PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA


FRANCUSKI đaci su apsolvirali Nikolu Teslu. Pretresli su njegove patente, istraživanja i život, i to pretočili u 12 video-radova, a vrhunac čitavog projekta biće predstavljanje onoga što su uradili u Srbiji, gde će od 2. do 10. maja biti gosti svojih vršnjaka iz Osnovne škole "Svetislav Golubović Mitraljeta" u Batajnici.

- Veoma se radujemo što idemo u Srbiju. Na ekskurzijama francuski đaci posećuju obično Barselonu ili London, a ovo će biti novo, izuzetno iskustvo. Ima i dece koja nikada nisu išla u inostranstvo, i drago im je što je izbor pao baš na Srbiju - kaže, za "Novosti", Martin Gael, nastavnica engleskog jezika u školi "Žan Renoar" iz pariskog predgrađa Bulonj Bijankur.

Francuski i srpski đaci povezali su se putem društvene mreže "I-tvining", namenjene školskoj saradnji u Evropi, koja je deo programa EU za obrazovanje "Erazmus plus". Inicijativa u EU je pokrenuta 2005, a u Srbiji je dostupna od 2015. Ova internet-platforma omogućuje međunarodnu saradnju i razmenu između škola i predškolskih ustanova, uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija.

Martin Gael ističe da se tema o Nikoli Tesli prirodno nametnula za saradnju sa Srbijom. Uz malu pomoć profesora, đaci uzrasta od 14 do 16 godina su istraživali na osnovu Teslinih otkrića, a zatim o tome snimili filmove, po slobodnom izboru, od po nekoliko minuta.


PROČITAJTE JOŠ - RUSKI NAUČNICI TVRDE: Tesla uništio meteor i spasao zemlju!


Isto to su radili i njihovi vršnjaci iz Batajnice, a onda će interaktivno, po ateljeima i radnim grupama, u Srbiji raditi zajedno, na engleskom jeziku. Radovi će biti postavljeni na mrežu dostupnu u celom svetu, pod nazivom "Sve što ste oduvek želeli da znate o Nikoli Tesli".

- Istovremeno smo snimili i video-zapise o našim aktivnostima, a i đaci su se sami predstavili, da bi se međusobno što bolje upoznali pre dolaska. Već komuniciraju porukama i video-konferencijom, zahvaljujući Tesli, koji je tu komunikaciju omogućio - ističe naša sagovornica.

I nastavnici i đaci su iz ovog projekta mnogo naučili. Kamelija se oduševila raznolikošću Teslinih otkrića, a Norin brojem patenata. Aliks sada zna po kome je automobil "tesla" dobio ime. Osean je naučila da zahvaljujući njemu postoje ultrazvučni lokator, radio i radar. Eva se iznenadila kada je saznala koliko Teslinih patenata su drugi prisvojili za sebe.

Teo je sa Etanom konstruisao minijaturni Teslin transformator, a oduševili su se kada je sijalica zasijala bez kontakta. Elijas je istraživao kraj života slavnog srpskog naučnika, dok je Malo objasnio princip asinhronog trofaznog motora i alternatora. Anegdotama iz Teslinog života, u vidu kviza, bavio se Igo, naučnikovom mladošću Norin, Kamelija i Eliks, dok su elektricitet i naizmeničnu struju "ispitivali" Luna, Kenzo i Ema.

PROČITAJTE JOŠ - I Sara Bernar "merkala" Teslu


- Naučio sam da sijalice postoje zahvaljujući njemu - kaže Jasin, dok je Matjea najviše impresionirao transformator.

Među mladim istraživačima bili su i Lean, Noa, Kler, Maksans, i sva njihova iskustva završila su na đačkim filmovima.

Francuski učenici, njih dvadeset dvoje, biće smešteni po kućama naših đaka, dok će nastavnike ugostiti njihove kolege. Tokom osmodnevnog boravka planirali su, naravno, da obiđu Muzej Nikole Tesle, ali i Kalemegdan, Muzej istorije Jugoslavije, Dom Narodne skupštine, dvorski kompleks na Dedinju, manastire, Avalu, da plove Duvanom i Savom... Provod tokom vikenda će im organizovati porodice, a Eva otkriva da će biti gošća na - svadbi.

- Ove godine učićemo istoriju Jugoslavije, pa će nam ova poseta i u tom smislu mnogo značiti - kaže profesorka istorije Mari Paskal Peti, koja zajedno sa Martin Gael i nastavnikom fizike Adrijanom Pureom dovodi đake u Srbiju.

A posebna želja im je, kažu, da upoznaju Novaka Đokovića i Emira Kusturicu, pored Tesle takođe slavna srpska imena.


UPOZNAVANjE S BAŠTINOM

- PRVI susret francuskih đaka sa Srbijom biće na aerodromu "Nikola Tesla", a tokom boravka će još bolje upoznati život i delo ovog velikog naučnika - kaže Stevo Janjanin, direktor Osnovne škole "Svetislav Golubović Mitraljeta".

Ivana Pušica, nastavnica engleskog jezika, uključena u ovaj projekat, ističe da su učenici imali priliku i da unaprede znanje iz engleskog i francuskog jezika, dok nastavnica matematike Aleksandra Danilović, kaže da su gostima iz Francuske želeli da pokažu i deo kulturne baštine srpskog naroda i da ih upoznaju sa lepotama srpske prestonice tokom njihovog boravka.

- Ovo je primer kako škola može da odškrine nova vrata i pruži mogućnost učenicima, i njihovim porodicama, da upoznaju decu iz Francuske, nauče nešto novo o njihovoj zemlji i kulturi, sklope prijateljstva i uče jedni od drugih - ističe pedagog škole domaćina Ana Ćirjanić.