Više od 150 istoričara i istraživača potpisalo se da želi pristup arhivi poglavara Rimokatoličke crkve u vreme Drugog svetskog rata, kontroverznog pape Pija XII, koja će uskoro biti otvorena.


Kardinal Hose Tolentino Kalasa de Mendonsa, glavni vatikanski bibliotekar, izjavio je danas da su svi istraživači bez obzira na nacionalnost, veru i ideologiju dobrodošli da zatraže pristup vatikanskoj apostolskoj biblioteci, koja će arhivu otvoriti 2. marta, preneo je AP.


"Crkva nema razloga da se plaši istorije", rekao je on novinarima.


Neke jevrejske grupe i istoričari kažu da je Pije XII, koji je bio papa od 1939. do 1958. godine, ćutao tokom Holokausta i nije učinio dovoljno da spasi živote.


Oni koji ga u Vatikanu i šire brane kažu da je koristio tihu diplomatiju i podsticao samostane i druge verske ustanove da skrivaju Jevreje.


Pročitajte još: TAJNE HITLEROVOG PAPE: Arhive otkrivaju zašto je Vatikan ćutao o zločinima


Papa Benedikt XVI, veliki branilac pape Pija XII, ubrzao je proces otvaranja arhiva, kako bi istraživači mogli da kažu svoje mišljenje.


Kalasa de Mendonsa upozorio je da će se postupak proučavanja miliona stranica dokumenata iz šest različitih arhiva meriti godinama, a ne danima, nedeljama ili mesecima, i da će zahtevati strpljenje.