Sa neba nas opet zasuo pesak iz Sahare, iz RHMZ poručuju: Prlja kola i prozore, ne utiče na zdravlje

V. C. S.

20. 05. 2020. u 07:26

Са неба нас опет засуо песак из Сахаре, из РХМЗ поручују: Прља кола и прозоре, не утиче на здравље
Svake dve do tri nedelje nad Balkanom se pojavljuju oblaci puni čestica koji stižu iz najpoznatije pustinje
PROTEKLIH nekoliko dana područje Srbije je pod uticajem peska, pristiglog iz Sahare, koji na terasama i automobilima ostavlja vidljiv prljavi talog, potvrdio je za "Novosti" prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Čestice peska, suspendovane u atmosferi, spirala je kiša iznad naše zemlje. Oblak koji je iz severnih delova Sahare podignut u atmosferu, jugozapadnim vazdušnim strujanjem stigao je u vremenskom intervalu od dan-dva. Budući da je reč o malim koncentracijama, pesak, osim što zaprlja prozore, kola ili terase, praktično nema uticaja na zdravlje ljudi. Prognostička karta transporta peska, izrađena u RHMZ, potvrđuje da će naše područje biti pod uticajem ovog prirodnog aerosola i u sredu 20. maja - objašnjava Nikolić.

Prosečno, između marta i oktobra, svake dve do tri nedelje, na naše područje stiže određena količina peska iz različitih delova najpoznatije svetske pustinje. U pitanju je prirodni proces, podstaknut, kako kaže prof. Nikolić, jakim prizemnim vetrom u pustinjskim krajevima, koji podiže sitne peščane čestice sa površine. Atmosferska strujanja mogu da prenesu ove čestice više od hiljadu kilometara daleko od izvora.

- Istraživanja su pokazala da peščani aerosol ima značajan uticaj ne samo na pustinjska područja, već i generalno, na klimu i životnu sredinu van pustinjskih oblasti. Ovaj mineralni aerosol najbolji je prirodni agens za formiranje oblačnosti na temperaturama nižim od nule. RHMZ razvija metodologiju poboljšanja prognoze vremena uključivanjem efekata peska na oblačnost i padavine, u okviru COST EU projekta - kaže direktor Zavoda.


PROGNOZE PO NAŠEM MODELU

U Klimatskom centru RHMZ-a dnevno se izrađuju prognoze pojave peska zasnovane na modelu DREAM i prosleđuju Svetskoj meteorološkoj organizaciji. Model DREAM je razvio saradnik RHMZ-a dr Sobodan Ničković, i koristi se u više od 20 organizacija u svetu za potrebe prognoze i istraživanja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Stanko Vučetić

20.05.2020. 09:54

Nije problem saharski pesak nego saharska klima koja več utiče na klimu Španije, Italije, Balkana ,Turske/ velike suše, jaki vetrovi i oluje sa izlivom vode i leda pa treba planski pristpiti odbrani od ovog zla koje se naminovno kreče preko sredozemlja.

Goran

20.05.2020. 10:19

Haha, jos jedan sns strucnjak, jeste, taj pesak u vazduhu ne ulazi u pluca vec samo pada po automobilima i prlja ih, a pluca ostaju cista.

kiza

20.05.2020. 10:54

Znamo za pesak iz Sahare i prljavu kisu,ali da li profesor mogao da nam objasni kako kada se sakupi na gomilicu ova zuta prasina sa auta,pa se na tu prasinu priblizi magnet,sve se uhvati na magnet?Kako je moguce da pesak ima magnetna svojstva?Da li je to kojim slucajem iz zelezare Smederevo?

Dragi

20.05.2020. 11:29

Poštovani gospodine Nikoliću ne slažem se sa Vama da prljave kiše ne utiču na . bl se to tvrdilo trebalo bi posle svake kiše uraditi detaljnu laboratorijsku pa tek onda posle dobijenih rezultata izaći u javnost.Takve kiše mogu veoma lako da se zloupotrebe zato ta analiza i treba da se radi stalno.Isto se ne slažem sa Vama dao samo takva ne utiče na zdravlje ljudi.Kad se osuši prašina svaki vetrić je dkže i to mi udišemo a kako to utiče na zdravlje ostaje da se vidi