Ornitolozi otkrili novu vrstu ptice: Žutokljuni morski gnjurac na Dunavu

Novosti Online / S.BAJIĆ

28. 01. 2020. u 23:07

Орнитолози открили нову врсту птице: Жутокљуни морски гњурац на Дунаву

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Na Dunavu kod Banoštora istraživači Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije oronašli novu vrstu ptice za faunu Srbije, žutokljunog morskog gnjurca
NOVU vrstu ptice za faunu Srbije, žutokljunog morskog gnjurca (Gavia adamsii), pronašli su i snimili istraživači Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na Dunavu kod Banoštora, odnosno, u blizini parka prirode Begečka jama, koji se nalazi u Bačkoj.


Istraživači su, kako potvrđuju, novu pticu otkrili tokom zimskog popisa ptica vodenih staništa sa broda “Dijana“, javnog preduzeća „Vojvodina šume“ u nedelju, 26. januara. Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u poslednjih 200 godina, koliko se prate divlje ptice na našem području, pouzdano su zabeležene i dokumentovane 362 vrste.


- Broj istraživača i ljubitelja ptica kod nas poslednjih godina vidno se povećava, te stoga dolaze i rezultati - kaže Marko Šćiban, rukovodilac zimskog popisa ptica vodenih staništa.- Iako su naše ptice relativno dobro istražene pronađeno je 10 novih vrsta ptica za područje Srbije u poslednjih pet godina. No, to nije lak zadatak. Želja svakog posmatrača ptica je da pronađe nešto nesvakidašnje i novo, ali je potrebno mnogo sreće i provedenog vremena u prirodi da se to dogodi i zabeleži.


Pročitajte još: Zbog šverca zaštićenih vrsta godišnje nestane oko 200.000 ptica!- Žutokljuni morski gnjurci gnezde se u dalekim tundrama severne Azije i Severne Amerike. Celokupna svetska populacija broji između 11.000 – 21.000 odraslih jedinki, što tu vrstu svrstava u malobrojne i retke. U zimskom periodu zadržavaju se u priobalju severnih mora, a izuzetno retko pojavljuju se na kopnenim vodama u Evropi. Taj retki gost sa severa je i ugrožena vrsta čija populacija značajno opada zbog nelegalnog lova i krivolova- ističu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije