DOLAZAK lepog vremena mnogo je obradovao Gorana Gavrilovića (56), iz Vrdnika, na padinama Fruške gore. Raduje se jer očekuje da će narednih meseci imati više posla i da će moći da dodatno zarađuje kako bi izdržavao svoju porodicu.

Vredni Goran i njegova supruga Jasmina (46) imaju šestoro dece. Najstariji Nikola ima 16 godina, Mirjana je godinu mlađa, Jovana ima 14, a Jovan 13 godina, Đorđe je jedanaestogodišnjak, a najmlađi Lazar ima devet godina. Žive u nedovršenoj, maloj kući, u vrlo teškim i, za život, nehumanim uslovima. Najveća briga ipak im je zdravlje ćerke i sestre Jovane, koja boluje od epilepsije.

Saznanje o nedaćama s kojima se bori porodica Gavrilović bilo je povod i da im Fondacija humanosti "Novosti" uruči pomoć: dečju garderobu, pokućstvo, sredstva za ličnu higijenu...

- Naša fondacija, koja postoji već 20 godina, pomaže bolesnoj deci i porodicama na rubu egzistencije. Tako je bilo i ovog puta. Odlučili smo da pomognemo porodici Gavrilović, i nadamo se da smo kroz ove poklone bar donekle nadoknadili ono što im nedostaje - rekla je Divna Čanaćević, direktorka Fonda humanosti.

Otac porodice Goran jedini je zaposleni u porodici Gavrilović, ali na određeno vreme. Radi u hotelu "Termal" na Vrdniku i ima mesečna primanja oko 30.000 dinara. Njegova plata i tri dečja dodatka nisu dovoljna da bi ova porodica sastavila kraj s krajem.

- Gledamo da imamo što manje troškova - ispričao nam je Goran. - Supruga mesi hleb i deci priprema sendviče za školu, jer nemamo novca da im damo za kupovinu užine. Ćerka Jovana boluje o epilepsije, i njoj moramo da kupujemo lekove. Sin ide u srednju školu u Rumu, pa oko 5.000 dinara odlazi za njegovu mesečnu kartu. Teško je, ali gledamo da decu izvedemo na pravi put.

Porodica Gavrilović živi u nedovršenoj kući. Deca, njih šestoro, spavaju u jednoj sobi, a supružnici u drugoj. Kuća je puna vlage, zbog koje propada nameštaj, a i boravak u njoj nije zdrav.

- Nisam u mogućnosti da je završim. Kada bih sredio bar još jednu sobu za decu, mnogo bi im bilo lakše. Ovako, kada se devojčice presvlače, dečaci izlaze napolje, i obrnuto - jada se Goran, koji se nada da će ga neko u narednim danima i mesecima pozvati kao ispomoć na poslovima košenja trave, krčenja i obrađivanja zemlje, kako bi dodatno mogao da zaradi.

POMOĆ

PORODICI Gavrilović je dobrodošla svaka vrsta pomoći. Najsrećniji bi bili kada bi uspeli da srede unutrašnjost kuće, da u njoj borave u zdravim uslovima. Svi koji žele novčano da pomognu ovoj porodici, sredstva mogu da uplate na žiro-račun naše fondacije 205-5621-06 kod Komercijalne banke.