Veliko interesovanje za OTVARANJE ARHIVE pape Pija XII

Tanjug

20. 02. 2020. u 23:20

Više od 150 istoričara i istraživača potpisalo se da želi pristup arhivi poglavara Rimokatoličke crkve u vreme Drugog svetskog rata, kontroverznog pape Pija XII

Велико интересовање за ОТВАРАЊЕ АРХИВЕ папе Пија XII

Foto Tanjug-AP

Više od 150 istoričara i istraživača potpisalo se da želi pristup arhivi poglavara Rimokatoličke crkve u vreme Drugog svetskog rata, kontroverznog pape Pija XII, koja će uskoro biti otvorena.


Kardinal Hose Tolentino Kalasa de Mendonsa, glavni vatikanski bibliotekar, izjavio je danas da su svi istraživači bez obzira na nacionalnost, veru i ideologiju dobrodošli da zatraže pristup vatikanskoj apostolskoj biblioteci, koja će arhivu otvoriti 2. marta, preneo je AP.


"Crkva nema razloga da se plaši istorije", rekao je on novinarima.


Neke jevrejske grupe i istoričari kažu da je Pije XII, koji je bio papa od 1939. do 1958. godine, ćutao tokom Holokausta i nije učinio dovoljno da spasi živote.


Oni koji ga u Vatikanu i šire brane kažu da je koristio tihu diplomatiju i podsticao samostane i druge verske ustanove da skrivaju Jevreje.Papa Benedikt XVI, veliki branilac pape Pija XII, ubrzao je proces otvaranja arhiva, kako bi istraživači mogli da kažu svoje mišljenje.


Kalasa de Mendonsa upozorio je da će se postupak proučavanja miliona stranica dokumenata iz šest različitih arhiva meriti godinama, a ne danima, nedeljama ili mesecima, i da će zahtevati strpljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Рашо

21.02.2020. 07:47

Да је ћутао није ћутао. На нешто је ћутао а нешто је подржавао. Он је помагао нацистима у уништењу Јевреја, Руса, Срба, ... свих који нису католици а ни комунисте није жалио. Са друге стране спасавао је ратне злочинце где је год и како је год могао! Дакле не стоји тврдња да није учинио довољно да спаси животе, јесте и превише је учинио али не за невине него за злочинце. Доказана је улога Ватикана у спасавању злочинаца нарочито са простора Балкана.