Ekipa japanskih istraživača u saradnji sa arheolozima opremljenim najsavremenijom opremom uključujući i veštačku inteligenciju identifikovali su 2.000 godina stare "Naska linije", javio je BBC.


Zahvaljujući snimcima iz aviona "Naska linije" od kojih neke dočaravaju neke životinje potiču iz prvog veka pre naše ere.


Jedna figura dočarava majmuna čiji je rep spiralan, a druga je geometrijska slika kondora.


Takođe, na tlu je kanalima "nacrtan" kolibri i džinovski pauk.


Ove, kako ih naučnici nazivaju "Naskalinije" već godinama su neobašnjene a otkrivene su krajem prošlog veka kada su prvi put snimljene iz vazduha.


Te linije koje uglavnom dočaravaju neke životinje ili su samo zacrtane zbunjuju savremene posmatrače.


Do sada su prepoznate 143 figure, a ovo japansko otkriće je skoro udvostručilo broj slika koje su urezane u pustinjsku ravnicu u blizini morske obale oko 250 milja jugoistočno od peruanske prestonice Lime.


Japanski istraživači koji su načinili satelitske fotografije, ispitali na tlu "linije" došli su do zaključka da ovi geoglifi dočaravajmu i ljudske figure, a ne samo razne vrste životinja. Među njima ima kamila, lama, alpaka, mačaka, riba i zmija tvrde stručnjaci koji su došli sa Jamagata univerziteta.


Oni su utvrdili da su ove"linije" uglavnom nastale u prvom veku pre naše ere i ispitujući ih došli do zaključka da su verovatno bili kanali kojima je sprovođena voda da bi se napajala pistinja za zemljoradnju, jer u tom delu peruanske morske obale kiša nekada ne pada godinama. Neke "slike" su dugačke i desetak metara i lako se mogu prepoznati iz vazduha.


Među slikama ovo je prvi put da su japanski arheolozi pronašli "crtež" ljudske figure visoke četiri metra koja stoji na obe noge.


"Linije naska" pokrivaju površinu koja obuhvata 173 kvatrantne milje, a usecane su u podlogu od 500. godine pre naše ere do 500. godine , znači skoro 1000 godina.


O narodu Naska iza koga su ostali samo urezani kanali ne zna se ništa, ali Japanci veruju da će naći neko objašnjenje ko su bili, odakle su došli i zašto su nestali bez traga osim što su ostavili vrlo uspešsno iskopane kanale čiji su se oblici mogli prepoznati samo iz vazduha.


UNESCO je "Naska linije" uvrstio u svetsku kultrunu baštinu.


Masato Sakai, profesor kulturne antropologije koji je vodio ekipu istraživača izjavio je da "Naska linije " treba restaurirati i zaštititi da bi ostale sačuvane.


Pročitajte još: Arheolozi rešili tajnu Naska linija


"Nije najvažnije što smo otkrili toliko novih linija već ih treba zastiti da ne bi propale", istakao je Sakai.


Erih fon Deniken je 1968. u svojoj knjizi " Kočije bogova tvrdio da su ovi crteži služili vanzemaljcima da obeleže piste za sletanje, ali savremeni arheolozi misle da su neke slike imale nekakvu ulogu u astronomskim ritualima.