SVETI Sava je prvi poznati srpski hodočasnik u Svetoj zemlji. On je na poklonjenjima 1229. i 1234. razvukao neraskidivu mističnu nit između Srbije i zemlje Izraela, čije ime znači "onaj koji se bori za Boga". Savinom stazom duže od sedam vekova prolazi povorka znanih i neznanih srpskih hodočasnika, željnih da steknu titulu hadžije - poklonika Hristovog groba. Duboko je ukorenjeno verovanje da se poklonik Svete zemlje mistično preobražava u dodiru sa svetim biblijskim mestima i tajnama na njihovom izvoru.

Ovo uverenje se održalo i u informatičkom dobu, o čemu svedoče milioni poklonika Svete zemlje, koja nikada nije bila posećenija. Samo što se poklonici s početka 21. veka umnogome razlikuju od prethodnih: u pauzama snimanja ostataka biblijske prošlosti, kupuju "tone" suvenira Svete zemlje, i sa monitora uređaja koji koriste 4g mrežu čitaju milenijumima stare legende, psalme i molitve.

- Kao dete sam gledao film "Stradanje Hristovo" i neutešno sam plakao zbog smrti pravednog čoveka. Od tada sam počeo da čitam Bibliju i da redovno idem u crkvu - nadahnuto mi je pričao Jovan Petrović (30) iz Valjeva, dok smo sedeli u hotelu "Sveta zemlja" u Vitlejemu, mestu Hristovog rođenja.

Oko nas su vrveli ruski, rumunski i srpski hodočasnici loveći vaj-faj mrežu. Arapi u prodavnicama, bilo hrišćani ili muslimani, već su naučili dosta reči njihovih jezika. Naročito frazu: "Samo za tebe, brate, po dobroj ceni..."

Pročitajte još - Jerusalim još pamti Svetog Savu Srpskog: U starim porodicama baština se pamti kao Nemanjićka, iako naših monaha tu vekovima nema

- Pre četiri godine sam krenuo pokloničkom stazom Svetog Save. Ne mogu da opišem uzbuđenje i zbunjenost kada sam stigao u Jerusalim i shvatio da u Svetoj zemlji istovremeno postoje dva vremena, biblijsko Hristovo i moderno. Bez znanja engleskog i sa vrlo malo novca, Božjom voljom, obišao sam ceo Izrael, Palestinu i Sinaj. To se pročulo među mojim prijateljima i ljudi su počeli da mi se pridružuju. Napravili smo udruženje građana "Putevima istine" da približimo Srbima Svetu zemlju. Ovo mi je osmi hadžiluk. I dalje sam poklonik, a Božjom voljom braća i sestre s kojima putujem me prihvataju kao vodiča - pričao mi je Jovan, vodeći grupu od tridestak Srba da se u vreme praznika Svetog Save Srpskog poklone Hristovom grobu i krste u reci Jordan. Tamo gde je i Hristos kršten od Jovana Preteče.

- Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Saaavi... Srbija, Srbija ... - orilo se 26. januara sa obale Jordana, u čijoj se svetoj, hladnoj i mutnoj vodi, tog dana krstilo tridesetak Srba.

Srpski vernici u Jerusalimu,foto B.Subašić

S velikim interesovanjem, posmatralo ih je nekoliko stotina hrišćana iz celog sveta koji su čekali krštenje u Jordanu. Smešeći se, i oni su ponavljali "Srbija".

- Čestitam ti novo rođenje - uzvikivali su srpski poklonici ritualno se ljubeći tri puta.

Sa njihovih belih stihara, odora za krštenje nalik spavaćicama, curila je blatnjava voda. Te odore neće biti nikada oprane ni obučena pre smrti. U stiharu u kome je po drugi put rođen u Jordanu poklonik se sahranjuje.

Srbi su pevali i klicali i posle poklonjenja Hramu vaskrsenja Hristovog, a naročito posle dobijanja gramate Jerusalimskog patrijarha koja potvrđuje da su hadžije. Da bi zaslužili tu titulu prisustvovali su liturgijama i celivali sveta mesta u crkvi na Bogorodičinom grobu i Vitlejemskoj pećini, pili su vodu sa izvora Blagovesti u Nazaretu i obišli grob Lazara koga je Hristos digao iz mrtvih. Poklonili su se mestu na Gori iskušenja gde je Isusa 40 dana iskušavao satana i nudio mu carstva zemaljska, a on ih odbio da bi vladao "Nebeskim Jerusalimom".

Pročitajte još - Čudesna dela Sveti Sava zaveštao je svom narodu: Danas je Savindan, jedan od najvećih praznika u Srba

To su stanice Savinog pokloničkog puta, kojima je hodočastio otac srpske crkve, prosvete i diplomatije. On je odabrao Jerusalim, grad koji je već tri milenijuma sveto mesto, "pupak triju velikih religije" da svetu predstavi Srbiju. U Jeruslimu su se se i u Savino vreme, kao i danas, susretale sve rase i čuli svi jezici sveta. Zamislite samo kakvo je čuđenje i interesovanje izazvao dolazak arhiepiskopa mlade Srpske crkve koga je jerusalimski patrijarh, naslednik trona Svetog apostola Jakova, Hristovog brata, primio kao najvišeg gosta i sa Savom Srpskim kao sa jednakim služio liturgiju u Hramu vaskrsenja. U tom dobu vere nije bilo većeg diplomatskog uspeha od blagoslova jerusalimskog patrijarha Savi da može sam da bogosluži bilo gde u Svetoj zemlji, uključujući i Hristov grob.

Hristov grob,foto B.Subašić

Tako je u Jerusalimu "proslavljena" Srbija pred "kraljevima Istoka i Zapada". Igrom sudbine, prvi hrišćanski vladar hodočasnik koji se poklonio u Hramu vaskrsenja Hristovog posle pada Jeruslima pod osmansku vlast bio je Srbin. Kralj Milan Obrenović je u Svetu zemlji došao inkognito, kao običan putnik, ali se glas o dolasku poklonika visokog roda iz Srbije brzo proširio. Jerusalimski patrijarh je vladaru u putničkom odelu u Hramu vaskrsenja svečano uručio Orden krsta Svetog groba, ističući zasluge Srbije za Svetu zemlju. Milan je pokušao da bar neprimetno izađe iz Jerusalima, pre zore, ali uzalud. U praskozorje ga je dočekao jerusalimski Rauf-paša sa vojnom muzikom, grčki konzul i jeruslimski patrijarh, koji ga je pozdravio sa suzama u očima: "Setite se, vaše veličanstvo, da u Jerusalimu živi jedan stari patrijarh koji se moli za vas, vašeg sina i Srbiju".

Zato srpski poklonici imaju pravo da budu glasni i ponosni, jer dolazak u Svetu zemlju za Srbe nije samo univerzalno hrišćansko poklonjenje, već i nacionalno hodočašće Savinim stazama.

Crkva Uspenja Bogorodice, foto B.Subašić

ZAŠTITNICA MARA

HRIŠĆANSKE svetinje u doba najstrašnijeg islamskog nasilja spasla je svojim uticajem srpska princeza i osmanska sultanija Mara Branković. Ona je omogućila srpskim monasima da uđu u manastire i čuvaju ih gotovo dva veka kada drugi hrišćani nisu mogli ni da im priđu.

Naš reporter u klisuri Vadi Kelt

JERUSALIMSKI ZAVET

SAVINI naslednici na arhiepiskopskom tronu Sveti Evstatije Prvi, Sveti Sava Drugi i Sveti Joanikije Prvi takođe su bili hadžije. Poklonik Živonosnog groba bio je i patrijarh Arsenije Čarnojević, koji je Srbe poveo u njihov biblijski egzodus. Savinim pokloničkim putem prošli su i duhovni očevi Prvog srpskog ustanka, Hadži Ruvim i Hadži Đera, koji su 12 knezova, kao 12 apostola 1803. zakleli na dizanje ustanka za oslobođenje.

(U četvrtak: Crkva Svetog groba)