DNK ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Polovina Srba slovenskog porekla, svaki deseti - German; Turskih gena nema

Tanjug

četvrtak, 02. 05. 2019. u 17:57

ДНК ИСТРАЖИВАНЈЕ ПОКАЗАЛО: Половина Срба словенског порекла, сваки десети - Герман; Турских гена нема

Srpski DNK projekat,Foto Tanjug

Polovina Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana, kaže rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac
Polovina Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana, kaže rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac povodom Svetskog DNK dana, i dodaje da su se u genetski kod Srba "upisali" i Germani i Kelti, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.


U bazi Srpskog DNK projekta, koji je pre sedam godina pokrenulo Društvo srpskih rodoslovaca "Poreklo", a koji se sprovodi u saradnji s Centrom za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, nalazi se više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a koji pokazuju da je polovina Srba po muškoj liniji slovenskog porekla.


"Reč je o dve osnovne haplogrupe I2a i R1a, dok je u drugoj polovini najviše onih koji imaju balkansko starosedelačko, odnosno, preslovensko poreklo", kaže Rajevac za Tanjug.


DNK istraživanja su pokazala da je genetski kod Srba, kao i svih drugih naroda, šarolik, i kombinovan i od gena Germana, Kelta, ali i naroda sa Kavkaza i Bliskog Istoka.


PROČITAJTE JOŠ: U Srbima "žive" Sloveni, Kelti, Goti i Normani!


"Haplogrupa I1, koja se vezuje za germanske narode, prisutna je kod skoro devet procenata stanovništva, tako da svaki 10 ili 11 Srbin ima germansko poreklo", objašnjava Rajevac česte medijske naslove da je svaki deseti Srbin Viking.


"To može da se kaže za Prijepolje i okolinu gde je najviše onih koji imaju poreklo od Vikinga, tamo ih je više od 20 procenata. Razlog je haplogrupa R1a, inače, karakteristična za pleme Drobnjaka, jedno od najraširenijih u srpskom narodu", rekao je Rajevac.


Milan Rajevac - Foto: Tanjug


Dodao je da se u genetskom zapisu Srba pojavljuju i haplogrupe za koje se pretpostavlja da su povezane s Keltima, a sa takvim poreklom je oko pet-šest odsto Srba.


Kako kaže, Srbija ima najveću bazu testiranih od svih evropskih naroda, a koja, tvrdi Rajevac, predstavlja relevantan uzorak za analizu porekla srpskog naroda.


Napominje i da je zabluda da su geni Srba pomešani s genima Turaka i tvrdi da se u dosadašnjem ispitivanju nije pojavila haplogrupa karakteristična za turske i centroazijske narode.


"Moguće je da postoji određeni procenat haplogrupa koje su Turci preneli na Balkan, ali to nije utvrđeno. Čak i kod Bošnjaka je neznatan genetski upliv Turaka", navodi Rajevac.


Navodi da Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati imaju vrlo sličnu genetiku i da su I2a i I1a najbrojnije haplogrupe kod svih ovih naroda.


Prema njegovim rečima, tokom prethodnih sedam godina došlo se do niza zanimljivih podataka na osnovu rezultata testiranih i njihovih srodnika, pa su tako otkrivene rodbinske veze dvojice poznatih pesnika, Milutina Bojića i Milana Rakića.


"Pokazalo se da su njih dvojica imali zajedničkog pretka. Istraživanja, recimo, ukazuju i da bi dinastije Karađorđević i Obrenović mogle da pripadaju istoj grani", navodi Rajevac.


PROČITAJTE JOŠ: Srbi po genima bliži Ircima nego Rusima


Istraživanje u okviru Srpskog DNK projekta sprovodi se testiranjem Y-DNK hromozoma kod muškaraca, jer se, objašnjava Rajevac, testira samo Y hromozom preko kojeg se najpouzdanije ispituje poreklo, čak do nekoliko hiljada godina unazad.


Kako je pojasnio, Y hromozom je porozniji od X hromozoma i mutira na svakih pet-šest generacija zbog čega su razlike između muškaraca drastičnije, dok su promene X hromozoma veoma retke i zato nije zahvalan za takvu vrstu testiranja.


Napominje da je moguće testirati i X hromozom, ali da se na osnovu njega ne mogu doneti posebni zaključci, dok su Y hromozomi zbog mutacija raznovrsniji i pogodniji za preciznije utvrđivanje porekla.


Svetski DNK dan obeležava se u čast dvojice naučnika, Frensisa Krisa i Džejmsa Votsona, koji su u svojoj studiji, objavljenoj 25. aprila 1953. godine u čašopisu Nature, prvi put opisali strukturu DNK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

Србин пише ћирилицом

02.05.2019. 18:10

Па без увреде, сам овај Рајевац изгледа ко да је рођен у Анталији,а не у Даблину. А истраживање је вероватно платила нека групација из Турске,да би прикрили закон прве брачне ноћи! Како да не,сад ће да поверујемо! Интересантније би било спровести у самој Турској истаживање колико тамо има гена из Србије, ако знамо колико су деце одавде крали и отмали и одводили за Турску у ,,Данку у крви".

Joca Dopisnik Belosvetski

02.05.2019. 18:14

Ocigledno, neko mnogo laze. Veruje se da neko namerno to placa zbog nekog interesa. Sloveni na Balkanu su prisutni isto koliko i malezijske Iguane - 0. Ne lazite narod, jer je sramota.

vili

02.05.2019. 18:18

To bi trebalo da znaci da Turci nisu cinili 500 god takva zlodjela, na ovim prostorima ,kakva im se pripisuju??Idi begaj.

Zoran

02.05.2019. 20:33

@Nina - Tako te ucili komunisti, ali nije tako. Znas li da se u Turskoj na komandnim mestima vojske naredjenaj izdavala na srpskom? Idi malo obidji turske muzeje...videces da imaju dokumenta na cirilici iz tog doba i tvrde da je to njihovo. A jao razlog navode ovo.

suverena

02.05.2019. 18:41

Pa haplogrupa I2a je najstarija paleoliticka evropska grupa koja dokazuje da smo starosedeoci! Sto se ovo ne stavi u PRVI PLAN? Vrlo manipulativan naslov i izlaganje! Keltski geni ne smatraju nemackim! I to manipulacija! Nemci su Srbi! A ne obrnuto! Ko da su vatikanski jezuiti pisali ovaj tekst...

no name

02.05.2019. 20:51

@suverena - Tacno! Srbi su starosedeoci a oni su od nas potekli! Zasto se uvek sve pise na nasu stetu?

naranca

02.05.2019. 18:56

Hahahahahahah jel to zbog ulaska u erupu?????Hahahahah.''Ciljano istrazivanje''. A Jevreja nema.Hahahahah

Goya

02.05.2019. 19:01

Srbi jesu starosijedioci balkana!! A da je DNK sarolik, pa takav je u svim narodima evrope I vecine svijeta! Cinjenica da je 50% slavenski (citaj srpski) je samo dokaz da smo starsijedioci, jer gdijesu onda nestali svi ti sto su navodno bili tu prije nas? Koja bitka, egzodus ili bilo sta slicno sto dokazuje nestanak ili odlazak! Dokle ce nase institucije raditi kontraproduktivno I nelogicno??

Драган П.

02.05.2019. 19:41

@Goya - Нису истребљени, него су се стопили са Словенима. Седи, један.

David

02.05.2019. 19:25

Vi što komentarišete da obavezno moramo imati i Turski gen, da li znate da su Novorodjena deca koja su bila od " Turčina" obavezno bacana u reku t.j. ubijana upravo zbog toga da Srbi ne bi odvajali decu Turske krv.i

vili

02.05.2019. 21:27

@David - David.Karadjordje je ubio ocuha zato sto ga je nazvao turskim kopiletom.Kako onda objasnjavas njegovo ne bacanje u rijeku?

Bole

02.05.2019. 21:54

@David - Otkud ti ta glupost? Karađorđe je ubio očuha jer je hteo celu porodicu da vrati iz izbeglištva kući, tj. Na milost Turcima.

Conte

02.05.2019. 19:39

Najveci broj tih "Germana" medju Srbima potekao od jednog jedinog coveka koji se pre oko 1000 godina naselio u Crnu Goru a pre toga je najverovatnije kulturoloski i nije bio German. Tekst nije pomenuo jednu vrlo vaznu cinjenicu a to je da nase stanovnistvo stokavskog narecja bez obzira na etnicku i versku pripadnost deli zajednicko poreklo. Politika "zavadi pa vladaj" je uradila svoje i od geneticki najsrodnijeg stanovnistva stvorila ljute neprijatelje.

Djordje

02.05.2019. 19:40

Ovi rezultati su toliko logicni i pod pretpostavkom malog djokice, tako da nije iznenadjujuce. Mesavina smo slovena i ilira uz nesto malo usputnih. Izostanak turskog uticaja jeste malo neocekivan.

SRETKO

02.05.2019. 19:41

Ne razumem paranoju nekih kad se spomenu Turci ili Nemci. Ovde su ratovali Vikinzi i vrlo je moguće da su neki i ostali i kasnije se posrbili. To je bilo pre nego što su se oni izmešali sa slovenima u današnjem istočnom delu Nemačke. Što se tiče Turaka i zakona prve bračne noći, ne mislim da je to bilo nešto masovno ali eto verovatno da postoji neki mali broj. Ova istraživanja su tek počela i kad bude se većina populacije testirala tek tad ćemo imati jasniju genetsku sliku.

Mile

02.05.2019. 19:53

Haplogrupa L2a nije Slovenska , vec Prabalkanska i kod drugih Slovena osim Srba je u zanimarljivom procentu ! L2 je mnogo stariji gen od Slovenskog R1 i nalazi se u jos u Predgermanskoj Skandinaviji i Sardiniji ! Zasto ovaj clanak mora biti " politicki korektan " pa dokazivati posebnost naroda koji postoje 30-40 godina i autenticnost sklepanih AVNOJ granica ?

Анти Антифа

02.05.2019. 20:08

Другим речима,данашњи Хрвати,тзв.бошњаци и милогорци су Срби. Али за то нормалном човеку није потребно ДНК истраживање. Сада ће ти тзв.новонароди да и ове резултате покушају да оповргну иако се ради о званичном европском пројекту. Када буду имали језике које ми Срби не разумемо онда ће моћи да се сматраку засебним народима. Међутим,народ и нација није исто

zardjala kasika

03.05.2019. 08:33

@Анти Антифа - krvati su pokatoliceni turci. Sta mislis zbog cega se slazu sa islamistima i shiptardima?

BG

02.05.2019. 20:44

Priznajem, tekst je izuzetno nelogičan, ali su mi zato komentari vrhunskih genetičara, istoričara, arheologa i lingvista, ispod teksta otvorili oči.

Paff

02.05.2019. 20:56

Ja ne mogu da vjerujem koliko smo mi neuk narod. Umjesto da ucimo na univerzitetima mi se jos uvijek drzimo nekih predanja. Kao prvo Srbija nikada nije bila pod Otomanskom impreijom 500 godina, vec nekih 350, od pada Despotovine 1459. do 1804-1817. tj ustanaka. Drugo kad vec pominjete bracne noci i genetiku, pretpostavljam da niko od vas nikada nije pokusao da ostane u drugom stanju, jer to nije lako (za detalje pogledati biologiju ili savjetovaliste).

Paff

02.05.2019. 20:57

A pored toga ljudi su znali za kontracepciju I prije 5000 godina. I na kraju rekao je da ima I genetike sa Bliskog Istoka, tako da su vam tu i Jevreji.

Robin Hud

02.05.2019. 20:59

Pa ni turci nisu turci..., i oni su mešavina svega i svačega..., turčin je izmišljena tvorevina..., Srbi su pre njih postojali..., daleko, daleko pre ..

Serbon

02.05.2019. 22:11

@Robin Hud - U Turskoj imaš 9 miliona Turaka čiji koreni vode poreklo od Srba....

Mex

03.05.2019. 02:53

@Robin Hud - 100 % tacno Serbon i jos po nekim selima gore iduci Siriji govore srBski a i drugim delovima al malo izkrivljeno al se razume .

Meda

02.05.2019. 21:19

Izreka: ,,prvi se mačići u vodu bacaju" - datira od vremena Turaka, i od posledice šerijatskog prava age da spava prvi pre muža sa dotičnom. Tada su postojale ,,udavuše" - to su bile starije žene koje su bile ujedno i babice i ako bi dete bilo tamnije puti, očito od Turčina, to dete bi se ubijalo, davilo, otud ,,udavuše,, i ,, prvi se mačići u vodu bacaju,,... Da se pretpostaviti da je to rađeno zbog očuvanja sebe samih kao naroda ... Otud jako malo imamo turskih gena.

Драган П.

03.05.2019. 01:55

@Meda - "Удавуше"... Одакле си то измислио, мајке ти?

P.S.

03.05.2019. 14:24

@Meda - @MedaНије тачно. Сви који гаје мачке знају да се први окот или сам абортира или се роди слабијег здравља и не преживи.

Sv.Petar

02.05.2019. 21:21

@ - Ma kakvi Germani,kakvi Sloveni, vi ste "NEBESKI NAROD " !!!! Najzanimljivije u svemu je sto nemate turske geni, a bili pod turcima 500 godina, i sve sto je bilo najlepse,pa i prva bracna noc pripadala je turcinu !!!

Aleksandar

02.05.2019. 22:21

@Sv.Petar - Nakon 2 opsade Beca i jos veceg poraza, pocinju problemi i pobune osvojenih naroda sto je bilo tek krajem 17. Veka. Prva bracna noc je vrlo kratko bila na snazi, i ne u svim pasalucima. Osim toga, retko ostaje devojka trudna od 1 seksa, a jos manje od prvog puta. Cak i da su zatrudnele, cedomorstvo bi resilo taj problem, a toga je verovano bilo za prvorodjeno dete. Shodno tome, broj Turskih gena je mali, manji od 1.5% u Srbiji, ali br Slovena i neturskih gena je mnogo u Turskoj, zbog janjicara.

Neznalica

02.05.2019. 22:23

@Sv.Petar - Što se tiče običaja “prima noctis” ili “prava prve bračne noći”, opšte je poznato da ovaj “običaj” nije bio masovno upražnjavan, a i kada bi se desio - često je dolazilo do čedomorstva ili abortusa, a dodao bih i da kontracepcija nije izum modernog doba. Ono što je važnije, osoba na čiji komentar odgovaram “pravo prve bračne noći” zamišlja kao “ono najlepse”, što je ustvari silovanje djevojke od stane vlastodršca. To dovoljno govori o mentalnom sklopu s kojim, nažalost, imamo posla.

Ridji

02.05.2019. 22:26

@Sv.Petar - Pa nisu svi dozvolili tu cuvenu srednjevekovnu praksu "prve bracne noci".. Ima znas, puna: LIKA, BANIJA, KORDUN, KRAJINA SRBA koji su ubili vlastelu i prebegli u AUSTRIJU! A inace da znas zasto to turci nisu radili je vrlo prosto, jedan plati glavom, drugi se zamisli da li ce da uradi, a vojska im puna janicara koji olako mogu da dodju do njih. Sa druge strane interes da imaju vojnike Srbe neustrasive i odane borce, pa nije mala stvar!

Милисав

02.05.2019. 21:21

Подоста особа германског порекла има у Војводини. Они који то порекло имају а живе на КиМ, западу и југозападу уже Србије, ЦГ и источној БиХ, јесу потпомци Саса. У долини Велике Мораве такође има становништва германског порекла, чак читава села. То нису потомци Саса, већ потомци крсташа. Постоји документација о томе. Потомака Турака има занемарљиво мало јер они нису хтели да се мешају чак ни са потурицама. Срби нису Словени али се јесу мешали јер су увек били у пријатељском односима.

Paulaner

02.05.2019. 22:01

Istina je da je bilo seksualnog nasilja nad hrišćanima za vreme Turaka ali je ali sada znamo da su ga sprovodili oni koji su prihvatili religiju okupatora i iživljavali se nad svojim dojučerašnjim rođacima. U knjigama je i zapisano da su na ovim prostorima tursku vlast sprovodili pripadnici nižih staleža islamiziranog domaćeg stanovništva a ne Turci koji su uglavnom obavljali više vojne dužnosti. Uvek su konvertiti bili najveći izrodi.

Grof

02.05.2019. 22:04

Hrvatski nece ni objavljivati, nece imati ni dva posto hrvatskih gena a veoma je verovatno da ce imati vise srpskih i od nas samih.

Сорошев Деда

03.05.2019. 06:23

@Grof - Грофе, иди мало читај о теми пошто ниси добро прочитао ни овај чланак. Не постоји српски ген. Оно што постоји је српски културолошки идентитет.

ivan grozni

03.05.2019. 00:49

Da malo pojasnimo: Germanski geni nisu toliko zastupljeni zbog one šačice Sasa koji su se ovde naselili u srednjem veku vek zbog Gota i još nekoliko drugih germanskih plemena koji su u vreme seobe naroda osvojili rimske provincije G. i D. Meziju i Dalmaciju (čitaj: ex-YU), a jedan deo je svakako ovde i ostao a muškarci se mešali sa starosedeocima.

ivan grozni

03.05.2019. 00:56

A što se tiče haplogrupe I2: ona je veoma stara i dovodi se u vezu sa stanovnicima Evrope pre germanskih i slovenskih najezda (Kelti, Iliri, Dardanci itd.). Još je davnije utvrđeno da se rasprostranjenost I2 grupe u Evropi napadno podudara sa glavnim pravcima ger i slo osvajanja u smislu da se nalaze na periferiji upada i na teško pristupnim mestima (čitaj: stari stanovnici pobegli od divljaka u brda poput Dinare ili u pustare Skadinavije - tako su recimo i Island,Sardinija I2 "ostrva" utočišta)

MILUTIN.

03.05.2019. 06:59

Moj koren je iz Prizrena.Moj D.N.A. je sledeki 54%. Helen-Roman 44%. Slovesko Poreklo iz Zapadne Belorusije i 2% Jevrejsko slicni DNA.Jevreja u Englesku NITI JEDAN PROCENAT ILIRSKOG ILI TATARSKOG-TURSKOG Porekla.Sto znaci po OCA SAM 100%.SRPSKO POREKLO a po majcino Grcko-Rimsko.Posto Slovensko poreklo je iz danasne Belo RUSIJE sumnjam da su moji PRETCI SLOVENI naseljeni na BALKAN i pomesali se sa tadasne Narode koji su naseljavali danasnu SRBIJU I DEO BALKANA a to su HELENSKA I RIMSKA NARODA.

NENAD

03.05.2019. 10:02

I1 nisu germani..nego skandinavci..R1b su zapadnjaci svi komplet..srpski DNK projekat je custa farsa..

др Милан Лекић

03.05.2019. 12:26

"ДНК наука" Милан Рајевца, Горана Шарића и сличних има исти извор финансирања. Када тражите ДНК анализу код Рајевца и у хрватским лабораторијама, од вас се тражи да се национално легитимишете, иначе вам неће радити тест. Далматинци, православни, католици и муслимани у БиХ, Црној Гори и Србији имају исти, словенски ДНК хаплотип (српски, лужички, кавкаски). То је доказано првим великим међународним студијама. Данас, уплела се политика, и ето нама Неандерталаца, Келта-Дробњака и Пургера-Гота итд..

Ја

03.05.2019. 14:19

Тумачење је потпуно нетачно или чак злонамерно јер се добро зна да су словенске хаплогрупе на овим просторима присутне најмање 12000 година. Формирале су се пре 20000 година у јужном Сибиру а овде су од пре леденог доба. Али пошто се овде сви налази помоћних историјских наука вештачки прилагођавају лажној романогерманској школи историје која нас убеђује у досељавање Словена у 6 веку онда су и генетска тумачења намерно погрешна да би се уклопила у тај лажни романогермански контекст

nikanor

15.12.2019. 16:35

Što se tiče Turaka, treba shvatiti da pravih Turaka na ovim prostorima skoro da nije ni bilo, sve su to bili janičari i poturice. Da taj deo našeg naroda nije prihvatio Islam, nikad Turska ne bi vladala ovim prostorima tako dugo. Dalje, crnogorska plemena Cuci, Kuči i Piperi vode poreklo iz današnjeg Pakistana gde još postoje plemena istog naziva, a starešina plemena se naziva SARADAR. Poznato? SERDAR. Iz ovoga se može zaključiti da su sa njima na Balkan stila i Albanska plemena.

k17

19.12.2019. 11:25

@nikanor - pa kad Srbin kaze turcin on misli musliman...glavni zulumcari su bili bosnjaci i albanci...tj. Srbi i Crnogorci koji su presli na islam...i oni su vrsili glavna silovanja...pogledajte slike tih silovanja...turci prvo nisu bili toliko visoki...i imali su iskosene oci...tek su kasnije oni asimilovali jermene i grke u anatoliji i "ispravili" oci...ovi tamni u Srba su neki cigani ili neka mesavina sa ciganima koji su ostali nakon balknaskih ratova...a crnogorci i albanci imaju istu genetiku kao Grci