Fića ljubav i porodična sreća

Jelena Ilić

26. 08. 2018. u 07:00

Oldtajmer zelene boje, popularna "zastava 750" stara 37 godina, krstari Smederevom

Фића љубав и породична срећа

Marjanovići pored svog ljubimca / Foto J. Ilić

SMEDEREVAC Aleksandar Marjanović (37) mogao bi da vozi bilo koji automobil. Ali, on je izabrao četvorotočkaš koji je za njega više od automobila - fiću.

- Fića je ljubav cele porodice - kaže Aleksandar. - Kupio sam ga pre desetak godina iz čiste želje da u porodici opet imamo "fiću". Otac ga je nekada vozio, sećam se imao je dva - belog i zelenog.

U svog ljubimca je uložio dosta vremena i para. Kada ga je kupio, kaže, bio je u očajnom stanju. Ali, malo-pomalo, sređivao ga je, dok do savršenstva nije doveo sve - mehaniku, motor, unutrašnjost. Koštalo ga je to oko 6.000 evra, najmanje. Za taj novac mogao je da kupi i neki noviji auto, ali kaže da ne žali jer za ljubav je svaka cena mala.

- Kao nov je. Radi kao sat. Nekad malo zakoči paljenje, ali to se dešava i drugim automobilima - ne krije ponos vlasnik popularne "zastave 750". Posebno jer je njegova godina proizvodnje ista kao i godina rođenja njegovog vlasnika.

- I on i ja smo 1981. godište. Imamo svaki po 37 godina - kroz osmeh kaže Aleksandar.

Iako je znao da će kupovinom oldtajmera u njegov život stići i sreća, nije mogao da zna da će mu ovaj "fićko" doneti i buduću suprugu.

Sve se, kaže, odigralo pre osam godina. Kada je krenuo na tehnički pregled tada neregistrovanim "fićom", zaustavila ga je policija. Morao je da obezbedi sve papire i da ga registruje da bi uživao u njemu.

- Tako sam i upoznao Zoranu, sadašnju suprugu, koja je radila u agenciji za registraciju i osiguranje - kaže on.


"Fića" je tako zaslužan i za potomstvo Marjanovića, jer su se Aleksandar i Zorana venčali i ubrzo dobili sina Davida. Sada žive i rade u Italiji, a u rodni grad dolaze leti, da se opuste i provozaju u zelenom "fići" koji je Marjanovićima više od automobila - saputnik, ljubimac, član porodice.

ATRAKCIJA NA ULICI

MARJANOVIĆE smo zatekli u centru grada kako pazare namirnice. Kažu, zeleni "fićko" gde god se pojave izaziva pažnju.

- Ljudi me zaustavljaju, zagledaju ga, žele da se fotografišu, pitaju da li mogu da ga pogledaju iznutra. Svuda je atrakcija - kaže vlasnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

mm

26.08.2018. 11:18

fica je i mom ocu bio prvi auto, a i meni. on je imao zutog, ja narandzastog. najbolji auto na svetu

Krsta

26.08.2018. 17:57

I meni je Fićo bio prvi i najdraži auto. To su bile moje najbolje godine života, kako za mene tako i za moju porodicu . Mnogo smo putovali, u njemu stalno pjevali i bili veseli. Iako sam od tada promenio dosta raznih modela automobila, ali sa Fićom mi se ni jedan nije mogao porediti u emotivnom smislu.