OTKRIĆE U POŽAREVCU: Ukazali se likovi svetaca dok je krečena kapela

D. Novković

19. 07. 2018. u 14:02

Prilikom obnove kapele u požarevačkom garnizonu, posle otpadanja maltera, otkrivene freske na opšte iznenađenje meštana

ОТКРИЋЕ У ПОЖАРЕВЦУ: Указали се ликови светаца док је кречена капела

Freske na plafonu vojne kapele

SCENA slična onoj iz filma "Vreme čuda", kada nova vlast kreči zidove crkve, a freske se na opšte iznenađenje meštana sela Vitanija iznova pojavljuju, viđena je ovih dana i u Požarevcu. Radnici koji obnavljaju vojnu kapelu u zgradi Komande požarevačkog garnizona ništa manje nisu bili iznenađeni kada su se likovi svetaca pojavili pošto je sa zidova počeo da otpada malter. Pretpostavljajući da se radi o vrednim delima, radnici su nastavili pažljivo da uklanjaju malter sa zidova i tavanice, na kojoj su se, takođe, pojavile freske. Sada se čekaju procene stručnjaka o starosti i poreklu ovih dela.

Između mnogobrojnih verskih prizora, na freskama su naslikani likovi svetaca Kozme i Damjana, Isusa Hrista, Bogorodice i prosvetitelja Svetog Save.

- Otkriće ovih fresaka veliki je duhovni događaj ne samo za nas, već i za sve Požarevljane. Planiramo da sve freske kompletno obnovimo, ali ne na svoju ruku, pa zato sada čekamo stručnjake iz nadležnih ustanova. Oni će napraviti plan obnove i nadzora nad ovim radovima - kaže za "Novosti" Goran Marić, član Upravnog odbora Vojnog sindikata Srbije.

Ulaz u Komandu garnizona

On dodaje da će po završetku obnove svi građani moći da obilaze ovu vojnu kapelu i razgledaju freske na zidovima.

Prostor vojne kapele nalazi se u Komandi garnizona Požarevac, u zgradi koja je zidana tridesetih godina prošlog veka. Završena je pred početak Drugog svetskog rata, a posvećena je svecima Kozmi i Damjanu. Taj hram pripadao je eparhijskom kompleksu, ali crkva ga nikad nije koristila, već su se tokom rata u nju uselili Nemci, a po njegovom završetku koristila ga je Vojska. Zidan je u srpsko-vizantijskom stilu, a freske je oslikalo nekoliko ruskih freskopisaca.

Ikone u vojnoj kapeli

VELIKAPOMOĆ DONATORA

U VOJNOJ kapeli, osim fresaka, nalaze se ikone i sve što je neophodno za služenje verskih obreda, dok je oltar u manjoj prostoriji.

- Do sada smo završili oko 90 odsto radova, preostali su još samo neki građevinski, kao i restauracija fresaka na zidovima i tavanici. Sve to obavili smo uz pomoć donatora, koji su na pravi način shvatili vrednost ovog prostora i odlučili da nam pomognu - kaže Marić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Утеривач

19.07.2018. 16:38

@Милош - @Милош>Као што видиш "crkva ga nikad nije koristila" дакле нема скривене истине!

Gen52

19.07.2018. 16:06

Sada će zagriženi vernici da pohitaju u kapelu da vide "čudo". Počeće hodočašće i pojaviće se "iscelitelji". A štaćeš zatucanom narodu, opijenom religijom sve odgovara i sve je istina.

Logic

19.07.2018. 18:56

@Gen52 - Pa ovaj malter preko vrednih fresaka je delo zatucanog naroda opijenog jednom drugom religijom koja i danas živi.u ispramim lobanjama nekih dvonožaca .Religija uništavanja svega što je predhodilo njihovom bitisanju, verovanje u ličnu uzuzetnost, početak sveta njihovim dolaskom na prašnjavu požarevačku ulicu. Pa ako "narod" i pohrli na "čudo" biće to zbog susreta sa nečim što im je oteto, ali im se ,eto, ipak vratilo

macak

19.07.2018. 19:03

@Gen52 - da, svojevrsno čudo da bivša bezbožna vlast nije koristila pijuke i bager da bi porušila ove freske, već ih je samo prekrečila..

Hermes

19.07.2018. 19:20

Bio crkveni objekat u izgradnji. Vojska ga oduzela posle rata i okrečila započete freske koje se sada ponovo vide. Nema čuda, ima samo gluposti!