SUSRET SA ISTORIJOM: Zašto Crna Gora strahuje od svoje srpske prošlosti

Ivan Miladinović

nedelja, 09. 09. 2018. u 19:10

СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Зашто Црна Гора страхује од своје 
српске прошлости

Učesnici Podgoričke skupštine

Gotovo histerična antisrbijanska kampanja na delu u susedstvu.  O Srbima se govori jezikom kralja Nikole i izbacuju parole podanika Kominterne

HEGEL primećuje negde da se sve velike svetsko-istorijske činjenice i ličnosti pojavljuju, takoreći, dva puta. On je zaboravio da doda: jedanput kao tragedija, drugi put kao farsa - započinje Karl Marks ovim verbalnim cinizmom svoje delo "Osamnaesti brimer Luja Bonaparte", objavljeno 1852.

U njemu dalje dodaje:

"Ljudi prave svoju sopstvenu istoriju, ali oni je ne prave po svojoj volji, ne pod okolnostima koje su sami izabrali, nego pod okolnostima koje su neposredno zatekli, koje su date i nasleđene. Tradicija svih mrtvih generacija pritiskuje kao mora mozak živih. I upravo kad izgleda da su zauzeti time da sebe i stvari preokrenu, da stvore nešto čega još nije bilo, oni bojažljivo prizivaju u svoju službu duhove prošlosti, pozajmljuju od njih imena, bojne parole, kostime, da bi, prerušeni u to prečasno ruho i pomoću tog pozajmljenog jezika, izveli novi istorijski prizor."

Pažljivi hroničar političkih dešavanja poslednjih godina u Crnoj Gori uočiće širok mozaik "totalnog rata" protiv srpskog identiteta i gotovo histeričnu antisrpsku kampanju, s prepoznatljivom retorikom korišćenom u prošlom veku, u različitim okolnostima.

Pročitajte još: Ko falsifikuje prošlost, Budva ili Podgorica

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je, komentarišući bilborde postavljene u Budvi, na kojima piše da je srpska vojska 1918. godine oslobodila taj grad, da Vlada neće dopustiti prekrajanja istorije...

Predstavnici DPS optužili su organizatore drugog Festivala književnosti "Ćirilicom" u Budvi da udaraju na temelj države i da prekrajaju istoriju, zato što su pozvali pesnika Matiju Bećkovića da bude gost...

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu protiv Opštine Budva zbog namere da obnovi spomen-obeležje srpskom kralju Petru Karađorđeviću i srpskoj okupacionoj vojsci...

ISTINA SASVIM DRUGAČIJA provladin dnevni list "Pobjeda", povodom tridesetogodišnjice razornog zemljotresa na Crnogorskom primorju, piše o solidarnosti i pomoći iz svih jugoslovenskih republika - samo se Srbija spominje u negativnom kontekstu. A istina je sasvim drugačija. Jedino su zaposleni iz Srbije punih deset godina izdvajali 1,2 odsto od svojih plata za postradale Crnogorce.

Oficir Vojske Crne Gore prisustvovao je u Kninu centralnoj proslavi obeležavanja godišnjice najvećeg pogroma Srba iz Hrvatske u vojno-policijskoj akciji "Oluja"...

Vladajuće stranke u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD), smatraju da je inicijativa da se u Skupštini posebnim aktom ponište odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine, od kojih su najznačajnije prisajedinjenje Crne Gore Srbiji i ujedinjenje u kraljevinu, neophodna i pravedna, "da se time jednom za svagda stavi tačka i na tu prevaru Crne Gore"...

DUHOVI prošlosti su se probudili, govori se jezikom perjanika kralja Nikole iz vremena izgnanstva, izbacuju se parole podanika Kominterne, poput onih na Trećem i Četvrtom kongresu KP Jugoslavije u Beču i Drezdenu, kao i osnivačkog kongresa KP Crne Gore, u oktobru 1948, na Cetinju. Tada je rečeno da je takozvano ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom izvršeno ne samo protiv volje i raspoloženja crnogorskog naroda, nego i uz pomoć bajoneta srpske vojske, i to na najgrublji način, putem sile i prevare.

Pročitajte još: Vlada: U Budvi Srbi nisu oslobodioci

U NATO kostimima brkaju se boljševizam, lojalnost dinastiji Petrović i globalizam. Sve pomalo liči na 1932. godinu, kada je pripreman "oružani ustanak" komunista i federalista u Crnoj Gori, i u tu svrhu nabavljano oružje iz Italije. Doduše, promenio se strateški cilj, sa Istoka na Zapad. Zamisao idejnog vođe "ustanka" komuniste Adolfa Muka bio je direktno pripajanje Crne Gore Sovjetskom Savezu.

Posle osamostaljenja Crne Gore 2006. godine, nastupa novi istorijski prizor - na javnoj sceni će se pojaviti čitava plejada zelenaških intelektualaca i političara, drugog ešalona, koji će na tribinama, u novinama i emisijama državne televizije, sva zla ovoga sveta videti samo u Srbiji i Srbijancima. "Okupatori, eksploatatori,asimilatori, falsifikatori istorije"... ponavlja se raznim povodima i u raznim kontekstima. Impregnira se podsvest mladim generacijama. Ujedinjenje se predstavlja kao nekakav bauk, avet i zlo koje opominje i preti, čak i posle jednog veka. I sve pomalo liči na Sekulu Drljevića, koji je govorio da su Srbijanci ljudski deformisani, nesposobni za pravdu, humanost, smisao za državu.

Kralj Nikola sa sinovima i unukom, prestolonaslednikom Aleksandrom


KANDA se zaboravilo u zemlji u kojoj je nastala najstarija štamparija među Južnim Slovenima, ona Crnojevića na Obodu, u kojoj je štampan "Oktoih", da je iz budžeta Vlade Srbije kupljena u Beču 1858. godine štamparija za kulturne potrebe svoje sabraće u Crnoj Gori u vreme vladavine kneza Danila.

Ili, kada je put Srbije 1878. godine, kao u biblijsku obećanu zemlju, krenulo 12.000 Crnogoraca, delom preko Foče, a delom preko Berana: "Na granici Srbije, preseljenici su bili dočekani od vlasti i naroda, samo se je moglo tako poželjeti. Kola, konji za prenos nejači. Sva sredstva za ishranu, potkrepljenje, pa i odeću, oskudnijema su na granici davali i duž cijelog puta preko Srbije, do Topličkog okruga, gdje su se preseljenici imali nastaniti..." - svedoči vojvoda Gavro Vuković u svojim memoarima.

O tim godinama čuveni istoričar Vladimir Ćorović će napisati da se u drugoj polovini 19. veka, pogotovo od Grahovske bitke (1858) do Berlinskog kongresa (1878), u Srbiji i Vojvodini u omladinskom svetu pevalo i pričalo samo o Crnoj Gori. Nije bilo pesnika koji joj nije ispevao bar jednu pesmu... Branko Radičević je pisao: "Crna Goro, ponosito stenje, krune srpske ti drago kamenje!"

Izgleda da je vreme poezije prošlo i da su pesnici otpevali svoje.

NA Vidovdan, 28. juna po starom kalendaru, 1896. godine, u devet sati, knez Nikola i kralj Aleksandar zagrlili su se na beogradskoj železničkoj stanici. Potom je svečana povorka pošla iskićenim ulicama, praćena oduševljenim ovacijama naroda iz Beograda, unutrašnjosti Srbije i Vojvodine. Novine su do sitnica izveštavale o raznim ceremonijama vladara: o prisustvu parastosu u Sabornoj crkvi, o poseti Akademiji nauka, Domu Sv. Save, Narodnom muzeju, Velikoj školi, Vojnoj akademiji...

Matija Bećković, okupator u svojoj zemlji

Na svečanoj večeri dva dana kasnije knez Nikola je održao zdravicu u kojoj je rekao: "Donosim pozdrav Južnoga Srpstva - Crne Gore - Zete Balšića, Crnojevića i doma moga... Srpski vladari treba da svoj narod povedu pravcem njegovih pravednih težnji; jer srpski narod hoće samo da bude posjednik svoga, pošto je pozvan da bude revnosni sudionik na polju napretka, razvića i civilizacije."

Dvadeset godina kasnije, sada već kralj Nikola odbacio je predlog Nikole Pašića, prilikom njihovog susreta 25. decembra 1915, da Crna Gora "učini ono isto što i Srbija i da svoju sudbinu do kraja poveže sa sudbinom saveznika"...

Umesto toga, glavar Petrović, napuštajući Cetinje, naredio je da se u njegovom radnom kabinetu na vidnom mestu postavi portret austrijskog cara, da bi i time dokazao da njegova dinastija nije neprijatelj Dvojne monarhije. U austrijskim dokumentima pominje se i da je kralj Nikola 13. januara 1916. godine uputio pismo austrijskom caru, moleći ga za "častan mir", a da je četiri dana potom, 17. januara, ponudio "bezuslovnu kapitulaciju", do čega je i došlo šest dana docnije.

Pročitajte još: Uklonili bilbord sa srpskom vojskom

"Tek kad se on lično našao u potpunoj sigurnosti - u Brindiziju u Italiji - izdao je naređenje za povlačenje crnogorske vojske u Albaniju, u Skadar. Ali tada crnogorska vojska već više nije postojala..." - piše Vasa Kazimirović.

POČETKOM februara prošle godine, na beogradskom aerodromu je crnogorskog premijera Duška Markovića dočekao potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić. Poslen toga, u to vreme premijer Aleksandar Vučić dočekao je, ispred Palate "Srbija", uz najviše državne počasti, kolegu iz Podgorice.

U obraćanju novinarima, crnogorski premijer je kazao da nije slučajno što je u prvu bilateralnu posetu došao u Srbiju, dodajući da bi bilo neprirodno da nije tako, i da su razgovori koje je vodio sa Vučićem bili sadržajni i otvoreni, i obostrano korisni.

Godinu kasnije, Marković je posetio Kosovo 14. februara, na Dan državnosti Srbije, da čestita desetogodišnjicu "nezavisnosti Kosova". Pre mesec dana Vlada Crne Gore demantovala je navode predsednika Vučića da mu je crnogorski premijer Duško Marković tokom boravka u Beogradu 2017. obećao da će Crna Gora voditi računa o interesima Srbije pred važne i značajne datume.

I, eto nas na početku priče o tragediji i farsi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

Anagustum

09.09.2018. 19:29

Tragedija je da je Srbija schela izlazak na more posto poto. I to po cijenu da pregazi blisku naciju i Crnogorski narod. A farsa je kako je to uradhjeno u zadnjijeh 100 godina. 2006 se Crbna Gora vratila svojoj drzhavnoj tardiciji i svojijem Kraljevima od Vojislava , preko Balshe, Ivana Crnojevica do Petrovica. Sad nema farse vise, ta predstava je zavrsena. Jos samo da se SPC vrne u Srbiju i da se vaspostavi nasa Autokefalna crkva koju ukinu Srbski Kralj Alex i onda smo napaj!!

Gen52

09.09.2018. 22:09

@Anagustum - Eto odgovora na moj gornji komentar. Srpski parlament pod hitno da donese Zakon po ugledu na Bugarsku i sve crnogorce direktno ko što su Bugari pitali Turke, jesili Srbin ostaješ ovde, ako se izjasni kao crnogorac odmah preko granice. Čao, adio idi u tvoju CG. Pogotovu crnogorci u Vojvodini, to su pritajeni iredente. Sutra će da traže autonomiju u Vojvodini za crnogorce. Dosta je one njihove rečenice kad su u Srbije: "A dje rukovodiš"

pan

09.09.2018. 22:29

@Anagustum - Ti kraljevi koje si pomenuo nemaju bas nikakve veze sa vama , potomcima italijanskih kopiladi iz drugog svetskog rata ! Ako Italijani cetvrtkom nisu primali spijune, kurve jesu svaki dan !!!

boško gvero

09.09.2018. 22:38

@Anagustum - Od silnoga čojstva i junaštva ne smete ni da se predstavite, jer su vam ime i prezime srpsko, a deda se u grobu zakopava dublje.

Zlopamtilo

09.09.2018. 23:04

@Anagustum - Vladari koje spominjes su sebe smatrali Srbima.... A sam naziv Crna Gora nije ni postojao. Farsa je tvoja mitomanija...

jasta radi

10.09.2018. 09:32

@Anagustum - Vrlo jednostavno. Uz ucjene i pare koje su dobili da se odvoje od Srbije, vladari C.G. stite sebe i bogate se. Sta je sa Starom Hercegovinom? Dokle je ona " sezala" i ko su bili stanovnici? Obican , normalan narod nema nista protiv Srba i Srbije. Vlast i njihove pristalce, radi vlasitog interesa, sire mrznju. Fuj!

Срета

09.09.2018. 19:33

Тако је то када мртви пишу историју, а живи је тумаче.С' тим што су је мртви овјеравали сопственом крвљу, а живи ни језиком не знају.

PG-CG

09.09.2018. 19:40

CRNA GORA STRAHUJE OD SVOJE (SRPSKE) PROŠLOSTI, JER SADA POKUŠAVA DA NA SILU I NEPRIRODNO GRADI NEKI SVOJ VJEŠTAČKI (ANTISRPSKI) IDENTITET... No, srećom, sve što je neprirodno i protiv božje volje, nije dugog vijeka... Živjela istinska (srpska) Crna Gora! Živjela Srbija!

Gen52

09.09.2018. 19:44

Nikako, da se opametimo i da shvatimo, da ni crnogorci, isto kao i hrvati nam nikada nisu bili, niti će biti braća!!!! Oni su nas uvek iskorišćavali, jer smo mi dobar i pošten narod. Uvek smo im izlazili u susret kada su bili u nevolji, ali za uzvrat od njih ništa dobro nismo dobili. Ja bih predložio da mi po ugledu na Bugare sa Turcima isto uradimo sa crnogorcima u Srbijo. Jesili Crnogorac, pravac CG, ako si Srbin ostaješ na teritoriji Srbije, a pogotovu oni što su u Vojvodini. To je pritajeno

Sramota

09.09.2018. 21:59

@Gen52 - To šovinisti, vama niko ne može biti druge nacionalnosti nego srpske, mitomanija vam je spržila mozak.

Mladen

09.09.2018. 19:48

Bojim se da ćemo proći kao Srbi na Kosovu, jer su se ovi Dukljanoidi slizali sa Hrvatima i Albancima preko svake razumne mjere.

Vedran

09.09.2018. 19:49

Jadno. Pisali su ćirilicom, a sad im i to strano. Jedino im posao u Srbiji od Srbije odgovara. Treba ih sve pozvati koji su u Srbiji da se izjasne jesu li Srbi ili Crnogorci. I da to overe u sudu ili kod notara u svom mestu rođenja.

Рашо

09.09.2018. 20:06

Ништа ново. Власт је највећа дрога себичнима!

srbin je srbinu najveci neprijatelj

09.09.2018. 20:07

Ako su Crnogorci srpskog identiteta, a protiv toga su - to sustinski govori o Srbima, zar ne?

Realno

09.09.2018. 20:26

Jesmo bratski narod, ali istorija Crne Gore je naša istorija, a ne mitomanska kosovska.

mile969

09.09.2018. 20:34

Uopšte nije strašno što je Crna Gora samostalna, čak naprotiv... jedino je jadno što se radi protiv Srba i šta ima veze sa Srbijom

Пензионер

09.09.2018. 20:44

Види Анагусзуме, монтенегрина има око 220 000 хиљада, Срба око 180 000, ћераћемо се мој , не зна човек ни како да те назове.

Danker

09.09.2018. 20:45

"Onamo namo za brda ona" Nek ovi stihovi kralja Nikole I Petrovića Njegoša Srbima bude zakletva a Crnogorcima nauk ko su i što su.

PG-CG

09.09.2018. 20:57

@Gen52, nesvjesno si rekao veliku istinu - SRBI I CRNOGORCI NIJESU BRAĆA, IZ PROSTOG RAZLOGA ŠTO JE TO JEDAN SRPSKI (NA)ROD (Srbijanci, Crnogorci, Hercegovci, Bokelji, Vojvođani, Krajišnici...), I NE MOŽE SE BITI BRAT SA SAMIM SOBOM!!! Braća su nam, pa makar kakvi god da su, Slovenci i Hrvati (Južni Sloveni), a potom i ostali Sloveni... Pozdrav!

Iliri

09.09.2018. 21:08

Crno Gorci nikad nisu bili Srbi ! Pravi Crno Gorci su Autochtony od Ilirskog porekla i nisu bilu Sloveni ! Smeta to srbiji posto Crno Gorci su bili u ovim krajevima 3 hiljade god prije srbima a to sto su bili okupirani od srbije i pricaju slovenski ne znaci da su bili srbi ! Sanxhaklije su bili svi Albanci a to sto pricaju srpski i bosnjacki ne znaci da su srbi !

Zlopamtilo

09.09.2018. 22:58

@Iliri - Hahaha... Bitno je da si ti naucio srpski i da citas srpske novine - pa ces se i opametiti. Jesi li cuo za Ilirski pokret?

Veselo Pucketa Vatra Pa To Gori Nasa Satra

09.09.2018. 21:19

cemu price, cemu negodovanja. da ljudima u CG nesto ne valja pobunili bi se. ovako imaju povlasceni status u Srbiji, ovde su Srbi dole Crnigorci, malo su Arnauti a sada I NATO perjanica...da gledamo mi nasa posla, da im ukinemo dvostruko drzavljanstvo, privilegije studiranja, porez da placaju kao stranci, .....I svima lepo.

Laki

09.09.2018. 21:42

Srbi brutalno pregazeni autom i usmrceni, momak iz Rume brutalno prebijen i u komi , ne zna se da li ce preziveti a ako prezivi sa kojim posledicama , devojka u zloglasni zatvor , batine, svakodnevno razna brutalna mucenja, prelomi kostiju od prebijanja, silovanja, ubijanja, zatvor, razna ponizavanja , sikaniranja, verbalno maltretiranje, kradje. Mucenja koja ni najsadistickiji bolestan um ne moze izmisliti i zamisliti. I cemu sve to? Zbog mrznje prema jednom narodu? Eto to je hvala Srbiji!

Mirjana

09.09.2018. 21:50

Stalno neki tekstovi da se popali ovaj glupi narod, važno je šta piše a ne šta se radi

РАВНОГОРСКА ОТАЏБИНСКА УПРАВА

09.09.2018. 21:52

Зашто нам наш велики србски историчар Миладиновић преписује речи црвеног злочинца Карла Маркса конгресе КПЈ и злогласне Коминтерне?

doberman

09.09.2018. 22:01

srbija je patuljasta drzava, a CG mikronska, apsolutno beznacajna iz svakog aspekta, bez ikakvih resursa pa i ljudskih, zato su oni primer kako se vodi pragmaticna politika da se bar toponim sacuva jos neko vreme, prema rurskim popisima, pre prve seobe je tamo bilo oko 60 vlaskih kuca! za pocetak, 1395 baosici i marko kljajevic i dragasi su poseceni na rovinama kao poturice od strane hriscana, tako da su izdaje deo naseg identiteta kroz istoriju koje smo krvlju placali.

Conte

09.09.2018. 22:04

Crnogorci su poznate prelivode, interesdzije i konvertiti. Prvo su se mnogo poturcivali, pa zatim nije bilo vecih Rusa od njih dok je to bilo isplativo, posle nije bilo vecih Srba dok je to bilo popularno, pa onda su bili najveci komunisti i ateisti na svetu... doslo vreme da danas budu najveci "evroatlantisti", Sutra ce da budu nesto trece, cetvrto i peto. Ako bude koristi od srpstva, eto njih ponovo da Srbuju. Kako je to opevao Rambo: "ja nastupam tamo dje se dobro placa".

Milan bar

10.09.2018. 07:26

@Conte - Crnogorci se turcili mnogo????? o majko sveta, prvo mi smo srbi iz Crne Gore, a ako ti nije poznato neuki stvore Crna Gora jedina od nasih zemalja nikada nije potpuno potpala pod turski vlast, nazalost danas njome vise vladaju turci i arbanasi, ali nemoj barem za turcenje molim te .....

kjhsak

10.09.2018. 16:57

@Conte - Zapravo potpala je cela Zeta potpuno pod Tursku, i 2 veka je "rikao hodza na ravno Cetinje". Odakle vam nahije onda ako nije bilo Turaka? A? :) Katunska nahija se oslobodila pocetkom XVIII veka. A iz Podgorice su Turci izasli krajem XIX veka. A iz nekih delova Crne Gore Turci su izasli 1912 godine. Malo istorije.

Cvetanovski Vasilije

09.09.2018. 22:09

Što god budu više negirali svoju srpsku prošlost i svoje srpsko poreklo navuce na sebe proklestvo svojih predaka koji su itekako znali ko su šta su i šta im je činiti. E moja vlasti u CG jadna li si.Obično se kaže da je vlast od boga data ali ova ...tuga.

Штагод

09.09.2018. 23:03

одличан текст,хвала на искреној репортажи

Los Angeles Vasojevici

10.09.2018. 01:01

Srba u Crnoj Gori ima definitivno vecina,posebno znajuci da 70 odsto stanovnistva pise i prica srpskim jezikom(po zvanicnom popisu) tako da ne trebamo mnogo o tome polemisati vec se dragi Srbi iz CG ,Rep Srpske i Srbije slozimo,opametimo i umnozimo i budimo ljudi prije svega i bice nam bolje.. Zivjeli braco Srbi

Ljudi bez morala

21.09.2018. 18:36

Zato što komunistički janičari znaju za svoju prljavu prošlost , kada su izdabvali braću da bi napredovali u partiji !