PIROĆANAC Dejan Stojanov, vlasnik kafane "Kod Pirketa" u zapadnom Londonu, tačnije u kvartu Akton, nije mogao pre nekoliko godina ni da pretpostavi da će postati glavni kulinar i rado viđen domaćin koji brine o ishrani naših fudbalskih majstora na Ostrvu.

Gotovo redovni gosti njegove kafane u poslednje vreme su reprezentativci Srbije, Luka Milivojević iz Kristal palasa i Aleksandar Mitrović iz Fulama.

Dolazio je i Dušan Tadić, dok je igrao u Premijer ligi. Naravno, ovde se mogu videti i drugi manje poznati naši fudbaleri koji igraju na Ostrvu, ali i ostali naši sportisti koji dođu u London, kao i "obični" zemljaci kada se užele domaće kuhinje.

Pre nego što će otvoriti restoran, Stojanov je radio mnoge druge poslove u svim delovima Ujedinjenog Kraljevstva.

PROČITAJTE JOŠ - Najbolji restoran na svetu vodi Srbin Ljuba, izbeglica iz Sarajeva: Ronaldo jede šta mu stavim na sto, nema izvoljevanja

- Radio sam na plantažama jagoda, jabuka, malina, kao student na farmama organske hrane, jedno vreme sam bio i konobar na kruzeru. Na nagovor prijatelja otvorio sam ovaj objekat u našem nacionalnom stilu, sa običnim stolovima, kariranim stolnjacima... Hrana se služi isključivo u glinenim posudama ili u "grncima" kako se kaže u mojoj Poljskoj Ržani - priča Stojanov.

NA meniju je gotovo kompletna srpska kuhinja.

- Naši zemljaci, stariji, ali i mladi, vole domaću kuhinju koja je zasnovana na paprikama, paradajzu, raznim vrstama mesa, roštilja, ali vole i peglanu kobasicu iz Pirota, pa sarme, staroplaninski kačkavalj, razne vrste belih sireva, domaće kolače i sve ono uz šta su odrasli - zaključuje ovaj mladi Piroćanac, koga i gosti zovu Pirke, i u čijoj kafani su slavljeni i Božić i srpska Nova godina.

Vaterpolisti Aleksić i Gocić i fudbaler Milivojević sa domaćinom