Srpski kalendar Svetoga Save, sa simbolima za vreme, bio je zvanično kalendar svih srpskih država i SPC, sve do 1881. godine, kaže za "Novosti" protođakon doktor teoloških nauka Ljubomir Ranković.

Kad sunce u podne 2 biljara(aprila), kaže dr Ranković, "pređe preko Pećke patrijaršije počinje Novo leto 7528. po srpskom kalendaru Svetoga Save".

Pročitajte još: Čuli ste za hrvatski prosinac, a da li znate za srpski koledar? Spisak narodnih imena meseci, koja su posle samo 100 godina pala u zaborav

- Tog dana ukosiće se severna i južna energija iu to će najaviti dolazak novog leta - istiće naš sagovornik. -Poznato je da kalendar i simbol za vreme imaju samo oni narodi koji su nekad u prošlosti dostigli visok stepšen civilizacije. Srpski kalendar Svetoga Save bio je simbolom za vreme svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve, sve do 1881. godine. Međutim, te godine skriveno d srpskog naroda, potpisana je "Tajna konvencija" između Austrougarskog carstva i Srbije. Po nalogu potpisnika "Tajne konvencije" Čedomilja Mijatovića, ministra Srbije, izbrisana je celokupna istorija i nauka srpskog naroda koja se do tada učila u Velikoj školi i sa njom i Srpski kalendar.

Na osnovu "Tajne konvencije", naglašava dr Ranković, "Srbija se obavezala da će da uvede Julijanski kalendar kao zvanični kalendar Srbije i SPC. Međutim, sa ovim se nije saglasio mitropolit Mihailo, pa je ministar crkvenih dela, istoričar Stojan Novaković, proterao mitroplita iz Srbije i ustanovio nezakonitu crkvenu jerarhiju.

- Nekanonska crkvena jerarhija sprovela je naređenje cara Franje Josifa i Julijanski kalendar je od 28. juna 1881 godine, na Vidovdan, postao državni i kalendar SPC. Tako je prvi put u istoriji Svete srpske crkve uveden tuđ kalendar kao zvanični kalendar - poručuje dr Ranković.

Tako je dan posvećen Svetom Stefanu, despotu srpskom sa 19 jula pomeren na 1. avgust. U crkvinama, na grobnom kamenu, Svetog Stefana piše: U letro 6935, meseca jula u 19 danu. Datiranje na grobnom kamenu Svetoga Stefana je po Srpskom kalendaru Svetoga Save i srpski narod slavi Svetog Stefana despota po tuđem Julijanskom kalendaru, 1. avgusta koji je nametuo car Franjo Josif.