Vehabija iz LJubovije poginuo u Siriji: Preko Fejsbuka pozivao mlade iz regiona u džihad!

S. M. - D. P.

20. 02. 2016. u 07:31

Srbi i Bošnjaci u Bratuncu o Saidu Huseinoviću, koji je poginuo kao ratnik odreda Al Nusra. ID ga vrbovao u Francuskoj, pre dve godine otišao u Siriju

Вехабија из Љубовије погинуо у Сирији: Преко Фејсбука позивао младе из региона у џихад!

Said Huseinović je još jedan džihadista koji je poginuo u Siriji

VEHABIJA Said Huseinović, rodom iz Ljubovije, koji je poginuo u Siriji, ubijen je kao član Al kaide, tačnije odreda Al Nusra, potvrđeno je "Novostima" iz bezbednosnih izvora Bosne i Hercegovine.

Posle ratovanja u Iraku, Huseinović je pre dve godine otišao u Siriju na poziv Nusreta Imamovića, bivšeg vođe vehabijske zajednice u Maoči. Imamović je komandant "Bosanske brigade", osnovane u sastavu velikog Al Kaidinog pokreta Front Al Nusra u Siriji, koji zajedno sa ID pokušava da osnuje veliku radikalnu islamsku državu.

Naši sagovornici objašnjavaju da je Nusret Imamović nekoliko godina vrbovao mladiće iz BiH i cele regije kako bi odlazili na ratište u Iraku i Siriji, a pogotovo propovedima u Maoči. Njegovim putem nastavio je i Huseinović, koji je mlade preko "Fejsbuka" pozivao u džihad.

- Imamović je otišao u Siriju 2013. i odmah postao komandant "Bosanske brigade" sa oko 400 vehabija iz BiH, Sandžaka i Kosmeta - ističe naš sagovornik. - Član ove brigade je bio i Said Huseinović. Sada Front Al nusra trpi velike gubitke na sirijskom ratištu u kontraofanzivi Asadovih snaga i teško će uopšte i opstati.

Građani opštine Bratunac vest da je na sirijskom ratištu poginuo mladić koji je živeo u ovoj opštini doživljavaju sa dozom neverice. Većina meštana sa kojima je ekipa "Novosti" razgovarala, ne zna da postoje njihove komšije koje se bore na strani Islamske države u Siriji. Razlog je verovatno taj što je Huseinović poslednjih desetak godina živeo u Francuskoj, odakle je i otišao u Irak, pa u Siriju.

- Zamislite šta su u stanju ovi ljudi da urade ukoliko bi se sutra iz Sirije vratili u BiH, pa i u Bratunac. U njihovim glavama je posejano seme mržnje i uništenja. Mislim da je krajnje vreme da neko povede računa o tome - kaže Bratunčanin koji je želeo da ostane anoniman.

Mnogi u ovom kraju, i Srbi i Bošnjaci, pričaju da se većina Huseinovića odavno preselila iz ove opštine. Svoje imanje su prodali, a mnogi su otišli u inostranstvo. Većina članova porodice živela je u prigradskom naselju Podselište, odnosno Veljaci pored obale Glogovske reke, ali za porodično imanje Saida Huseinovića niko u tom naselju ne zna.

GALIJAŠEVIĆ: BIO JE OBIČAN VOJNIK

DžEVAD Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže za "Novosti" da je Huseinović bio na radaru bezbednjaka BiH, ali da se izgubio 2013. godine kada je otišao put Iraka i kasnije Sirije.

- On je samo jedan u nizu sledbenika Nusreta Imamovića i nije bio preterano važna karika u samom pokretu Al Nusra. Bio je obični vojnik, a ne komandant. Mislim da će, nažalost, vesti o smrti vehabija iz BiH i regiona, koji ratuju u Siriji, biti sve više jer Islamska država i Front Al Nusra gube bitku i pritisnuti su od strane regularne vojske Sirije - kaže Galijašević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

Aleksandar

20.02.2016. 08:25

svi ce oni za nij..ako nisu vec pre njega otisli tamo gore, istrebio ih asad kao pacove

RakijaDoTokija

20.02.2016. 08:35

Nije on otisao zbog ideologije vec zbog sexa sa 88 dzenetskih hurija,naravno sex se placa,cena sitnica,zivot.Smejali se ili ne sa ovakvom pricom kupuju neobrazovane i ogranicene likove

Драган

20.02.2016. 11:11

Џевад Галијашевић је веома редак пример поштеног и образованог муслимана. Познајем га лично. Он је још осамдесетих година са својим пријатељем Хасаном Делићем критиковао муслиманску власт и њен омаловажавајући однос према Србима и њихов јадни положај у БиХ. Живели су у селу Мошевцу код Маглаја и власт их је стално прогањала. Најбољи је познавалац екстремног ислама и његов критичар, због чега га је клика око Изетбеговића прогласила четником. Вехабије у БиХ су га ставиле на списак за одстрел.

Ona011

20.02.2016. 11:46

Badava majka rodila, negovala, volela...on je voleo da seje smrt pa je smrt dosla po njega...

realan

20.02.2016. 16:18

Grsnik a ne dzenetlija,, svako ko sije mrznju ubija zeli drugome zlo nemoze biti pred dragim Bogom Aĺlahom cist,,,,, pa tako i svi ovi komentari puni mrzñje psovanja su grijesni ,,,,, Protiv svih nasilja ratova mrznje sam ,,, svaki covjek na svijetu je bogom dan a tako na kraju ce Pre Dragim Bogom Allahom Biti osudzivan , Prvi Ja Pa Svi Ostali PA IZVOLITE NA NAMA JE KAKVI CEMO PRED BOGA , JER SVAKO CE U SVOJU RUPU ODNOSNO SVOJ MEZAR SA SVOJIM GŔIJEHOM , ZATO POSTUJEM BOZIJE UPUTE

borac

20.02.2016. 18:08

Kažem ja da slobodno djeluju , ove, grupe islamista po Bosni, kao Bogom danom vilajetu, bez ikakvih problema i sankcija.Ovo je očit primjer.A, moji iz Srpske pričaju o borbi protiv terorizma, i nabavci vodenih topova na vozilima.Za koga?

Realista

20.02.2016. 18:29

slazem se sa tim da bi trebalo da se povede racuna o ljudima koi idu na strana ratista, ali to bi trebalo da znaci i za Srbe koi idu da ratuju na stranu terorista u ukrani i onim koi ratuju na strani Kurda. nazalost to niko ne pominje kao opasnost za region nego ih tretiraju kao heroje.

Kiza BG

21.02.2016. 02:13

Kazu da su srbi cetnici a oni sa bradama gori su nego pravi srpski cetnici vidi se da krv nije voda.Sada ce ga gore docekati Milutin,ilija i ostali preci a ne Ibro,Selim itd.

krajina prijedor

21.02.2016. 16:35

@Kiza BG - Kiza BG pobogu Turcine kako nemores da shvatis 500 godina vladavine u tebe je krv mozda i zelena ko u vehabija

običan radnik

22.02.2016. 09:07

@Kiza BG - Pa meni su ovi nekako isti kao srbski cetnici,.. Brade imaju iste. Ili ne ?