Uručenje plaketa u 57. akciji našeg lista, sutra u podne: Novosti slave heroje

J. Matijević

nedelja, 09. 02. 2020. u 12:00

Уручење плакета у 57. акцији нашег листа, сутра у подне: Новости славе хероје

VERA Zlatnom plaketom nagrađeni su narod i klir Mitropolije crnogorsko-primorske, eparhija budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke SPC

Zlatna i srebrna priznanja za najhumanije i najnesebičnije

TRADICIONALNO, 57. put, Srbija će se pokloniti najhumanijima, najodvažnijima, najnesebičnijima među nama. Na svečanosti u Skupštini grada Beograda sutra u 12 časova biće uručene zlatne i srebrne plakete dobitnicima priznanja u akciji "Večernjih novosti" - "Najplemenitiji podvig godine".

Žiri, kojem je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da Zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobije Nikola Subašić (26) iz Beograda. Nesebično, bez dvoumljenja, on je donirao bubreg i gotovo 70 odsto svoje jetre prijatelju Luki Vasiljeviću i tako mu dao šansu za život i budućnost, iako je znao da su obe operacije vrlo rizične i sa neizvesnim ishodom po obojicu. Po mišljenju žirija, njegovo delo je primer čoveštva i hrabrosti. Ni danas, godinu kasnije, skromni Nikola nije svestan da je uradio ono za šta je malo ko kadar. To što je učinio za njega je bilo "potpuno prirodno, podrazumevajuće, ljudski".

- Svi naši podvižnici su heroji, junaci, ali ono što je izdvojilo Nikolu Subašića je njegova svesna i promišljena odluka da pokloni deo svoga zdravlja, da rizikuje sopstveni život da bi spasao tuđi - rekao je humanitarac Arno Gujon, jedan od članova žirija. - Saznanje da može da pomogne, za njega je bilo dovoljno da donese odluku.

PROČITAJTE JOŠ - Poklonio bubreg i pola jetre i rizikovao život da bi spasao tuđi - Nikola Subašić dobitnik zlatne plakete: Žiri "Večernjih novosti" izabrao najplemenitije (FOTO+VIDEO)

Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig dobiće narod i klir Mitropolije crnogorsko-primorske, eparhija budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke Srpske pravoslavne crkve. U obrazloženju žirija se navodi da su oni ustali u odbranu svojih svetinja i pokazali se pred celim svetom kao najživlja crkva u Evropi.

- Ovo je nagrada za sve ono što vidimo poslednjih nedelja, za odbranu duha, vere, Crkve - rekao je akademik Bećković. - Taj narod koji se podigao u odbranu srpskih svetinja, živa je hodajuća crkva koja se uzdigla do nebesa. Omladina, za koju smo mislili da je indoktrinirana i izgubljena, pojavila se kada je najvažnije. Nije se uplašila, ustala je da odbrani svoju Crkvu i duhovnost. Iznenađen sam tim narodom. Kada je dirnuto u samo očno dno tog naroda, on se podigao, i ne postoji nijedan kraj od Kolašina, Pljevalja, Berana do Herceg Novog i Ulcinja koji se nije pridružio.

Mladoj Anastasiji Vujić (14), iz Beograda, biće uručena Zlatna plaketa za najplemenitiji dečji podvig. Ona već dve godine poklonima i nesebičnom pažnjom, u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, usrećuje najmlađe pacijente koji se leče, često i od najtežih bolesti.

Anastasiji Vujić (14) biće uručena Zlatna plaketa za najplemenitiji dečji podvig

Nije zaboravljen ni Darko Vujošević (42) iz Podgorice. On je 3. februara prošle godine nastradao spasavajući porodicu Kumburović na Skadarskom jezeru. Do poslednjeg daha borio se da iz nabujale vode spase malu Janu (12), njenu trudnu majku Ninu (37) i oca Ratka (39). Nažalost, svi su nastradali, ali je Vujošević svojim poslednjim činom, poslednjim dahom, svoj život obeležio i potpisao čoveštvom. Zato će i on i njegov podvig živeti večno.

Darko Vujošević (42), iz Podgorice, nastradao je spasavajući porodicu Kumburović na Skadarskom jezeru

Srebrne plakete "Večernjih novosti" dobiće i Miloje Šćepanović (45), policajac iz Nikšića, Milorad Jurković (50), iz Rakovca, novinar Slobodan Vasić Vasa (56), iz Požarevca, penzioner Zoran Kocić (72), iz Novog Sada, Uroš Ždero (34), desetar Vojske Srbije, profesor Slavoljub Stojadinović (42), iz Velike Plane, "Evropski front solidarnosti sa Kosovom" iz Češke, Zavičajno udruženje "Stari Ras" iz Pančeva, monahinje Manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, kao i učenici trećeg tri razreda Medicinske škole u Prokuplju.


Priznanje za najplemenitiji pojedinačni podvig dobija Nikola Subašić (26)


PRENOS NA TV PINK

DIREKTAN prenos svečane dodele plaketa "Večernjih novosti" za najplemenitiji podvig emitovaće se na programu TV Pink 3, sutra, tačno u podne. Osim ceremonije uručenja nagrada, gledaoci će premijerno videti i filmove o našim junacima iz 2019. godine i njihovim podvizima.ŽIRI

ŽIRIJU za najplemenitiji podvig predsedava akademik Matija Bećković, a članovi su akademik Dušan Kovačević, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, profesor dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, humanitarac Arno Gujon, novinar Branko Stanković, Veselin Jevrosimović, vlasnik "Komtrejda", modni kreator Verica Rakočević, Nedeljko Krsmanović, direktor "Novosti", i Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik svih izdanja naše kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije