Naš specijalni dopisnik iz Milana, Marina Muštović, kaže kako već danima čita besne komentare na društvenim mrežama onih koji se žestoko opiru "novim restriktivnim merama diktature, odnosno odluke da se u Srbiji zabrane javna okupljanja i slično"! Pokaži put onome koji luta, kaže jedna latinska poslovica. A s obzirom na to da kod nas, nažalost, ima dosta onih koji su zalutali, jer i dalje tvrdoglavo veruju da je korona samo običan i bezazleni sezonski grip i tinejdžerski prkose i bune se protiv Vladinih mera, nadamo se da će dramatično svedočanstvo doktorke Anđele, koje iz Milana prenosi naša novinarka, bar za nekog biti jasan putokaz da se uozbilji i shvati situaciju.

JA sam dr Anđela De Roza, imam 43 godine, bila sam savršeno zdrava sve dok 25. februara, kada sam dobila blago povišenu temperaturu i počela da kašljucam. Rekla sam sebi: Ma, ovo je samo mala prehlada, jedan aspirin i idem na posao.

I tako je bilo sledeća tri dana, sve dok iznenada nisam počela da se tresem od temperatura koja je prelazila 40 stepeni; onda je počeo kašalj, koji je na momente prelazio u sve jače gušenje, a užasni bolovi prosto su mi razdirali celo telo. Mislila sam da je to kraj i da umirem!
Pomislila sam tada na supruga, dvoje dece, roditelje, na sve one koje volim, na ceo svoj protekli život...

Dalje se više ničega ne sećam jer sam se onesvestila. Pre tri dana sam se probudila u ovoj bolničkoj sobi iz koje vam se sada javljam. Tu sam 28. februara hitno priključena na respirator i dve nedelje sam bukvalno lebdela između života i smrti. Sada još uvek dišem uz pomoć ovih cevčica, ali danas sam beskrajno srećna jer je test-tampon prvi put negativan. A to znači da sam valjda ozdravila i da će moja pluća uskoro početi da samostalno rade, istina, sa kapacitetom manjim za otprilike 40 procenata.

Ovo je moj apel svima: Ljudi, čuvajte se! Ali čuvajte i druge, znane i neznane! Izlazite iz kuće samo po prekoj potrebi, nosite masku i zaštitne rukavice, perite ruke vrelom vodom, dezinfikujte ih alkoholom ili asepsolom. Jer je to zaista jedini način da spasite sebe i druge.