Rođeni je Francuz, sličnim poslom se bave i njegova braća i sestre: Dileri pazite se, ONil ne maši drogu i on je - crni labrador

S. BULATOVIĆ

utorak, 17. 12. 2019. u 06:26

Рођени је Француз, сличним послом се баве и његова браћа и сестре: Дилери пазите се, ОНил не маши дрогу и он је - црни лабрадор

Locira narkotike bez greške Foto V. Danilov

Uprava carina Srbije dobila od kolega iz Francuske novog službenog psa
PRONjUŠKAO je točkove, vrata, blatobrane... Optrčao čitav krug oko sivog "folksvagena", i bez dileme skočio uz desnu stranu haube. Šape su nepogrešivo udarale po ćošku pod kojim je skrivena marihuana. Za crnog labradora O'Nila, ovo je, reklo bi se, bio lagan zadatak. Stigao je iz Francuske, kao poklon carinske administracije ove zemlje Upravi carina Srbije. Biće sedmi pas zaposlen u Carini, mada su dvojica njegovih starijih "kolega" pred samom penzijom.

O'Nil je rođeni Francuz. Tačna adresa se, međutim, ne otkriva. Izvesno je da se sličnim poslom bave i njegova braća i sestre, jer se regrutuju iz određenih odgajivačnica. I dugo se obučavaju. O'Nil je prošao prvu rundu obuke u Nacionalnoj carinskoj školi u La Rošelu. Govori, pardon, razume, samo francuski. I tako će ostati. Verni drug u Srbiji mu je vodič Vukašin.

- Došao je kao štene od svega nekoliko meseci - kaže Vukašin. - Živi kod mene. Privikava se. U maju smo bili na obuci u Francuskoj. Svakog dana vežbamo, a polako počinje i da obilazi granične prelaze.

PROČITAJTE JOŠ - Nepogrešivo otkriva drogu, a ne može da ga prevari ni ljuta paprika u koju šverceri sakriju duvan: On je Neron, belgijski ovčar, zlatna njuška carine

Nagrada za uspešan zadatak je - igra. To, kako kažu, labradori najviše vole. Beli peškirić, za kojim skače i trči. Obuka za službene pse nije nimalo laka. Ne uče, međutim, samo oni. U školi su zajedno sa svojim vodičima.

- Uspesi službenih pasa su rezultat obuke u La Rošelu, ali ne smemo da zaboravimo koliko je važna obuka njihovih vodiča - ističe Sedrik Oržere, pomoćnik direktora carinske administracije Francuske za međunarodne odnose. - Ona je vrlo teška i zahtevna. Znam francuske kolege koje su morale da odustanu. Nisu uspele da rade kao vodiči službenog psa. Vukašin je to prošao, položio ispite. Sledeće godine će nastaviti obuku.

O'Nil je pred Upravom carina prošao pokaznu vežbu. Bez greške. Skrivenu drogu je našao svaki put. Pod haubom, ali i u kaseti automobila.

- Prošao je prvi, osnovni deo obuke u borbi protiv narkotika - objašnjava Rade Knežević, pomoćnik direktora Uprave carine. - Oseća njihov miris i reaguje na to. Najmlađi je u carinskom timu, tek mu je 16 meseci. O'Nil ima izvanrednu energiju, a to je mnogo važno za službenog psa. Komande prima na francuskom, i tako će biti i ubuduće. Vrlo je okretan. Radiće na svim graničnim prelazima.

Crni labrador prošao obuku u školi u La Rošelu


USPEŠNI PROTIV KRIJUMČARA

PRIMOPREDAJI O'Nila su prisustvovali direktor Uprave carina Srbije Miloš Tomić i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

- Donacija je rezultat uspešne saradnje sa carinom Francuske - objasnio je Tomić. - Upotreba službenih pasa u Upravi carina je nova delatnost. Odsek postoji dve godine. Službeni psi sa svojim vodičima su pokazali dobre rezultate u borbi protiv krijumčara, iako je njihov cilj preventivno delovanje. Potrudićemo se da, u narednom periodu, pojačamo ovaj odsek.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije