Kroz plesne korake uče programiranje!

Zoran Rajić

17. 06. 2018. u 15:15

Škola iz Srbije pročula se u svetu po jedinstvenoj metodi. Deca iz Ruskog Krstura razvijaju algoritamsko razmišljanje. Sortiraju brojeve po rastućem redosledu. Kod programera presudna je kreativnost

Кроз плесне кораке уче програмирање!

Profesorka Budinski sa učenicama plesačicama / Foto British council

U OSNOVNOJ i srednjoj školi sa domom učenika "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu matematika nije bauk, nego igra. Đaci ove škole uče kompjutersko programiranje kroz "algoritam plesa". Algoritam je opis za rešavanje nekog problema, a profesorka matematike Natalija Budinski je sa svojim učenicima u ruskokrsturskoj školi pokazala da se principi programiranja mogu učiti i bez računara.

Plesnu koreografiju koja đacima približava matematičku logiku i programiranje profesorka Budinski je sa šest svojih učenica nedavno predstavila na međunarodnoj konferenciji "Nove tehnologije u obrazovanju", koja je u organizaciji British Council-a u Beogradu okupila oko 3.500 nastavnika.

- ZVUČI zaista neobično kad se u jednoj rečenici spoje ples i programiranje, ali su upravo inovativnost, maštovitost i humani aspekt ono što je potrebno programiranju, jer je u suprotnom tehnologija samo običan komad plastike - ističe profesorka Budinski.

Učenici škole "Petro Kuzmjak" su, učestvujući u projektu "Kreativnost" Centra za promociju nauke iz Beograda, dobili zadatak da naprave program koji sortira niz brojeva u rastućem poretku.

- Da bi problem bio uspešno rešen u programskom jeziku "Pajton", đaci su morali dobro da razumeju sam algoritam, što je bilo teško, ali kad su ga otplesali, uz muziku iz filma "Futluz", bilo je mnogo lakše. Koraci plesa su zapravo program koji sortira brojeve po rastućem redosledu. Naš projekat je pokazao koliko je kreativnost bitna za programerski posao - naglašava profesorka.

DANAS u Ruskom Krsturu, "prestonici" Rusina u našoj zemlji, u kojem se na rusinskom i srpskom jeziku obrazuju gimnazijalci i turistički tehničari, nema učenika koji ne zna da odigra "algoritam ples", po čemu je škola "Petro Kuzmjak" jedinstvena u Srbiji i poznata u regionu i svetu. Razvijanje algoritamskog razmišljanja kroz ples profesorka Budinski i njeni đaci su putem "Skajpa" prezentovali i srednjoškolcima u Velsu, u okviru "Majkrosoft obrazovne zajednice".

Algoritamski ples uz "Futluz"


Profesorka napominje da živimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji, u doba klauda, pametnih telefona i veštačke inteligencije, i da znanja o programiranju zbog toga moraju biti deo opšte kulture. Ona, međutim, upozorava da posao programera nije samo pisanje beskrajnih linija koda, već mora uključiti i kreativnost i ljudsku komponentu, što je demonstrirala uvođenjem plesa u učionicu.

- Kako je rekao ser Ken Robinson, ekspert za kreativnost u obrazovanju, ples vraća radost i stabilnost u život učenika i smanjuje tenzije u nastavi - objasnila je profesorka Budinski.

Iskustvo je preko "Skajpa" preneto i Velšanima / Foto Privatna arhiva


DOBRA ATMOSFERA

ZA inovacije u nastavi profesorka Budinski je dva puta dobila nagradu mreže evropskih ministarstava obrazovanja European Schoolnet u Briselu, a "Majkrosoft" ju je uvrstio u 300 najinovativnijih nastavnika u svetu.

- Skupljam i razrađujem nove ideje i uvek u centar stavljam učenike. Volim da je na času dobra atmosfera, da se i učenici i ja osećamo prijatno - kaže prof. Budinski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)