali lažnu sliku nestanka, moram da kažem, u Srebrenici. Žele da održe tezu samo nestali "muškarci i dečaci", a mi tražimo da u spisku jasno stoji ime i prezime i da znamo da li su to bili vojnici ili civili, i da li su stradali u borbi ili su žrtve ratnog zločina, istakao je Kojić.

On dalje kaže da je za formiranje CEN ključno da nestalo lice ima jasan status ali i okolnosti nestanka kako bi se jasno utvrdile činjenice oko nestanka neke osobe u ratu BiH, a ne da se manipiliše brojem.

- Pošto sada imamo stav iz Instituta za nestala lica BiH da ne žele da se navedu okolnosti i status nestalih lica, to odmah izaziva sumnju na čitav spisak. Odnosno, takvo objavljivanje podataka biće samo u cilju manipulacije brojem žrtava, kaže - Kojić i dodaje da se preko CEN želi objaviti spisak svih nestalih lica u BiH, a to je oko 24.700, dok iz Srpske su stava da se treba objaviti, pre svega, spisak lica koja se još traže u BiH.

PROČITAJTE JOŠ - Traga se za još 1.672 osobe dok Bošnjaci blokiraju

Nikola Perišić, srpski član Kolegijuma Instituta za nestala lica BiH, potvrdio je da je bio na sastanku u Banjaluci sa predstavnicima institucija RS oko formiranja CEN, ali za razliku od predstavnika iz Srpske koji kažu da nisu dali saglasnost za formiranje CEN, Perišić tvrdi da su usaglašeni stavovi!

Milorad Kojić / Foto S. Mišljenović


On dodaje da će se raditi još neke korekcije oko spiska i da će se sagledati zakonska regulativa oko ovog pitanja.

- Razgovaraćemo još oko statusa nestalih lica a pre svega onoga koji se odnosi na okolnosti nestalih lica. Radićemo i na sređivanju svih detalja oko spiska ali mogu reći da su usaglašeni stavovi, poručio je Perišić.

STATUS

NA centralnu evidenciju nestalih u BiH čeka se gotovo osam godina. Predstavnici porodica poginulih i nestalih vojnika i civila RS, kažu za "Novosti", da nestala lica u CEN moraju imati jasno napisano ime i prezime i da li su bili civili i vojnici i da li su stradali u borbama ili u ratnom zločinu i zarobljeništvu, pa se tek onda može govoriti o spisku nestalih u BiH koji je prihvatljiv za Republiku Srpsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije